Dania główne | Kuchnia | Przepisy | Wegetariańskie

Tarta ze szparagami

Skoro obiecałam prosto i pysznie, słowa dotrzymuję. Ta tarta uda się nawet początkującej kucharce i można ją modyfikować na wiele sposobów. Zamiast szparagów, lekko podsmażone na oliwie liście szpinaku, z odrobiną czosnku i gałką lub podduszone na maśle pory. A co powiecie na podpieczoną na grillu cukinię i paprykę. Każda wersja się uda, zachęcam Was do eksperymentów.

Tarta ze szparagami

Opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
21 szparagów
ok. 9 pomidorków koktajlowych (po trzy na tartę)
4 łyżki jogurtu greckiego
2 łyżki startego parmezanu
świeżo mielony pieprz

Piekarnik rozgrzać do 220 st.C. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki. Przed pieczeniem można je zblanszować, czyli zanurzyć na kilkanaście sekund we wrzątku, następnie ostudzić w zimnej wodzie. Ja podgotowałam je przez chwilę (1 min) w garnku do gotowania na parze.
Ciasto podzielić na porcje – u mnie były to trzy prostokąty o szerokości ok. 20 cm. Końcem noża naciąć delikatnie ciasto ok. 2 cm od brzegu. Trzeba przy tym uważać, by nie przeciąć ciasta na wylot. Jogurt wymieszać z parmezanem, rozsmarować na prostokącie, który powstał po nacięciu. Pomidorki pokroić w plastry, ułożyć na masie jogurtowej, a na nich ułożyć szparagi. Przed włożeniem do piekarnika skropić oliwą. Piec ok. 20 minut. Przed podaniem doprawić świeżo mielonym pieprzem.

Dziękuję za Wszystkie Wasze wpisy dotyczące „Dzieciaków w naturze”. Ciepło mi się robi na sercu, gdy je czytam.
Zapraszam też nowych czytelników mojego bloga do odwiedzenia magazynu Lawendowy Dom, w którym znajdziecie jeszcze więcej pysznych przepisów i drugą już edycję fantastycznego konkursu „Przepis na 5!” w którym tym razem można wygrać nowy model blendera Artisan KitchenAid, w pełnym pozytywnej energii kolorze mandarynkowym. Na Wasze zgłoszenia czekamy do 21 maja! Życzę powodzenia i trzymam kciuki.

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Beatko z nieba mi spadłaś. W zamrażalniku leży ciasto francuskie i trzeba je zużyć przed truskawkami, żeby zrobić miejsce na mrożonki. Dzisiaj kupiłam szparagi i nie miałam weny. A przecież przepis banalny i nie raz o nim słyszałam. Jutro zapowiada się wspaniały obiad.

Przepysznie wygląda tak wiosennie. A właśnie dzisiaj ciasto francuskie. Niestety szparagów ani innych tego typu warzyw u nas na wsi nie sprzedają więc przy najbliższej okazji wizyty w mieście się zaopatrzę. A co do konkursu to właśnie dzisiaj mi się mój blender Bosch popsuł. Padł na amen jak chciałąm szczaw z ogródka na zupę zblendować.
Muszę główkować nad przepisem bo przydałby mi się bardzo zwłaszcza, że koktajle uwielbiamy a truskawiki w ogródku kwitną. Pozdrawiam serdecznie! Iza

Takie proste a takie pyszne! Ja czekam aż szparagi troszke potanieją i już nie mogę się doczekać.. pozdrawaim!

ja nie wiem gdzie wy te szparagi kupujecie :( chyba mieszkamy w innym kraju bo u mnie na południu nie ma :( tarta wyglada rewelacyjnie. zachwycajaca elegancka prostota.

tarta zapowiada się smakowicie ;)
Jak tylko uszczknę trochę czasu to spróbuję ! ;)

p.s. napisałam maila w sprawie wygranej w ostatnim herbacianym konkursie ale nie dostałam odpowiedzi.

tarta zapowiada się smakowicie ;)
Jak tylko uszczknę trochę czasu to spróbuję ! ;)

p.s. napisałam maila w sprawie wygranej w ostatnim herbacianym konkursie ale nie dostałam odpowiedzi.

tarta przewspaniale sie prezentuje i zapewne jest tak pyszna,jak na to wyglada :)
Pozdrawiam cieplutko :)

Takie "coś" mi chodzi ostatnio po głowie… :) dzięki ! nie będę musiał sam kombinować ;)
Pozdrawiam!!!