Bezglutenowe | Desery | Dieta | Dla dzieci | Dzieci | Kuchnia | Przepisy

Wszystko czerwone… Sorbet truskawkowy

Niezwykle utalentowana kobieta obdarowała mnie czymś wyjątkowym. Piękna czerwona broszka w białe grochy, z elementami tiulu to kwintesencja tego, co uwielbiam. Gdy listonosz dostarczył mi paczkę stało się coś niezwykłego – po wielu mrocznych dniach zza chmur wyszło słońce.
Dziękuję Flora!

A na deser proponuję czerwony sorbet truskawkowy z miodem i miętą.

300 g truskawek
100 ml miodu
50 g cukru
dodatkowo dodaję 2 – 3 listki mięty, bo lubię to zestawienie (uważaj, żeby mięta nie zdominowała smaku sorbetu)

Truskawki umyj i odsącz. Ugotuj cukier w dwóch łyżkach wody, aż powstanie lekko ciągnący się syrop, uważaj, żeby nie zmienił się w karmel! Do miksera wrzuć truskawki, miętę, wlej syrop cukrowy i miód. Wszystkie składniki zmiksuj, przełóż do miski i wstaw do zamrażalnika. Co 40 – 50 minut wyjmij miskę i energicznie wymieszaj masę. Powtórz mieszanie jeszcze 2 – 3 razy w ciągu kolejnych dwóch godzin. Po tym czasie deser powinien być gotowy.

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Miłego noszenia! :*
I dziękuję za nieustanne inspiracje kuchenne… uwielbiam Twój sposób gotowania…
Pozdrawiam cieplutko.

Matko Kochana, ja je zrobię jak tylko truskawki będą …!!! Toż to obłędnie czerwone lody. Tak zapachniało latem, bo u mnie wciąż 9 stopni mgła…
Pozdrawiam najpiękniej:)