Jeśli macie już ugotowaną kapustę z grzybami, to właściwe pozostaje tylko zawinąć farsz w ciasto i upiec. Przygotowanie nadzienia od podstaw nie zajmie więcej niż 35 minut, zamiast ciasta drożdżowego, użyłam kupnego ciasta francuskiego dobrej jakości. Wybierzcie ciasto z masłem zamiast utwardzonych tłuszczów. Podczas przygotowania warto zadbać o ładny wygląd kulebiaka. Ja zaplotłam go w warkocz, można go też ozdobić wyciętymi z resztek ciasta choineczkami, grzybkami lub gwiazdkami. Taki kulebiak to prawdziwa ozdoba świątecznego stołu :)
Kulebiak dla zabieganych
Płat ciasta francuskiego (ok. 30×50 cm)
150 g suszonych grzybów
2 średnie cebule
200 g kapusty kiszonej
2 listki laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
pieprz
sól
olej
jajko do posmarowania
1. Grzyby włożyć do małego garnka, zalać gorącą wodą tak, by je przykryła, odstawić na 10 minut, a następnie ugotować, odcedzić (wywar wykorzytać np. do zupy grzybowej, przepis znajdziecie tu) i pokroić w paseczki.
2. Gdy grzyby będą się gotowały, przepłukać kapustę na sitku (jeśli jest bardzo kwaśna), posiekać drobno, włożyć do garnka , dodać listki laurowe i ziele angielskie i gotować na średnim ogniu 20 minut, następnie odsączyć na sitku.
3. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju, dodać kapustę, grzyby, przesmażyć razem chwilę, doprawić pieprzem, ew. solą, odstawić z ognia.
4. Piekarnik nagrzać do 200 st.C, wyjąć ciasto z lodówki i rozłożyć od razu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłożyć farsz na środek i zawinąć ciasto. Posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika na 20 minut, aż wierzch ciasta ładnie się zarumieni. Boki ciasta można też naciąć w paski szerokości 2 cm i zapleść warkocz.
Komentarze
Wytworny jest!