Kategoria: Kuchnia
Lawendowy Dom od kuchni znacie bardzo dobrze. Jeśli nie, zapraszam serdecznie. Teraz dużo łatwiej znajdziecie potrzebny przepis.
Focaccia z porzeczkami
Porzeczki są? Jesteście gotowi? To zaczynamy. Focaccia kojarzy się zwykle z wytrawnym wypiekiem, często z nutą rozmarynu, oliwą i grubą solą. To bardzo proste ciasto drożdżowe, cudowny przepis na pierwsze ćwiczenia początkujących domowych piekarzy. Wersja z owocami skradła moje serce i podniebienie bez dwóch zdań. Bez zbędnych wysiłków otrzymałam oto niezbyt słodki, nieziemsko pachnący placek… Czytaj dalej Focaccia z porzeczkami
Zdrowy deser porzeczkowy z chrupiącą owsianką.
Po trzech dniach spędzonych na spływie tratwami w Dolinie Biebrzy wracam do cywilizacji. Lało, wiało i znowu lało, a Biebrza wiła się w nieskończoność. Suszę śpiwory i namiot i dopieszczam swoje wnętrze. W ramach dopieszczania dziś pyszny i prosty deser porzeczkowy. Chrupiąca, miodowa owsianka, ucierane na słodko porzeczki i jogurt. Bardzo lubię połączenie naturalnego, lekko… Czytaj dalej Zdrowy deser porzeczkowy z chrupiącą owsianką.
Miodowy sorbet z malin i nowa odsłona znanej herbaciarni
Czy lato Was rozleniwia? Mnie trochę tak, choć przyznam, że to zwykle latem mam najwięcej pracy i staram się wykorzystać maksymalnie możliwości, które znienacka się pojawiają. Mam swoje sprawdzone sposoby na zapracowane lato. W kuchni minimum wysiłku. Dania lekkie i szybkie, ale to wiecie, bo takie właśnie proponuję Wam na moim blogu. Dom ubieram wakacyjnie.… Czytaj dalej Miodowy sorbet z malin i nowa odsłona znanej herbaciarni
Gazpacho z pieczonych warzyw. Rozwiązanie lawendowego candy!
Gazpacho to taka sałatka do picia. Podawane mocno schłodzone, w szczególnie upalne dni z kilkoma kostkami lodu. Przygotowuję je na bazie kremowej emulsji, która powstaje w wyniku zmiksowania namoczonego w wodzie chleba i oliwy z oliwek. Moje gazpacho jest słodkawe i wyraziste w smaku. To za sprawą pewnej sztuczki, którą stosuję z powodzeniem od lat.… Czytaj dalej Gazpacho z pieczonych warzyw. Rozwiązanie lawendowego candy!
Ciasto z agrestem
Agrest jaki jest, każdy widzi. Zielony, okrągły i kwaśny. Agrest w cieście zmienia się nie do poznania. A dzisiejsze ciasto na samych białkach jest lekkie jak puch. Pachnie masłem i rozpływa się w ustach. Ciasto z agrestem 6 białek szczypta soli 100 g mąki pszennej białej 100 g mąki pszennej razowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia… Czytaj dalej Ciasto z agrestem
Razowa tarta z botwinką i kozim serem na cieście drożdżowym
Kozi ser ze swoim wyrazistym smakiem to idealne towarzystwo dla delikatnej, zaróżowionej botwinki. Miła ta para ulokowana w swojskim, delikatnym, acz zdecydowanym w smaku cieście krucho-drożdżowym tworzy doprawdy niesamowity zestaw. Lubię, gdy botwina jest lekko al dente. Jeśli wolicie ją w delikatniejszej formie, wystarczy przedłużyć czas gotowania do ok. 6 minut. Moją botwinę pozostawiłam w… Czytaj dalej Razowa tarta z botwinką i kozim serem na cieście drożdżowym
Orzechowe koszyczki z winogronami.
Jesień Drodzy Państwo w Lawendowym Domu. Nie, nie, to nie pomyłka. Pełną parą pracujemy nad jesiennym wydaniem magazynu i muszę przyznać, że targają mną sprzeczne emocje. Za oknem motyle uganiają się nad lawendą, popijamy napoje chłodzące i zajadamy się czereśniami, a w studiu iście jesienna aura. Dziś zaglądamy na plan jednej z naszych jesiennych sesji,… Czytaj dalej Orzechowe koszyczki z winogronami.
Bób z sosem miodowym i miętą.
Jako wierna czytelniczka książek Joanny Chmielewskiej mam do bobu stosunek wiadomy. Bób jest dobry na wszystko i w każdej okoliczności. Bób w sezonie tym bardziej. Jakież było moje zdziwienie, gdy Lubo wyznał mi, iż bób w Bułgarii występuje w zasadzie tylko w wersji suszonej. Młody, delikatny, cudownie zielony świeży bób jadł po raz pierwszy w… Czytaj dalej Bób z sosem miodowym i miętą.
Ciasto jogurtowe z czereśniami.
Owocowy raj otworzył swoje bramy na dobre. Rabarbar, truskawki, czereśnie, pokazały się już jagody. Dojrzewają morele i brzoskwinie. Moje brzoskwiniowe drzewo ugina się pod owocami. Dziś obiecane ciasto z czereśniami. Proste, szybkie i uniwersalne. Pasują do niego wszystkie letnie owoce. Pamiętajcie, że to ciasto nie lubi nadgorliwości i długiego mieszania. Ciasto jogurtowe z czereśniami [przepis] 350… Czytaj dalej Ciasto jogurtowe z czereśniami.
Pomysł na… lawendowe drinki
Lawenda Papillon wygląda, jakby przysiadł na niej motyl. Ma duże kwiatostany w odcieniu wpadającym w róż. Niestety ta delikatna odmiana lubi przemarzać w naszym klimacie, dlatego traktuję ją raczej jako pięknego gościa w moim ogrodzie i staram się do niej nie przywiązywać. Dziś prosty pomysł na prawdziwie letnie drinki z kwiatami lawendy. Dzięki nim nawet zwykła… Czytaj dalej Pomysł na… lawendowe drinki
Semifreddo o smaku amaretto z miodową polewą
Ten lodowy deser skradł moje serce i nie zanosi się, żeby mogło się to zmienić. Spójrzcie na tę kremową, chłodną masę z chrupiącym dodatkiem ciasteczek amaretto i miodową polewę pełną prażonych migdałów. Jeśli jeszcze nie robiliście domowych lodów, ten przepis nadaje się idealnie na ten pierwszy raz. Przygotowanie jest bardzo proste, a efekt spektakularny. Coś na… Czytaj dalej Semifreddo o smaku amaretto z miodową polewą
Rogaliki z pokrzywą
Dziś obiecana kilka dni temu pokrzywa. Zamknięta w miłym towarzystwie fety i ryżu, w kruchym, pachnącym masłem trójkąciku. Nie pozostaje więc nic innego, jak narwać trochę tego pospolitego zielska. Wybierajcie młode, delikatne liście. Robię to w rękawiczkach, co i Wam polecam. Rogaliki z pokrzywą farsz: ok. 150g młodej pokrzywy 1/2 szklanki ryżu 1 ząbek czosnku… Czytaj dalej Rogaliki z pokrzywą
Sałatka z bobu na ciepło
Zielony bób, cukrowy groszek i młoda marchewka w aksamitnym ziołowym sosie. Do tego odrobina rozpływającej się apetycznie bryndzy. Ta sałatka skradła moje serce podczas sesji w restauracji 4 Ye Goode Foode i od tego czasu bób wciąż jest obecny na liście moich zakupów. Na świeży musimy jeszcze chwilę poczekać. Polecam bób mrożony, dostępny przez cały rok. Sałatka… Czytaj dalej Sałatka z bobu na ciepło
Pizza z ziemniakami i rozmarynem. Zaczynamy odliczanie…
Jeszcze dwa tygodnie zostało do wydania kolejnego, letniego numeru magazynu „Lawendowy Dom”. Kończymy ostatnie rubryki, choć część materiału składać będziemy tuż przed zamknięciem. Mam nadzieję, że wszystko pójdzie zgodnie z planem – to co ma zakwitnąć zakwitnie, deszcz nie spadnie, samolot nie będzie miał opóźnienia… Czekam z napięciem, dopisuję ostatnie teksty, realizujemy ostatnie sesje, czekamy… Czytaj dalej Pizza z ziemniakami i rozmarynem. Zaczynamy odliczanie…
Mini tarty z soczewicą
Wymyśliłam to sobie. Chrupkie miseczki z ciasta, napełnione soczewicą z mocno orientalną nutą. Niewielka porcja w sam raz do ręki sprawdzi się na talerzu i w plenerze. Lubię ten rodzaj nieskomplikowanego ciasta z mąki i wody, które za każdym razem może pełnić inną funkcję. Robię z niego domowe pity do maczania w różnych dipach, używam do banicy,… Czytaj dalej Mini tarty z soczewicą
Zupa z cukinii z gorgonzolą
Pogoda zachęca do działań plenerowych i doprawdy, szkoda mi czasu na gotowanie. Dziś zupa z dwóch składników – czy można ją nazwać zupą? Nawet trochę mi wstyd, że proponuję Wam coś tak prostego, ale pomyślałam sobie, że może komuś przyda się ten przepis. Jest nieprzywoicie prosta i zaskakująco smaczna. Zupa z cukinii z gorgonzolą 700 g… Czytaj dalej Zupa z cukinii z gorgonzolą
Tarta ze szparagami
Skoro obiecałam prosto i pysznie, słowa dotrzymuję. Ta tarta uda się nawet początkującej kucharce i można ją modyfikować na wiele sposobów. Zamiast szparagów, lekko podsmażone na oliwie liście szpinaku, z odrobiną czosnku i gałką lub podduszone na maśle pory. A co powiecie na podpieczoną na grillu cukinię i paprykę. Każda wersja się uda, zachęcam Was do eksperymentów.… Czytaj dalej Tarta ze szparagami