Bezglutenowe | Kuchnia | Napoje

Domowe mleko migdałowe – najprostszy przepis.

Domowe mleko migdałowe to mleko, które często robimy w naszym domu. Właśnie od tego mleka proponuję rozpocząć domową produkcję mleka roślinnego. Dlaczego robimy je w domu, zamiast kupować mleko w kartonie opisałam tu. Teraz czas zakasać rękawy i wziąć się do roboty. Powiedzmy sobie szczerze, tej roboty zbyt dużo nie będzie, bo przygotowanie mleka migdałowego jest bardzo proste.

mleko migdałowe_8Mleko migdałowe

250 g migdałów

1. Migdały wsypać do miski, zalać wodą i odstawić na noc.

mleko migdałowe_112. Następnego dnia odcedzić migdały na sitku i włożyć do blendera.

mleko migdałowe_63. Na scenie pojawiają się 2 litry wody. Filtrowanej lub źródlanej. Wlać do dzieży blendera tyle, ile się zmieści i zmiksować na najwyższych obrotach.

mleko migdałowe_94. Przelać na gęste sitko położone na misce, dokładnie odcisnąć. To co wypływa to właśnie nasze mleko.

mleko migdałowe

mleko migdałowe_45. Pozostałą na sitku papkę migdałową przełożyć ponownie do blendera, zalać pozostają wodą i powtórzyć miksowanie i odciskanie na sitku. W ten sposób z 250 g migdałów i 2 l wody otrzymacie ok. 1500 ml mleka migdałowego.

mleko migdałowe_3Podobnie można przygotować mleko orzechowe. Cały proces możecie prześledzić na filmie, który znajduje się tu. Smacznego :)

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

banalnie proste, aż zadziwiające… czy takie mleko można normalnie do kawy albo np. ugotować na nim kaszę jaglaną?

taka pulpe uzywam jako „twarozku”, po wymieszaniu z cukrem waniliowym podaje np w nalesnikach „z serem” (migdalowym)

Niestety nie jestem w stanie się tego napić, wszystko wg przepisu, z resztą skomplikowany nie jest, a wyszła woda o lekkim posmaku migdałów- coś okropnego, chyba poratuję to jakimś miodem albo wyleję…..

Wspaniałe jutro zrobię :-) czy mogę jakiś wykorzystać jeszcze pozostała „papkę migdałową”? Czy mleko z orzechów mam na myśli włoskie rownież można zrobic? :-)

Przymierzam się ponownie zrobc mleko migdałowe tylko zastanawia mnie jedna rzecz: jak zmiksuje w moim blenderze migdały z wodą to już żadna papka nie zostaje bo tak drobniutko są zmiksowane 🤔 mogę ustawić na mniejszą siłę ale to i tak niewiele zmieni, co radzicie?