Jak mało trzeba, żeby było pięknie, prawda? Prosty napój na letnie dni, w wersji imprezowej z dodatkiem musującego wina. Listki werbeny nadają mu lekko ziołowo-cytrynowy aromat, a garść poziomek i kilka kwiatów czyni z niego prawdziwie królewską ambrozję. Jest kolorowo, jest pięknie!
Mrożona herbata z kwiatami i werbeną
1 szklanka mocnego naparu czarnej herbaty
½ l soku jabłkowego
½ l gazowanej wody mineralnej
2 łyżki płynnego miodu
kilka goździków
1 jabłko
½ szklanki poziomek
2 gałązki werbeny cytrynowej (sprawdzi się też świeża mielisa)
dodatkowo:
kostki lodu
jadalne kwiaty – nasturcja, bratki, ogórecznik
w wersji imprezowej wodę można zastąpić białym musującym winem
Mocno ciepłą herbatę wymieszać z miodem, dodać goździki, odstawić do ostygnięcia. Do wazy lub dzbanka wlać herbatę, sok jabłkowy i wodę (lub wino). Dodać pokrojone w cienkie plasterki jabłko, poziomki, zioła i lód. Na wierzchu ułożyć kwiaty. Inny sposób na mrożoną herbatę dla ludzi o mocnych nerwach opisałam tu.
Komentarze