Dzisiejsze danie ma znamiona potrawy idealnej. W moim mniemaniu. Minimum wysiłku i cudownie rumiany efekt do podania na różne sposoby i w różnych okolicznościach. Idealna propozycja na weekend, ale też na większą imprezę, np. na sylwestrową lub karnawałową domówke. Doskonale smakuje na ciepło, polecam też na zimno.
Udziec z indyka z rozmarynem
[przepis]
udziec z indyka bez kości
2-3 kwaskowe jabłka słusznej wielkości
5-6 ziemniaków (zapewne większość z Was nie musi się w nie nawet zaopatrywać, wszak żyjemy w ziemniaczanym eldorado)
kilka gałązek rozmarynu (mój ogrodowy jeszcze nie przemarzł)
3 łyżki tartej bułki
2 ząbki czosnku + główka czosnku
1 łyżkę majeranku
4 łyżki oleju słonecznikowego
70 g masła
sól
dodatkowo: mocna nić bawełnianą, najbezpieczniej w białym kolorze
[/przepis]
- W moździerzu należy utłuc czosnek z łyżeczką soli na papkę.
- Do papki dodajemy tartą bułkę, majeranek i olej.
- Całość mieszamy.
- Udziec rozkładamy na desce, traktujemy tłuczkiem, nacieramy solą ze wszystkich stron, starając się zachować umiar.
- Z jednej (tej wewnętrznej) strony rozsmarować należy papkę majerankową.
- Teraz mięso zwijamy i tutaj przyda się wspomniana wyżej nić.
- Wiążemy udziec w zgrabny pakunek i przekładamy do brytfanny wysmarowanej 1 łyżką oleju.
- Jabłka i ziemniaki kroimy w cząstki. Skórki nie obieramy, bo smakowicie nam się przyrumieni.
- Czosnek dzielimy na ząbki, ząbki zostawiamy w łupinkach.
- Dodajemy pocięty nożyczkami rozmaryn, 3 łyżki oleju, sól. Całość mieszamy i przekładamy na brytfannę, gdzie pyszni się udziec.
- Mięso posypujemy wiórkami masła, przykrywamy brytfannę folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na ok. 1,5 godziny (po godzinie folię należy zdjąć).
![Beautiful woman laying in bed with teddy bear](https://i0.wp.com/lawendowy-dom.com.pl/wp-content/uploads/2010/10/pieczony-udziec_z_indyka_przepis.jpg?resize=1024%2C1536)
Koniec pracy, teraz już tylko przyjemności. Mamy oto gotowy obiad rodzinny. Pieczeń wybornie smakuje drugiego dnia, na zimno, do razowego chleba. Jeśli oczywiście coś na drugi dzień zostanie.
Zdjęcia: Lubo Lipov
Komentarze
O wow! Aż u mnie czuć zapach tej pysznej potrawy! Wyobrażam sobie jaka musi być cudna w smaku.
Pozdrowienia:)
Trochę za późno! Już wróciłem z zakupów! :))) A taki indyczek by mi pasował na weekend. Poczeka. Filo tyle czekało i się doczekało :)
Zakochałam się w tym mięsku. Miłego weekendu!
Drób z rozmarynem – dla mnie idealne połączenie…
wygląda pysznie! indyk dopisany do listy na ten tydzień :)
swietny przepis ! minimum pracy a maksimum smaku ,dzieki !
Nie wiem dlaczego, ale ostatnio ciagle rozmyslam o pieczeni z indyka. W Uk tradycyjnie piecze sie na swieta calego indyka, na pewno nie bede tego robila i wlasnie chyba dlatego mi taka pieczen po glowie chodzi. Bardzo fajny przepis, dziekuje za inspiracje!
zaciekawiłaś mnie tym rozmarynem. w mojej kuchni w zasadzie wcale go nie ma.
Witam!
Indyk wyszedł idealny, kruchutkie, soczyste mięso. Smak niebiański, ziemniaczki kwaskowate o aromacie jabłek. Nic dodać , nic ująć. Polecam i dziękuję za przepis.
Pieczenie trwa znacznie dłużej. Lepiej jest podgotowac ziemniaki i dodać je na ostatnie 45 minut pieczenia.