Bezglutenowe | Kuchnia | Napoje | Przepisy | Wegetariańskie

Kompot z rabarbaru. Kilka praktycznych porad.

kompot z rabarbaru_3

Kompot z rabarbaru skutecznie gasi pragnienie, ma śliczny kolor i smak, który pamiętamy z dzieciństwa. Przygotowanie jest w zasadzie tak proste, że trudno tu mówić o jakimś przepisie. Na litr wody wystraczą 3-4 gałązki pokrojonego rabarbaru i trochę cukru do smaku. Gotować ok.10 minut, aż rabarbar będzie miękki. Przecedzić przez gęste sitko. Mamy już rabarbarową bazę, teraz czas na dalszą zabawę.

1. Lemoniada – wodę zmniejszyć o połowę, dalej postępować tak samo. Po przecedzeniu i ostudzeniu uzupełnić gazowaną wodą, dodać plasterki cytryny i lód.

2. Kompot z cynamonem – do garnka wrzucić kawałek kory cynamonu, rabarbar pokroić na 20 cm kawa łki. Po ugotowaniu podzieli się na długie włoski, i będzie wyglądał w szklankach dość zabawnie.

3. Z rozmarynową nutą – do dzbanka z ostudzonym kompotem dodać 1-2 gałązki rozmarynu.

4.  Z miętą  i limonką – mój ulubiony zestaw. Do szklanek włożyć kostki lodu, dodać plasterki limonki i kilka listków mięty. Zalać kompotem.

kompot z rabarbaru_2

Mam nadzieję, że zachęciłam Was ro rabarbarowych eksperymentów.

kompot z rabarbaru

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *