Boże Narodzenie | Dania główne | Kuchnia | Potrawy świąteczne | Świąteczne | Święta | Wegetariańskie

Kulebiak dla zabieganych

kulebiak_3

Jeśli macie już ugotowaną kapustę z grzybami, to właściwe pozostaje tylko zawinąć farsz w ciasto i upiec. Przygotowanie nadzienia od podstaw nie zajmie więcej niż 35 minut, zamiast ciasta drożdżowego, użyłam kupnego ciasta francuskiego dobrej jakości. Wybierzcie ciasto z masłem zamiast utwardzonych tłuszczów. Podczas przygotowania warto zadbać o ładny wygląd kulebiaka. Ja zaplotłam go w warkocz, można go też ozdobić wyciętymi z resztek ciasta choineczkami, grzybkami lub gwiazdkami. Taki kulebiak to prawdziwa ozdoba świątecznego stołu :)

kulebiak_2

Kulebiak dla zabieganych

Płat ciasta francuskiego (ok. 30×50 cm)

150 g suszonych grzybów

2 średnie cebule

200 g kapusty kiszonej

2 listki laurowe

3 ziarna ziela angielskiego

pieprz

sól

olej

jajko do posmarowania

1.     Grzyby włożyć do małego garnka, zalać gorącą wodą tak, by je  przykryła, odstawić na 10 minut, a następnie ugotować, odcedzić (wywar wykorzytać np. do zupy grzybowej, przepis znajdziecie tu) i pokroić w paseczki.

2.     Gdy grzyby będą się gotowały, przepłukać kapustę na sitku (jeśli jest bardzo kwaśna), posiekać drobno, włożyć do garnka , dodać listki laurowe i ziele angielskie i gotować na średnim ogniu 20 minut, następnie odsączyć na sitku.

3.     Cebulę posiekać, zeszklić na oleju, dodać kapustę, grzyby, przesmażyć razem chwilę, doprawić pieprzem, ew. solą, odstawić z ognia.

4.     Piekarnik nagrzać do 200 st.C, wyjąć ciasto z lodówki i rozłożyć od razu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłożyć farsz na środek i zawinąć ciasto. Posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika na 20 minut, aż wierzch ciasta ładnie się zarumieni. Boki ciasta można też naciąć w paski szerokości 2 cm i zapleść warkocz.

kulebiak

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *