Kuchnia | Napoje | Wegetariańskie

Mrożona herbata z kwiatami i werbeną

poncz_4

Jak mało trzeba, żeby było pięknie, prawda? Prosty napój na letnie dni, w wersji imprezowej z dodatkiem musującego wina. Listki werbeny nadają mu lekko ziołowo-cytrynowy aromat, a garść poziomek i kilka kwiatów czyni z niego prawdziwie królewską ambrozję. Jest kolorowo, jest pięknie!

Mrożona herbata z kwiatami i werbeną

1 szklanka mocnego naparu czarnej herbaty

½ l soku jabłkowego

½ l gazowanej wody mineralnej

2 łyżki płynnego miodu

kilka goździków

1 jabłko

½ szklanki poziomek

2 gałązki werbeny cytrynowej (sprawdzi się też świeża mielisa)

dodatkowo:

kostki lodu

jadalne kwiaty – nasturcja, bratki, ogórecznik

w wersji imprezowej wodę można zastąpić białym musującym winem

poncz_3

Mocno ciepłą herbatę wymieszać z miodem, dodać goździki, odstawić do ostygnięcia. Do wazy lub dzbanka wlać herbatę, sok jabłkowy i wodę (lub wino). Dodać pokrojone w cienkie plasterki jabłko, poziomki, zioła i lód. Na wierzchu ułożyć kwiaty. Inny sposób na mrożoną herbatę dla ludzi o mocnych nerwach opisałam tu.

poncz_2 poncz

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *