Kompot z rabarbaru skutecznie gasi pragnienie, ma śliczny kolor i smak, który pamiętamy z dzieciństwa. Przygotowanie jest w zasadzie tak proste, że trudno tu mówić o jakimś przepisie. Na litr wody wystraczą 3-4 gałązki pokrojonego rabarbaru i trochę cukru do smaku. Gotować ok.10 minut, aż rabarbar będzie miękki. Przecedzić przez gęste sitko. Mamy już rabarbarową bazę, teraz czas na dalszą zabawę.
1. Lemoniada – wodę zmniejszyć o połowę, dalej postępować tak samo. Po przecedzeniu i ostudzeniu uzupełnić gazowaną wodą, dodać plasterki cytryny i lód.
2. Kompot z cynamonem – do garnka wrzucić kawałek kory cynamonu, rabarbar pokroić na 20 cm kawałki. Po ugotowaniu podzieli się na długie włoski, i będzie wyglądał w szklankach dość zabawnie.
3. Z rozmarynową nutą – do dzbanka z ostudzonym kompotem dodać 1-2 gałązki rozmarynu.
4. Z miętą i limonką – mój ulubiony zestaw. Do szklanek włożyć kostki lodu, dodać plasterki limonki i kilka listków mięty. Zalać kompotem.
Mam nadzieję, że zachęciłam Was ro rabarbarowych eksperymentów.
Komentarze
Uwielbiam! :)
i butelczyny zacne:) pozdrawiam