Dania główne | Kuchnia | Przepisy | Wegetariańskie

Ciasto z pokrzywą.

Jeśli nie jadłaś jeszcze pokrzywy pod żadną postacią, to przepis na doskonałe wytrawne ciasto z pokrzywą wydaje się idealny na debiut. Przepis pochodzi od mojej bułgarskiej teściowej i jest wariacją na temat tradycyjnej rodopskiej banicy. Ten pochodzący z rodopskich gór, obowiązkowo ociekający masłem i nadziewany ryżem i owczym serem placek, tradycyjnie pieczono na ognisku. Tu mamy wersję wzbogaconą pokrzywą. Pyszne danie z charakterem. Sycąca, pachnąca, bardzo smaczne, dzika, cudownie pachnąca miętą, wersja tradycyjnego bułgarskiego przepisu w sam raz do przygotowania wiosną, gdy listki pokrzywy są jeszcze młode i delikatne.

Beautiful woman laying in bed with teddy bear

Beautiful woman laying in bed with teddy bear

Beautiful woman laying in bed with teddy bear

Ciasto z pokrzywą

[przepis]

ciasto:

300 g mąki
1 łyżka oleju

nadzienie:

cebula

2 ząbki czosnku

1 szklanka ryżu

500 g młodej pokrzywy

3 łyżki oleju

250 g fety

4 jajka

mięta

150 g masła

szczypta soli

[/przepis]

  1. Z mąki, oleju, soli i ok. 50 ml wody wyrobić dość twarde, zwarte ciasto. Uformować kulę i odstawić pod przykryciem na ok. 20 minut, żeby dojrzało.
  2. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać pokrojony drobno czosnek i ryż.
  3. Smażyć przez chwilę na małym ogniu, cały czas mieszając, następnie zalać dwiema szklankami wody i zostawić na małym ogniu pod przykryciem, do momentu, aż ryż „wypije” całą wodę.
  4. W tym czasie zblanszować pokrzywę, dobrze odsączyć na sitku i posiekać.
  5. Wymieszać z ryżem, pokruszoną fetą, jajkami i posiekaną miętą.
  6. Masło roztopić. Połowę wylać na dno okrągłej formy.
  7. Ciasto podzielić na dwie części – większą i mniejszą.
  8. Większą część rozwałkować na placek większy od dna formy (użyłam formy o średnicy 30 cm). Wyłożyć nim formę tak, by ciasto lekko wystawało.
  9. Na ciasto wyłożyć farsz, przykryć drugim plackiem, zlepić brzegi, nakłuć wierzch widelcem, polać resztą masła.
  10. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C ok. 25 minut. Dobrze by było odstawić do lekkiego przestygnięcia, ale to trudne. Dlaczego? Sami zobaczycie…

 

Beautiful woman laying in bed with teddy bear

Beautiful woman laying in bed with teddy bear

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Dobrze, że nie powycinałam moich pięknych pokrzyw. Zaraz zabieram się do dzieła. Uwielbiam takie
"inne" przepisy. Pozdrawiam.

Jestem u Ciebie po raz pierwszy i przyznaję. Kucharka ze mnie żadna ale lubię kombinować w kuchni tym bardziej, że moja rodzina jest mięsożerna a ja nie..dlatego moje gotowanie to ciągłe szukanie środka ) pozwolisz, że będę szukać u Ciebie natchnienia?

Niestety, miałam tylko okazję spróbować 😊 Ale obiecałam sobie, że w tym roku spróbuję upiec własny. Jak tylko znajdę odpowiednie proporcje – dam znać.