Domowe mleko migdałowe to mleko, które często robimy w naszym domu. Właśnie od tego mleka proponuję rozpocząć domową produkcję mleka roślinnego. Dlaczego robimy je w domu, zamiast kupować mleko w kartonie opisałam tu. Teraz czas zakasać rękawy i wziąć się do roboty. Powiedzmy sobie szczerze, tej roboty zbyt dużo nie będzie, bo przygotowanie mleka migdałowego jest bardzo proste.
250 g migdałów
1. Migdały wsypać do miski, zalać wodą i odstawić na noc.
2. Następnego dnia odcedzić migdały na sitku i włożyć do blendera.
3. Na scenie pojawiają się 2 litry wody. Filtrowanej lub źródlanej. Wlać do dzieży blendera tyle, ile się zmieści i zmiksować na najwyższych obrotach.
4. Przelać na gęste sitko położone na misce, dokładnie odcisnąć. To co wypływa to właśnie nasze mleko.
5. Pozostałą na sitku papkę migdałową przełożyć ponownie do blendera, zalać pozostają wodą i powtórzyć miksowanie i odciskanie na sitku. W ten sposób z 250 g migdałów i 2 l wody otrzymacie ok. 1500 ml mleka migdałowego.
Podobnie można przygotować mleko orzechowe. Cały proces możecie prześledzić na filmie, który znajduje się tu. Smacznego :)
Komentarze
Czy w wyciskarce ślimakowej z tego przepisu mogę zrobić mleczko?
Aga, nie wiem, nie mam takiej i nie używałam.
Tak. Zobacz na facebooku na Omega Juicer stronce, mają tam filmiki
super, dzięki :) jutro robię.
Cieszę się, że mogłam pomóc :)
Jutro biorę się do roboty ,a za dwa dni kawusia z migdałowym mleczkiem
pozdrawiam
Powodzenia i smacznego :)
a jaki jest sposób na mleko owsiane? :)
W przyszłym tygodniu opublikuję wpis na mleko owsiane.
Nie trzeba odbierać ich ze skórki? Nie wpływa to na smak mleka?
Magda nie obieram, jak widać na zdjęciach. Smak jest dla mnie doskonały.
Ze skórką jest bardziej gorzkie wg mnie.
A ręczny blender podoła zadaniu??
Spóbuj, pewnie zależy od tego, jaki masz blender. Jeśli mocny, to powinien dać radę.
Da radę. Ja robię ręcznym.
banalnie proste, aż zadziwiające… czy takie mleko można normalnie do kawy albo np. ugotować na nim kaszę jaglaną?
Można do kawy, choć nie pieni się tak, jak mleko krowie, do jaglanki jak najbardziej. Pozdrawiam :)
Rozumiem, że wodę po namaczaniu migdałów wylać, a do miskowania użyć nowej?
Tak
A można blendować w wodzie, w której się namaczaly migdały? Po co się ją wymienia?
jak długo to mleko może postać? tzn. jak długo będzie świeże? do czego jeszcze go używasz?
Zachowuje świeżość przez ok. 3 dni. Zastępuję nimw kuchnu mleko krowie. Używam do koktajli, naleśników, kawy.
Beatko, a masz pomysł, co można zrobić z taką masą pulpy migdałowej? jakieś ciasteczka, babeczki, truffle? będę wdzięczna za podpowiedzi
taka pulpe uzywam jako „twarozku”, po wymieszaniu z cukrem waniliowym podaje np w nalesnikach „z serem” (migdalowym)
Niestety nie jestem w stanie się tego napić, wszystko wg przepisu, z resztą skomplikowany nie jest, a wyszła woda o lekkim posmaku migdałów- coś okropnego, chyba poratuję to jakimś miodem albo wyleję…..
Woda ma być zimna/letnia/ciepła?
Myślałam że mi się nie uda zrobić samemu mleko migdałowe a jednak! Jest pyszne i lepiej się czuję pijąc je z kawą. Dziękuję! :)
Wspaniałe jutro zrobię :-) czy mogę jakiś wykorzystać jeszcze pozostała „papkę migdałową”? Czy mleko z orzechów mam na myśli włoskie rownież można zrobic? :-)
jaki powinno miec to `mleko` smak? bo moje jest takie kwasnawe troche jak zepsute krowie mleko
Przymierzam się ponownie zrobc mleko migdałowe tylko zastanawia mnie jedna rzecz: jak zmiksuje w moim blenderze migdały z wodą to już żadna papka nie zostaje bo tak drobniutko są zmiksowane 🤔 mogę ustawić na mniejszą siłę ale to i tak niewiele zmieni, co radzicie?
Przecedzać przez bawełnianą ściereczkę albo gazę