Desery | Dieta | Dla dzieci | Dzieci | Kuchnia | Przepisy | Wegetariańskie

Placuszki z borówkami. Od serca.

Są słodkie, puszyste, lekko chrupiące i koszmarnie tuczące. Są chętni? Ja nie mogłam się od nich oderwać…

Placuszki z borówkami
1 jajko
1 żółtko
1 łyżka cukru pudru
3/4 mleka
3/4 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta cynamonu
1/2 szklanki borówek amerykańskich (lub innych owoców jagodowych)
tłuszcz do smażenia

Mąkę wymieszać z proszkiem i cynamonem. Mleko lekko podgrzać, odstawić z ognia. Jajko i żółtko zmiksować z cukrem na puszystą masę, dodać cieple mleko, wymieszać, następnie stopniowo wsypywać mąkę, cały czas mieszając. Ciasto powinno być dość gęste i gładkie.
Na natłuszczoną patelnię wylać porcję ciasta. Wierzch posypać borówkami. Smażyć jakieś 2-3 minuty na średnim ogniu. Gdy na powierzchni widać bąbelki, przewrócić placek na drugą stronę, dosmażyć i odłożyć na papierowy ręcznik do odsączenia.

Tutaj znajdziecie inną wersję placuszków. Lekko kwaskowe, na kefirze.
Smacznego!

Zdjęcia: Lubo Lipov

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wcale nie tak koszmarnie! Znam pyszności, które tuczą bardziej. Ale… czasem warto. Od serca. ;))

Pozdrawiam!

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu.Placuszki z borówkami- wspaniały pomysł na lekkie danie w upalne dni lata.Jutro będą u mnie gościc na stole. A dżemikiem morwowym napełniłam drożdżowe bułeczki- pychotka!Pozdrawiam. Bożena