Kategoria: Napoje
Niebiański (inaczej się nie da) koktajl z mango na mleku kokosowym
No co ja poradzę, że lubię żeby było pysznie? A przy okazji zdrowo i dobrze by było, by nie rujnowało figury. No lubię i już. No więc dziś jeden z moich hitowych, pysznościowych koktajli na bazie mleka kokosowego. Do przygotowania możecie użyć mleka kupnego lub jeśli macie więcej czasu, to możecie zaszaleć i zrobić domowe, z… Czytaj dalej Niebiański (inaczej się nie da) koktajl z mango na mleku kokosowym
Jak zrobić domowe mleko kokosowe
Czy wiesz, jak niesamowicie prosto można zrobić domowe mleko kokosowe? Czy 200 g wiórków kokosowych może dać szczęście? Może, chwilowe wprawdzie, ale zawsze coś ;) Ale do rzeczy moi mili. Uwielbiam ciepłe, świeżo przygotowane mleko kokosowe, które mój mąż robi dla mnie w zimowe poranki. Na bazie tego mleka robię sobie kawkę lub bosssski koktajl.… Czytaj dalej Jak zrobić domowe mleko kokosowe
Domowe mleko migdałowe – najprostszy przepis.
Domowe mleko migdałowe to mleko, które często robimy w naszym domu. Właśnie od tego mleka proponuję rozpocząć domową produkcję mleka roślinnego. Dlaczego robimy je w domu, zamiast kupować mleko w kartonie opisałam tu. Teraz czas zakasać rękawy i wziąć się do roboty. Powiedzmy sobie szczerze, tej roboty zbyt dużo nie będzie, bo przygotowanie mleka migdałowego… Czytaj dalej Domowe mleko migdałowe – najprostszy przepis.
Domowe mleko roślinne – dlaczego warto robić je samemu?
Mleko roślinne, czyli jakie? Nie śmiejcie moi mili, takie pytania dostaję w komentarzach. Mleko to w tym wypadku nazwa umowna, mówimy o produkcie pochodzenia roślinnego, zastępującego w diecie mleko pochodzenia zwierzęcego. Używam go do naleśników, ciast, deserów, jako dodatek do śniadań, koktajli i kawy. Na sklepowych półkach ze zdrową żywnością znajdziemy kartony z mlekiem sojowym,… Czytaj dalej Domowe mleko roślinne – dlaczego warto robić je samemu?
Obłędna kawa czekoladowo-orzechowa!
Napoje kawowe to moja słabość. Celowo nie używam określenia kawa, bo poważny amator klasycznego espresso mógłby mi się zwyczajnie zaśmiać w twarz. Dziś propozycja na specjalną okazję, gdy chcemy zabłysnąć czymś wyjątkowym,. Mocno czekoladowy, z solidną porcją spienionego mleka i odrobiną kawy napój, który swoim wyglądem i smakiem zwala z nóg :) Obłędna kawa czekoladowa 100… Czytaj dalej Obłędna kawa czekoladowo-orzechowa!
Czarne, czy białe? Błyskawiczne domowe Frappé
Uwielbiam je za boski smak i super wygląd. W dodatku bardzo łatwo je przygotować w domowych warunkach, gdy za oknem żar i mam ochotę na coś orzeźwiającego. Jak je zrobić opisałam dokładnie tu. Tym razem zastąpiłam mleko krowie sojowym, a zamiast cukru użyłam ksylitolu, mam więc kawę w wersji dietetycznej. Pozdrawiam Was serdecznie w ten… Czytaj dalej Czarne, czy białe? Błyskawiczne domowe Frappé
Wegański koktajl z mango i truskawek
Nasycone kolory i smak dojrzałych owoców to jest to, co tygryski lubią najbardziej :) Sprawa jest niby oczywista, ale czasami zapominamy, że najlepsze jest to, co proste, prawda? Dziś cudowny koktajl z wygrzanych w słońcu, słodkich truskawek i soczystego, niezwykle aromatycznego mango. Kto ma ochotę? Wegański koktajl z mango i truskawek [przepis] 150 g… Czytaj dalej Wegański koktajl z mango i truskawek
Czerń jest sexy. Poncz z żurawiną
Czerń jest sexy, a czerń z czerwienią to idealny zestaw imprezowy. Więc z okazji kolejnego karnawałowego weekendu poncz, w którym żurawina odgrywa rolę dekoracyjnych kostek lodu. W sam raz na gorącą zabawę. Więcej inspiracji na karnawałową imprezę w styczniowym numerze „Czas na Wnętrze”. Zapraszam :) Poncz z żurawiną 1 szklanka mocnego naparu czarnej herbaty ½… Czytaj dalej Czerń jest sexy. Poncz z żurawiną
Najszybsza kawa mrożona na świecie. Metoda szokowa :)
Nie ma się co rozpisywać. Metoda szokowa polega na zalaniu gorącą kawą kostek lodu. Nie bójcie się, że szklanka pęnie. Gorący płyn pod wpływem lodu schładza się błyskawicznie. Teraz pozostaje już tylko dolanie mleka w takiej ilości, jak lubicie i macie gotową kawę mrożoną. Podobnie można przygotować mrożoną herbatę. Przepisy na inne orzeźwiające napoje znajdziecie… Czytaj dalej Najszybsza kawa mrożona na świecie. Metoda szokowa :)
Napoje, które chłodzą. Przepisy na mrożone kawy, herbaty i lemoniady!
No i mamy upał. A jak upał, to człowiek ma ochotę się schłodzić. W Lawendowym Domu doskonale wiemy, jak to zrobić. No więc spytam wprost: kawa, czy herbata? A może lemoniada? Pięknego dnia Wam życzę! Mrożona herbata z cytryną, miętą i malinami Lemoniada jagodowa Kawa mrożona z mlekiem skondensowanym Mrożona herbata… Czytaj dalej Napoje, które chłodzą. Przepisy na mrożone kawy, herbaty i lemoniady!
Truskawkowy shake z lodami. Wakacje!
No to mamy wakacje! Będę spacerować bez celu, zbierać kwiaty i układać w wazonach, rwać wiśnie z drzewa i plamić sobie bluzkę, pływać kajakiem, cieszyć się pogodą jajakolwiek ona będzie. Nic szczególnego, ale bardzo się cieszę z nadchodzących dwóch miesięcy. A Wy, jakie macie plany? Na pierwszy dzień wakacji proponuję coś kolorowego, owocowego i pysznego.… Czytaj dalej Truskawkowy shake z lodami. Wakacje!
Mrożona herbata z kwiatami i werbeną
Jak mało trzeba, żeby było pięknie, prawda? Prosty napój na letnie dni, w wersji imprezowej z dodatkiem musującego wina. Listki werbeny nadają mu lekko ziołowo-cytrynowy aromat, a garść poziomek i kilka kwiatów czyni z niego prawdziwie królewską ambrozję. Jest kolorowo, jest pięknie! Mrożona herbata z kwiatami i werbeną 1 szklanka mocnego naparu czarnej herbaty ½… Czytaj dalej Mrożona herbata z kwiatami i werbeną
Truskawkowy mix – 15 przepisów na już!
Ciasta, lody, desery, napoje, czyli truskawkowy mix. Co wybieracie? Ja nie mogę się zdecydować… Semifreddo z karmelizowanymi truskawkami Owocowe lody bez cukru Placuszki z truskawkami na kefirze Truskawkowy deser zamknięty w słoiku Truskawkowy tort bezowy Różowy shake z piankami Czekoladowe farfalle Ciasto truskawkowe z glazurą Konfitura z rabarbaru i truskawek Domowy budyń waniliowy z musem… Czytaj dalej Truskawkowy mix – 15 przepisów na już!
Jak zrobić domowy jogurt?
Mój mąż pochodzi z kraju jogurtowego eldorado, czyli Bułgarii. Lactobacillus bulgaricus – ta nazwa na pewno nie jest Wam obca, prawda? W naszej kuchni jogurt naturalny to jeden z ważniejszych składników. Stosujemy go do deserów, ciast, sosów, jest podstawą niektórych zup i dodatkiem do dań głównych. Na końcu postu znajdziecie kilka przykładów jogurtowych eksperymentów w… Czytaj dalej Jak zrobić domowy jogurt?
Różowy shake z piankami. Totalnie zakręcony!
Dacie się dziś zaprosić do cukierni w retro stylu? Pastelowe, przesłodzone klimaty potraktujcie z dużym przyrużeniem oka. Czasami mam ochotę na coś zwariowanego. Wbrew wszelkim moim zasadom. Różowy, słodki, totalnie zakręcony. Taki właśnie jest truskawkowy shake. Po prostu zakręć go! Różowy shake z piankami 500 ml schłodzonego mleka 4 kulki lodów truskawkowych pianki marshmallow kostki lodu… Czytaj dalej Różowy shake z piankami. Totalnie zakręcony!
Tea time. Jak przygotować mrożoną herbatę?
Jestem pewna, że prawie każdy z Was ma swój ulubiony sposób. Chcę się podzielić moim, sprawdzonym, który z powodzeniem stosuję od roku. Początkowo wydaje się nieco ryzykowny. Szokowa metoda sprawia, że w kilka sekund możemy sobie przygotować wyśmienitą mrożoną herbatę w ulubionym smaku. Oczywiście, jeśli tylko mamy lód w zamrażalniku. Malinowa mrożona herbata kostki lodu… Czytaj dalej Tea time. Jak przygotować mrożoną herbatę?
C jak cytrynowa.
„Długie, gorące lato ” – pamiętacie ten film? Powstał na podstawie prozy Wiliama Faulknera i wciąż pojawia się w moich myślach. Czy nasze lato będzie gorące, czy fala upałów ustąpi niebawem miejsca chłodom i deszczom, tego nie wiemy, ale na razie moi mili, nie jestem w stanie wyjść w moich kulinarnych doświadczeniach poza miskę czereśni… Czytaj dalej C jak cytrynowa.