Kategoria: Napoje
Gorąco? Frappé!
Bardzo lubię, gdy kolorowe warstwy napoju wyraźnie się odcinają. Najpierw cieszę oko, potem burzę ten porządek jednym ruchem słomki. Przypominam, że jeszcze dziś możecie wygrać retro słomki w naszym konkursie! Dlatego przygotowując moje Frappé, na dno szklanki wlałam nietypowo mocno schłodzone mleko, a na nim ułożyłam sztywną, kawową pianę. Kawa Frappé Do dzbanka wsypać kawę… Czytaj dalej Gorąco? Frappé!
Kawa mrożona z mlekiem skondensowanym, kto się skusi?
Dziś otwieram w Lawendowym Domu kącik kawowy, a w nim sprawdzone, moje ulubione przepisy na kawy mrożone. Ktoś ma ochotę? Jako pierwsza, drogie Panie i Panowie kawa która odpowiednio podana, potrafi zrobić doprawdy piorunujące wrażenie! Kawa mrożona ze skondensowanym mlekiem Puszka mleka skondensowanego (słodzone lub nie, w zależności od preferencji) 400 ml świeżo zaparzonej, mocnej… Czytaj dalej Kawa mrożona z mlekiem skondensowanym, kto się skusi?
J jak jagodowa. Lemoniada!
Raz, dwa trzy… Zaczynamy odliczanie. Jutro najświeższy numer magazynu Lawendowy Dom, a już dziś leciutko uchylam drzwi :) Jagodowa lemoniada moi drodzy. Pyszna i fotogeniczna, nie sądzicie? Lemoniada jagodowa 200 g mrożonych jagód 4 schłodzone pomarańcze 2 łyżki miodu 2 łyżki syropu malinowego 1 l wody Z pomarańczy wycisnąć sok, wymieszać go z miodem, syropem… Czytaj dalej J jak jagodowa. Lemoniada!
Aksamitny koktajl pomarańczowy.
Hej, hej! Pamiętacie, że jeszcze tylko dziś możecie wysyłać swoje zgłoszenia do 4 już edycji konkursu „Przepis na 5!”, organizowanego przez magazyn Lawendowy Dom i Vivamix? Poprosiliśmy Was o stworzenie przepisu nietypowego – na domowy kosmetyk. Okazuje się, że blender Artisan KitchenAid, przydaje się nie tylko przy kulinarnych działaniach. Dziś pokażę go w kuchennym zaciszu.… Czytaj dalej Aksamitny koktajl pomarańczowy.
Scones z porzeczkami i mrożona herbata z miętą
Letnie leniwe popołudnie aż prosi się o nieskompliwowaną przekąskę. Scones przygotowuje się błyskawiczne. Zimą piekę je z rodzynkami, dziś propozycja z porzeczkami, które sprawiły, że wypiek nabrał letniego charakteru. Puszyste bułeczki, o zwartym, niezbyt słodkim wnętrzu podałam w towarzystwie mrożonej miętowej herbaty. Przygotowałam ją według wskazówek Pana Pawła, który prowadzi blog Klubu Miłośników Dobrej Herbaty.… Czytaj dalej Scones z porzeczkami i mrożona herbata z miętą
Pomysł na… lawendowe drinki
Lawenda Papillon wygląda, jakby przysiadł na niej motyl. Ma duże kwiatostany w odcieniu wpadającym w róż. Niestety ta delikatna odmiana lubi przemarzać w naszym klimacie, dlatego traktuję ją raczej jako pięknego gościa w moim ogrodzie i staram się do niej nie przywiązywać. Dziś prosty pomysł na prawdziwie letnie drinki z kwiatami lawendy. Dzięki nim nawet zwykła… Czytaj dalej Pomysł na… lawendowe drinki
Espresso, macchiato, cappuccino… Jaka jest Wasza ulubiona?
„…Będę Cię prowadził, jak w tańcu. Teraz weź swój ulubiony kubeczek. Na pewno masz taki.” Przystojny barista w Twojej kuchni uczy Cię właśnie, jak wymalować serce spienionym mlekiem na Twoim ulubionym cappuccino. To nie sen, lecz dzień jak co dzień w kuchni Lawendowego Domu. Właśnie przygotowujemy materiał do kalendarza kawowego. Cudowni ludzie i morze aromatycznej… Czytaj dalej Espresso, macchiato, cappuccino… Jaka jest Wasza ulubiona?
Mrożona herbata malinowa i jeżyk
Jest taka magiczna pora w moim ogrodzie, tak ok. 18-tej. Słońce ślizga się delikatnie po lawendowym zagonie, rozświetla dzwonki i nasturcje. Krople wody z fontanny ukrytej w dzikim winie zamienia z diamenty. A dziś, doprawdy nie wiem, z jakiej przyczyny, wśród tych czarownych zdarzeń przyrody pojawił się nagle, na żwirowej dróżce, maleńki jeżyk. Szpiczasty nosek, oczy… Czytaj dalej Mrożona herbata malinowa i jeżyk
Frappé – lubię to!
Lubicie? Ja bardzo. Po raz pierwszy przyrządził ją dla nas grecki szef kuchni restauracji Meltemi, jakieś dziesięć lat temu. W czasie sesji dla jednego z kobiecych magazynów poczęstował nas czarnym Frappé, które sprawiło, że moje serce o mało nie wyskoczyło mi z piersi. Od tego czasu pijam tylko białe, czyli z dodatkiem mleka.Przepis prosty, spróbujcie.… Czytaj dalej Frappé – lubię to!
Lemoniada w retro stylu
„…wziąć 1/2 kopy cytryn, zgnieść każdą dobrze, żeby łatwiej sok puściły. 2 kilo cukru porąbać na kawałki jak do herbaty, włożyć w słój, który obwiązać rzadkim muślinem i na ten muślin wyciskać cytryny, jedną po drugiej (…) słój zostawić tak przez 12 dni, codziennie mieszając srebrną łyżką. (…) Gdy cukier zupełnie rozpuszczony, zlać sok w… Czytaj dalej Lemoniada w retro stylu