Rabarbarowo-truskawkowy duet kręci mnie od lat. Kwaśne i słodkie, twarde i miękkie, przeciwieństwa się przyciągają.
Dziś przepis na konfiturę zgodną z zasadami Metody Montignac.
500 g rabarbaru pokrojonego w plasterki
500 g truskawek
200 g fruktozy
2 goździki
Goździki utłuc w moździerzu. Fruktozę wsypać do garnka, rozpuścić na złoty syrop, dodać rabarbar i goździki, wymieszać i smażyć na małym ogniu 15 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodać truskawki, smażyć jeszcze 15 minut. Przełożyć do wyparzonych słoików, zamknąć. Postawić „do góry nogami” i zostawić do ostygnięcia.
Najlepiej smakuje z kromką razowca na miodzie.
Smacznego!
Zdjęcia: Lubo Lipov
Komentarze
Wow! Śliniawki mi nie wyrabiają! Super połączenie!
Podoba mi się ten dodatek goździków. Koniecznie do spróbowania.
Smak rabarbaru to wspomnienia babcinego ogródka, kumpli noszących ogonki rabarbaru za paskiem i do nich cukier w kieszeni… :-)
W parze z truskawkami – wyśmienicie smakuje!
ja bardzo lubię różne przepisy na przetwory i chętnie sięgam po różne słodziki( mam na myśli różne cukry, fruktozę , owoce suszone ,słody czyli różne ale naturalne)Śmieję się ,że jedni kolekcjonują znaczki ja różne substancje słodzące , różne sole i mąki:D
pozdrawiam
Ha! Uwielbiam to połączenie :)
Plus odrobina balsamico…
Mhmhmh
Śliczne zdjęcie :)
niesamowity kolor!
w sobote mam zamair udac sie na targ po ostatni rabarbar na przetwory :)
Cudowna konfitura! Ja też robiłam z truskawek i rabarbaru, pychotka:)W ogóle w tym roku dopiero zaczęłam robić konfitury, więc jestem bardzo zadowolona i wciągneło mnie to :)
Rabarbar wciąż jeszcze do dostania na bazarach, a truskawki coraz tańsze. Pozdrawiam serdecznie!
Czy można użyć zwykłego cukru?
Tak :)
Dziękuję, nie mogłam się doczekać i już wypróbowałam (nie pierwszy zresztą Pani przepis) i oczywiście wyszło genialnie. Piękny kolor i smak truskawki. Nigdy więcej smażenia bezsmakowej brei;) Proszę mi podpowiedzieć jak długo trzeba pasteryzować słoiki, by móc cieszyć się tym smakiem całą zimę?
ile cukru trzeba dać zamiast fruktozy?