Francuska courgette od zawsze uwodzi mnie swoją nazwą. Lubię to warzywo i często zapraszam do kuchni.
Daje tyle możliwości, od popularnych w Bułgarii, szybkich i smacznych placuszków, poprzez słodkie ciasta z dodatkiem miodu i cynamonu. Cukinia w zupie, zapiekana i z grilla. Sami na pewno macie swoje ulubione przepisy na cukinię.
Mam w kuchni regał wypełniony książkami kucharskimi. Zbieram je od zawsze, zbierali je także moi rodzicie. Często przysiadam na kuchennym stołku i sięgam na oślep po jedną z nich. Ostatnio po raz kolejny zachwycam się prostotą i urodą wypieków z „Quiches, cakes & compagnie” z przepięknymi zdjęciami Akiko Ida.
Dziś polecam Wam z całego serca moją wersję ciasta z cukinią i parmezanem. Jest wilgotne i dość ciężkie, pachnie bazylią i miętą. Cudowne w towarzystwie wielkiej misy sałaty.
Chlebek z cukinii
200 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
100 g startego parmezanu
100 g fety pokrojonej w kostkę
50 ml oliwy z oliwek
50 ml oleju słonecznikowego
100 ml mleka
250 g startej na tarce o dużych oczkach cukinii
1 łyżka masła
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonej mięty
sól
świeżo mielony pieprz
- Cukinię wrzucić na rozgrzane masło.
- Smażyć, często mieszając, aż odparuje z niej woda. Odstawić do ostygnięcia.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Wymieszać oliwę, olej, mleko i jajka.
- Mieszaninę doprawić solą, pieprzem i ziołami i wlać do miski z mąką.
- Składniki połączyć, dodać cukinię i sery. Wymieszać, przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką keksówki.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C ok. 50 minut.
- Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
Komentarze
Ciasto fantastyczne, a na widok domków od razu mi uśmiech na buzię wylazł..:)
Domki działają rozchmurzająco :)
DOmki wyglądają jak te, które kiedyś robiłam z klocków Lego :)
A kejka sobie zapiszę, bo mi się bardzo podoba, tylko poczekam na polskie cukinie :)
Mniam… wygląda niezwykle apetycznie, chyba tez się skuszę:)
Niezwykle pyszna propozycja na chłodną wiosnę .Nastraja cieplej!
Niemożliwie piękna, wiosenna propozycja, może warto się skusic? ;)
Lubię cukinię a połączenie z przepisu pewnie mi bardzo posmakuje. Nie zapomnę o tym przepisie z pewnością szybko.
pozdrowienia ciepłe,
rzeczywiście domki jak z lego:)
Koniecznie do wypróbowania ale dopiero za jakiś czas…
Wygląda bardzo smakowicie!
Ania, z Lego trafiłaś w sedno. Niebawem kejk s suszonymi pomidorkami.
tak, tak! poproszę więcej słońca!
Piękne to ciasto !:))) Ciekawa jestem jak smakuje i pachnie. Na pewno pięknie:)
A domki śliczne:))
Słonecznie pozdrawiam:))
ach, słońce na talerzu!
:-)
Masz calkowita racje – zdjecia w tej ksiazce sa nprawde swietne! I ksiazka i cake aux courgettes juz jakis czas temu bardzo przypadly mi do gustu :)
Pozdrawiam!
Bea, idziemy podobnym tropem :) Pozdrawiam
wczoraj wypróbowałam osobiście, to ciasto jest booooskie, nawet mojemu synkowi smakowało a on sceptycznie nastawiony do nowych smaków, z niecierpliwością czekam na kolejne przepisy
Mój synek uwielbia cukinię, pewnie ze smakiem zje takie ciasto. Tylko będę musiała dodać mleka owsianego i zrezygnować z sera, bo to alergik. Już czuję ten zapach :)