Dziś błyskawiczny przepis na błyskawiczne letnie danie. Złociste, chrupiące, zdecydowane w smaku, dzięki sporej dawce cebuli.
Placuszki z cukinii z sosem jogurtowym
1 spora cukinia (ok. 300g)
1 duża lub dwie mniejsze cebule
2 jajka
3 łyżki mąki
sól
olej do smażenia
na sos:
250 ml jogurtu greckiego
1 ząbek czosnku
szczypta soli
kilka listków bazylii
Cukinię (nie obraną) zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę zetrzeć lub zmiksować w mikserze, dodać do cukinii. Do warzyw wbić jajka, dodać mąkę i sól. Wymieszać. Smażyć małe placuszki na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do jogurtu. Wymieszać, doprawić solą i świeżą bazylią. Sos można wzbogacić obranym ze skórki i pokrojonym w drobną kostkę pomidorem.
Dziecinne proste i niech nikt mi nie wmawia, że dzieciaki nie lubią warzyw! Placuszki z cukinii od dawna są jedną z ulubionych potraw w naszym domu.
Gdy zapytano mnie, co chcę ugotować z moją córeczką i od razu pomyślałam właśnie o nich.
Komentarze
Smakowite placuszki! Szczególnie przekonuje mnie dodatek cebuli i czosnek w jogurtowym sosie.
Pozdrawiam!
>>Dziecinne proste i niech nikt mi nie wmawia, że dzieciaki nie lubią warzyw
to jedyna forma cukinii jaką przyjmują moje dzieci :-)
(no może jeszcze w cieście czekoladowym)
oglądając ten filmik, aż sama do siebie się uśmiechałam :) dzieci w kuchni są takie rozbrajające :)
CZY KNORR TOBIE PLACI ZA TEREKLAMOWANIE/ FUJ
ach, identyczne placuszki miałam w zeszłym tygodniu!
wspaniałe zdjęcia. oddają smakowitośc tych prościutkich placuszków.
i kolejny raz potwierdza się argument: prostota najlepsza wkuchni ;]
Ale zdolne dziewczynki z Was!
Wyglądacie ślicznie:) Widziałam Cię Beatko w filmiku Knorra – piękna babeczka z Ciebie:)
A placuszki super!
Pozdrawiam serdecznie:)
Widzę, że szło Wam fantastycznie! Świetna współpraca. Muszę pokazać ten film moim córkom na dowód, że dzieci jedzą cukinię ;)
a robiłam chyba podobne :)
lubię te Wasze smaki i kolory lata
Pyszniutkie placuszki z cukinii:)
Przed wyjazdem też robiłam z cukinii placuszki, bardzo mi smakowały. Twoje wyglądają tak smacznie:)
Pozdrawiam ciepło:)
Świetne placuszki! Właśnie się zajadamy. Z sosem po prostu genialne. Pozdrowienia
Robiłem w ponidziałek :) bez cebuli i z cukrem pudrem, a i tak młodego musiałem długo przekonywać że "to zielone" to CUKINIA tzn że jest słodkie… :(((
Pozdrowienia POwakacyjne ;)
Zrobiłam, są wspaniałe. Dziękuję, Beatko!
Zamieściłam u mnie: http://2smaki.pl/index.php/przekaski/placuszki-z-cukinii-z-sosem-jogurtowo-czosnkowym/
Pyszota!!! Moja rodzina też się zajadała, choć za cukinia nie przepadają, ale może teraz ją polubią. Pozwoliłam sobie zastosować do nich własnej roboty sos tzatziki. Mniam! Dzieki! fantastyczne przepisy i blog też mi się bardo podoba! Pozdrawiam
Świetnie wyglądają :) więc dzisiaj zagoszczą na naszym stole! Dziękuję za wspaniały przepis.
u mojej corki przechodziły tylko wtedy, gdy mówiłam, że są z zielonego banana :-)
Doskonały pomysł :)))))
Pyszne i zdrowszy zamiennik placków ziemniaczanych. natomiast ciasto z cukinii na słodko: http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/placki-z-cukinii-w-wersji-odt%C5%82uszczonej – świetna sprawa!