Kategoria: Wegetariańskie
Tarte Tatin z morelami
Piękne okoliczności przyrody kierują moim życiem. Bo doprawdy, czyż można przejść obojętnie obok złocistych morelowych pagórków usypanych na straganach, nie kupując przynajmniej dwóch kilogramów? Cieszę się tym bogactwem i ładuję akumulatory na czekającą już w sieni jesień. Dziś klasyczna Tarte Tatin, z delikatnym kruchym spodem skąpanym w karmelowo-morelowym sosie. Tarte Tatin z morelami 1 kg… Czytaj dalej Tarte Tatin z morelami
Pływająca wyspa. Węgierska
Lubię polskie lato. Za to, że nieprzewidywalne. Że leje i grzmi, by za chwilę wybuchnąć upałem. Lubię polskie lato za te złote pola, za rumianki, za gorące jeziora i zimne morze. Za grzyby i jagody, za wodne rowery, ogniska i śpiewy. Za krzywe pomosty, na których nocą można oglądać gwiazdy, za świerszcze, komary, mrówki i ćmy.… Czytaj dalej Pływająca wyspa. Węgierska
Placuszki z borówkami. Od serca.
Są słodkie, puszyste, lekko chrupiące i koszmarnie tuczące. Są chętni? Ja nie mogłam się od nich oderwać… Placuszki z borówkami 1 jajko 1 żółtko 1 łyżka cukru pudru 3/4 mleka 3/4 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta cynamonu 1/2 szklanki borówek amerykańskich (lub innych owoców jagodowych) tłuszcz do smażenia Mąkę wymieszać z proszkiem… Czytaj dalej Placuszki z borówkami. Od serca.
Crème caramel
Lubię ten deser. Od dawna. No dobrze, właściwie dałabym za niego prawie wszystko (trochę koloryzuję). Pierwszy raz jadłam jakieś 20 lat temu, w Bułgarii. Okazuje się, że crème caramel to jeden z flagowych bułgarskich deserów. Dziwne… No a potem Hiszpania i flany. Ja właściwie różnicy nie widzę. Jajeczny, delikatny krem pływający w karmelu. Mmmmm. Jeśli więc… Czytaj dalej Crème caramel
Morwa
Morwa czarna brudzi palce i języki, zostawia plamy nie do sprania na koszulkach, jest bardziej wyrazista w smaku od swojej białej kuzynki. Obie płatają figle, opadając licznie na chodniki i zapiaszczone dróżki, gdy tylko spróbujecie je zerwać. Delikatne, aromatyczne, podobne do jeżyn owoce, dojrzewają właśnie teraz. Jak je znaleźć? To proste. Wystarczy podczas spaceru po… Czytaj dalej Morwa
Falafel
Falafel jaki jest, każdy wie. Uwielbiam szczególnie ten z warszawskiej Samiry, na tyłach bazy MPO. Jako szalona wielbicielka cieciorki (jak to brzmi!) postanowiłam się zmierzyć z tym skromnym kotlecikiem sam na sam, we własnej kuchni. W pierwszej rundzie poległam na łopatki. Dlaczego? Bo przed ulepieniem kotlecików, cieciorkę u g o t o w a ł a… Czytaj dalej Falafel
Niezła babeczka.
W sezonie letnim w Lawendowym Domu praca wre jak w mrowisku. Wykorzystujemy piękną pogodę na plenerowe sesje, a bogactwo warzywno-owocowe, inspiruje do coraz to nowych poczynań. Tym razem w „obróbce” mamy czereśnie. Przepis na babeczki znajdziecie tutaj. Użyłam małych papilotek, do każdej nalałam łyżeczkę ciasta i włożyłam czereśnię z ogonkiem. A jak Wam się znudzą czereśnie… Czytaj dalej Niezła babeczka.
Papryka faszerowana. Na lato!
Jako samozwańcza mistrzyni szybkiej kuchni, proponuję Wam dzisiaj danie szybkie, pyszne, kolorowe. No dobrze, pieczenie zabiera dłuższą chwilę, bo lubię, żeby papryka była solidnie przyrumieniona, miękka i słodko pachnąca. Samo przygotowanie… zobaczcie sami. Papryka faszerowana 6 strąków papryki (raczej mniejszych, kolor bez znaczenia) 250 g sera białego tłustego 200 g fety 3 cebule 3 jajka… Czytaj dalej Papryka faszerowana. Na lato!
Ciasto z pokrzywą.
Jeśli nie jadłaś jeszcze pokrzywy pod żadną postacią, to przepis na doskonałe wytrawne ciasto z pokrzywą wydaje się idealny na debiut. Przepis pochodzi od mojej bułgarskiej teściowej i jest wariacją na temat tradycyjnej rodopskiej banicy. Ten pochodzący z rodopskich gór, obowiązkowo ociekający masłem i nadziewany ryżem i owczym serem placek, tradycyjnie pieczono na ognisku. Tu… Czytaj dalej Ciasto z pokrzywą.
Sałatka owocowa.
Zakwitły nasturcje, łany lawendy pachną przy każdym lżejszym powiewie, słowiki zdzierają gardła. Przyroda przytłacza mnie swoją urodą. Dzisiaj dzień spełnionych marzeń – najbardziej lubię te najmniejsze. Fajna sesja za nami. Gdy patrzę na efekt naszej pracy, wciąż od nowa cieszę się, że przychodzi mi pracować z tymi wszystkimi fantastycznymi osobami. Owocową sałatkę robi się z… Czytaj dalej Sałatka owocowa.
Placki z kwiatów czarnego bzu.
Po bez marsz! Zaraz zacznie przekwitać i trzeba będzie znowu czekać cały rok. Placki z kwiatów czarnego bzu Na 15 placków potrzebne będzie: 15 kwiatów czarnego bzu 2 jajka 2 szklanki mleka 1/2 szklanki mąki szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia tłuszcz do smażenia cukier puder do posypania Składniki na ciasto zmiksować. Powinno być… Czytaj dalej Placki z kwiatów czarnego bzu.
Cukinia w cieście filo
Jestem mistrzem szybkiej kuchni. Smacznie, prosto i szybko – oto moja dewiza. Tak było i tym razem. Krok pierwszy – pokroić w plastry półtora kg cukinii, włożyć do garnka, zalać osolonym wrzątkiem, gotować 2 minuty, odsączyć na sitku. Krok drugi – formę do zapiekania wysmarować olejem, wyłożyć trzema płatami ciasta filo, każdy smarując olejem. Krok… Czytaj dalej Cukinia w cieście filo
Chlebek z cukinii – cake aux courgettes.
Francuska courgette od zawsze uwodzi mnie swoją nazwą. Lubię to warzywo i często zapraszam do kuchni. Daje tyle możliwości, od popularnych w Bułgarii, szybkich i smacznych placuszków, poprzez słodkie ciasta z dodatkiem miodu i cynamonu. Cukinia w zupie, zapiekana i z grilla. Sami na pewno macie swoje ulubione przepisy na cukinię. Mam w kuchni regał… Czytaj dalej Chlebek z cukinii – cake aux courgettes.
Spring Rolls
Jest na Poznańskiej w Warszawie taki sklep, z zupełnie innej epoki. Chodzę tam od ponad dziesięciu lat, a on wciąż wygląda tak samo. Kupuję w nim ryż i kolendrę, zielony sos curry, słodki sos chili, czarny sezam, pieprz seczuański i wiele innych orientalnych produktów. W sklepie można też coś zjeść. Niezmiennie zamawiam pierożki na parze… Czytaj dalej Spring Rolls
Krem z porów z bazyliowymi chipsami
Kremowa zupa ze świeżo mielonym pieprzem i chrupiącą bazylią. Podaję ją zazwyczaj z grzankami, choć wczorajsza maca też by tu pasowała. Potrzebne będą: 4 pory pozbawione zdrewniałych, zielonych części 3 ziemniaki 2 łyżki oleju 2 łyżki masła sól świeżo mielony pieprz 1/2 sera typu camembert (użyłam lekkiej wersji z linii Linessa dostępnej w Lidlu) Pory… Czytaj dalej Krem z porów z bazyliowymi chipsami
Guacamole. Jak smakuje awokado?
Jak smakuje awokado? Kiedyś spytała mnie o to kasjerka, podliczając moje zakupy w kasie supermarketu. Trudno opisać ten smak. Z początku może zniechęcać. Ni to owoc, ni warzywo. Tłuste, śliskie, nieco mdłe. To pierwsze wrażenia. Zyskuje zdecydowanie przy bliższym poznaniu. Najczęściej podaję je w formie klasycznego guacamole. Przepisowi jestem wierna od ponad 15-tu lat i… Czytaj dalej Guacamole. Jak smakuje awokado?
Sałatka z pieczonej papryki. Bułgarska
Czuszka Moja bułgarska nauczycielka wyznała mi kiedyś, że może się obyć w kuchni bez wszystkiego, tylko nie bez papryki. Czerwona jak ogień piekielny, ostra jak oddech diabła czuszka nieodłącznie towarzyszy bułgarskim potrawom. Czuszką nazywają też Bułgarzy paprykę słodką. W ogóle papryka w bułgarskiej kuchni ma niezachwianą, mocną pozycję. Kto tylko może uprawia paprykę, kto nie… Czytaj dalej Sałatka z pieczonej papryki. Bułgarska