Jeśli nie jadłaś jeszcze pokrzywy pod żadną postacią, to przepis na doskonałe wytrawne ciasto z pokrzywą wydaje się idealny na debiut. Przepis pochodzi od mojej bułgarskiej teściowej i jest wariacją na temat tradycyjnej rodopskiej banicy. Ten pochodzący z rodopskich gór, obowiązkowo ociekający masłem i nadziewany ryżem i owczym serem placek, tradycyjnie pieczono na ognisku. Tu mamy wersję wzbogaconą pokrzywą. Pyszne danie z charakterem. Sycąca, pachnąca, bardzo smaczne, dzika, cudownie pachnąca miętą, wersja tradycyjnego bułgarskiego przepisu w sam raz do przygotowania wiosną, gdy listki pokrzywy są jeszcze młode i delikatne.
Ciasto z pokrzywą
[przepis]
ciasto:
300 g mąki
1 łyżka oleju
nadzienie:
cebula
2 ząbki czosnku
1 szklanka ryżu
500 g młodej pokrzywy
3 łyżki oleju
250 g fety
4 jajka
mięta
150 g masła
szczypta soli
[/przepis]
- Z mąki, oleju, soli i ok. 50 ml wody wyrobić dość twarde, zwarte ciasto. Uformować kulę i odstawić pod przykryciem na ok. 20 minut, żeby dojrzało.
- Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać pokrojony drobno czosnek i ryż.
- Smażyć przez chwilę na małym ogniu, cały czas mieszając, następnie zalać dwiema szklankami wody i zostawić na małym ogniu pod przykryciem, do momentu, aż ryż „wypije” całą wodę.
- W tym czasie zblanszować pokrzywę, dobrze odsączyć na sitku i posiekać.
- Wymieszać z ryżem, pokruszoną fetą, jajkami i posiekaną miętą.
- Masło roztopić. Połowę wylać na dno okrągłej formy.
- Ciasto podzielić na dwie części – większą i mniejszą.
- Większą część rozwałkować na placek większy od dna formy (użyłam formy o średnicy 30 cm). Wyłożyć nim formę tak, by ciasto lekko wystawało.
- Na ciasto wyłożyć farsz, przykryć drugim plackiem, zlepić brzegi, nakłuć wierzch widelcem, polać resztą masła.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C ok. 25 minut. Dobrze by było odstawić do lekkiego przestygnięcia, ale to trudne. Dlaczego? Sami zobaczycie…
Komentarze
Dobrze, że nie powycinałam moich pięknych pokrzyw. Zaraz zabieram się do dzieła. Uwielbiam takie
"inne" przepisy. Pozdrawiam.
beztroskie chwile i pyszne smaki. i bliscy obok. chyba do szczęścia nic więcej nie potrzeba?
Jestem u Ciebie po raz pierwszy i przyznaję. Kucharka ze mnie żadna ale lubię kombinować w kuchni tym bardziej, że moja rodzina jest mięsożerna a ja nie..dlatego moje gotowanie to ciągłe szukanie środka ) pozwolisz, że będę szukać u Ciebie natchnienia?
gabraj, daj znać, jak poszło.
asieja, zawsze by się coś znalazło :)
tabu, witam serdecznie
..pyszne..sam widok wzbudza apetyt…pozdrawiam:)
Danuta Sommerfeld :)
Nie tylko pokrzywę ale mniszek lekarski też ;)
Teraz mamy najlepszy czas na pokrzywę i mniszek, ale do tego przepisu zdecydowanie polecam pokrzywę.
Chleb z pokrzywą❤
Ewa, bardzo proszę o przepis :)
Niestety, miałam tylko okazję spróbować 😊 Ale obiecałam sobie, że w tym roku spróbuję upiec własny. Jak tylko znajdę odpowiednie proporcje – dam znać.
Zajadamy u mnie pokrzywę,jest teraz taka delikatna :)A to ciasto bardzo ciekawe i pewnie smakowite.Domyślam się,że tak pachnie po upieczeniu,że nie czeka się ,aby ostygło:)
U mnie w domu zawsze napar z pokrzywy – najlepszy z sokiem malinowym. Samo zdrowie :)
Gdzie znajdę szersze info na temat pokrzywy mniszka: jakie mają właściwości,jak zbierać, itp?
Pilam,nie jadlam:)
banica? ;-)
Ewa Zdrojewska
jadamy, pijamy, smagamy się … :)
hmmmm brzmi bardzo ciekawie!
Bardzo ciekawy pomysł na ciasto :)