Mleko roślinne, czyli jakie? Nie śmiejcie moi mili, takie pytania dostaję w komentarzach. Mleko to w tym wypadku nazwa umowna, mówimy o produkcie pochodzenia roślinnego, zastępującego w diecie mleko pochodzenia zwierzęcego. Używam go do naleśników, ciast, deserów, jako dodatek do śniadań, koktajli i kawy. Na sklepowych półkach ze zdrową żywnością znajdziemy kartony z mlekiem sojowym, ryżowym, owsianym, orzechowym, kokosowym lub migdałowym. Kosztują od 9-13 zł za litr, czyli sporo. Kupuję je dość często, gdy brak nam czasu na domową produkcję lub jesteśmy w podróży. W Lawendowym Domu produkcją domowego mleka zajmuje się Lubo i osiągnął w tym moim zdaniem tytuł mistrza. Siedliśmy więc sobie z notesem i długopisem i oto, co nam z naszych rozważań nad mlekiem (wcale nie rozlanym) wyszło.
Mleko migdałowe – najdroższe w produkcji z całej przedstawionej tu trójki.
z 250 g migdałów (koszt ok. 10 zł np. u nas w warzywniaku) otrzymujemy 1500 ml mleka. W sklepie litr mleka migdałowego to od 9-12 zł.
Mleko kokosowe – nie mylić z tym sklepowym z puszki. Bardzo proste i błyskawiczne w produkcji. Z 200 g wiórków kokosowych otrzymujemy 1500 ml mleka.
Mleko owsiane – tu cena surowca podstawowego, czyli ziaren owsa w stosunku do ceny mleka sklepowego jest kuriozalna. Za 200 g owsa na bazarku płacimy… 50 gr (słownie: pięćdziesiąt groszy). Otrzymamy z niego 1500 ml gęstego mleka owsianego o bogatym smaku.
Dlaczego warto robić w domu mleko roślinne?
– cena mleka domowego jest niższa od kupnego, jeśli uda się znaleźć surowiec w dobrej cenie. Najdroższe są migdały i orzechy, ale warto się wysilić i poszukać ich w dobrej cenie.
– smak domowego bezkonkurencyjny. Intensywny, naturalny, bez żadnych wzbogacających dodatków
– brak dodatku cukru i soli. To dla mnie ogromnie ważne, staram się unikać dodatkowych źródeł cukru i soli w diecie.
– jest w 100 % naturalne. Ma krótki okres przydatności do spożycia, wytrzymuje w lodówce 3-4 dni, robimy je więc na bieżąco.
– brak konserwantów
– w kupnym mleku w 1 l znajdziecie ok. 2,5 % migdałów, w tym domowym jest ich ok. 20%. Podobnie jest z innymi rodzajami, wartość odżywcza mleka robionego w domu jest dużo wyższa.
Mam nadzieję, że przekonałam Was do produkcji domowego mleka roślinnego. Jutro pokażę, jak w prosty sposób robimy w domu moje ulubione mleko migdałowe. Miłego dniaaaa!
Komentarze
Proszę o szczegóły jak zrobić mleko kokosowe.
Ja kokosowe robię z przepisu Asi z Sojaturobię i jest świetne , ale owsiane robiłam raz i coś nie tak, wyszło , ale bez szału , tak ,ze czekam z wielka niecierpliwością na przepis na to owsiane szczególnie
A do czego się używa takiego mleka? Pije się je normalnie ze szklanki czy co?
Oj odkąd zrobiłam pierwsze domowe już nie kupuje księgowego gotowca:)
mogłabym prosić o przepis na mleko owsiane? wszędzie widziałam tylko z płatków owsianych, które nie jest za specjalne szczerze mówiąc ;)
W domowym mleku migdałowym też jest niewiele migdałów, bo większość jednak się odcedza…
ale za to można „resztki” dodać do owsianki albo ciastek ;)
Zgadza się, nie mniej jednak nie zostają one w mleku.
zdecydowanie nie ma nic lepszego od domowego mleka roślinnego – jak dla mnie najlepsze z migdałów i nerkowców ;)
Witam.
Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku, zdrówka, pomyślności, dalszej wspaniałej kreatywności oraz wiecznego rozbrajającego uśmiechu życzę :)
Czekam niecierpliwie na mleko owsiane, zdradź, proszę, rodzinna tajemnicę ja jego produkcję )
Miłego dnia
Aga P.
Czekam na przepis na kokosowe! Przekonuje mnie jego cena, na migdałowe będę sobie pozwalać od czasu do czasu, ale myślę, że to właśnie kokosowe zagości u mnie na co dzień :).
Ostatnio zmieniłam dietę z powodów zdrowotnych, wykluczyłam zboża, nabiał, cukier i alkohol, niestety mleka mi bardzo brakuje. Kilka dni temu kupiłam ryżowe, ale jak dla mnie w smaku jest paskudne :(.
Czekam na przepis!
Pozdrawiam!
Słomka
Przepis, przepis plijssssss!!!!!
czekam bardzo na mleczko migdałowe
pozdrawiam serdecznie
a ja mleko owsiane robię z płatków owsianych – proste i tanie
Ok, a gdzie przepis?;)
Bogusia, tu: http://lawendowy-dom.com.pl/jak-zrobic-mleko-owsiane-z-platkow-najprostsza-metoda-krok-po-kroku/
tu: http://lawendowy-dom.com.pl/domowe-mleko-owsiane-produkcja-krok-po-kroku/
tu: http://lawendowy-dom.com.pl/jak-zrobic-domowe-mleko-kokosowe/
tu: http://lawendowy-dom.com.pl/najprostszy-przepis-na-domowe-mleko-migdalowe/
oraz tu: http://lawendowy-dom.com.pl/lawendowy-dom-tv/jak-zrobic-domowe-mleko-orzechowe/
Polecam wyszukiwarkę na stronie głównej :)
Ja już robiłam sojowe, kokosowe i z orzechów laskowych. Wszystkie smaczne. Teraz chyba spróbuję owsianego ;)
Dziękuję za cenne informacje. Inspirowałam się Twoim postem, kiedy pisałam o tym, jak zrobić mleko roślinne w wyciskarce do soków na swoim blogu, zapraszam do przeczytania: http://wycisnij.pl/wyciskamy-mleko-roslinne/ Polecam wszystkim zakup wyciskarki, bardzo ułatwia przygotowanie mleka w domu. Pozdrawiam
Czy mlekiem roślinnym można zastępować mleko zwierzęce w przepisach np. do ciast ?
Polecam domowe mleko konopne na bazie łuskanych nasionek konopnych. Przepis jest taki, że do naczynia blendera wsypujemy 0,5 szklanki nasion, 1,5 szklanki wody filtrowanej, 2 świeże daktyle lub 1-2 łyżeczki syropu klonowego, 1/4 łyżeczki naturalnego ekstraktu wanilli, szczypta soli – całość blendujemy i otrzymujemy przepyszne mleko roślinne, odpowiednie dla wegetarian i wegan :) Ja swoje nasionka kupuję zawsze w sklepie internetowym konopiafarmacja*pl, ale mają też swój sklep stacjonarny w Poznaniu przy placu Wolności :)
Nie doszukałam się odpowiedzi na pytanie o temperaturę wody, a mam ten sam problem z konsystencja mleka co niektórzy komentujący – jak bardzo ma być gorące? Niestety wyszła mi wodnista owsianka :( dziękuję z góry!