Kategoria: Kuchnia
Lawendowy Dom od kuchni znacie bardzo dobrze. Jeśli nie, zapraszam serdecznie. Teraz dużo łatwiej znajdziecie potrzebny przepis.
Lemoniada w retro stylu
„…wziąć 1/2 kopy cytryn, zgnieść każdą dobrze, żeby łatwiej sok puściły. 2 kilo cukru porąbać na kawałki jak do herbaty, włożyć w słój, który obwiązać rzadkim muślinem i na ten muślin wyciskać cytryny, jedną po drugiej (…) słój zostawić tak przez 12 dni, codziennie mieszając srebrną łyżką. (…) Gdy cukier zupełnie rozpuszczony, zlać sok w… Czytaj dalej Lemoniada w retro stylu
Sweet fifties… Babeczki z truskawkowym kremem.
Pomysł dojrzewał dobrych kilka miesięcy. Poszukiwania odpowiednich strojów, przygotowania setki drobiazgów, dopracowanie szczegółów zajęło sporo czasu i całą masę energii. Na chwilę uchylam odrobinę kurtynę, widzicie tę piękną dziewczynę? Czy pasja rządzi Waszym życiem? Jeśli tak, to jaka? Poniżej migawki zza kulis. Adrenalina rozsadzała nas dziś od środka. Przepis na babeczki znajdziecie tutaj Truskawkowy krem… Czytaj dalej Sweet fifties… Babeczki z truskawkowym kremem.
Chlebek z cukinii – cake aux courgettes.
Francuska courgette od zawsze uwodzi mnie swoją nazwą. Lubię to warzywo i często zapraszam do kuchni. Daje tyle możliwości, od popularnych w Bułgarii, szybkich i smacznych placuszków, poprzez słodkie ciasta z dodatkiem miodu i cynamonu. Cukinia w zupie, zapiekana i z grilla. Sami na pewno macie swoje ulubione przepisy na cukinię. Mam w kuchni regał… Czytaj dalej Chlebek z cukinii – cake aux courgettes.
Tiramisu i złota sztafeta
Codzienność na lagunie toczy się swoim niezmiennym rytmem od wieków i wydaje się, że tak będzie zawsze. Wenecjanie są zazwyczaj drobnej budowy. Czy zawdzięczają to genom, czy warunkom życia, trudno orzec. Być może codzienne długie marsze wymuszone nietypową strukturą miasta sprawiają, że desery takie jak tiramisu, słodkie, z pozoru tylko lekkie, niebezpiecznie uzależniające, rozkosznie rozpływające… Czytaj dalej Tiramisu i złota sztafeta
Spring Rolls
Jest na Poznańskiej w Warszawie taki sklep, z zupełnie innej epoki. Chodzę tam od ponad dziesięciu lat, a on wciąż wygląda tak samo. Kupuję w nim ryż i kolendrę, zielony sos curry, słodki sos chili, czarny sezam, pieprz seczuański i wiele innych orientalnych produktów. W sklepie można też coś zjeść. Niezmiennie zamawiam pierożki na parze… Czytaj dalej Spring Rolls
Pascha
Długo szukałam przepisu na ten tradycyjny rosyjski deser. Przygotowuje się go z jajek i mleka, symboli odradzającej się przyrody. Właśnie z jajkami mam problem. W większości receptur dodaje się je w formie surowej, a surowych jajek nie jadam. Trafiłam szczęśliwie na przepis Agnieszki Kręglickiej, prezentowany w programie „Para w kuchni”. Pascha udała się znakomicie. Jest kremowa,… Czytaj dalej Pascha
Mazurek cygański i gotowanie w DDTVN
To była miłość od pierwszego wejrzenia, niestety z fatalnym finałem. Mazurek cygański upiekłam po raz pierwszy dwanaście lat temu. Tuż po wyjęciu z piekarnika zrozumiałam, że jest to mój numer jeden na mazurkowej liście: maślany zapach zmieszany z całą tą bakaliową ferajną. Do tego lekka cytrusowa nuta. Sprężysty, lśniący, zwarty – brak słów, a zmysły… Czytaj dalej Mazurek cygański i gotowanie w DDTVN
Krem z porów z bazyliowymi chipsami
Kremowa zupa ze świeżo mielonym pieprzem i chrupiącą bazylią. Podaję ją zazwyczaj z grzankami, choć wczorajsza maca też by tu pasowała. Potrzebne będą: 4 pory pozbawione zdrewniałych, zielonych części 3 ziemniaki 2 łyżki oleju 2 łyżki masła sól świeżo mielony pieprz 1/2 sera typu camembert (użyłam lekkiej wersji z linii Linessa dostępnej w Lidlu) Pory… Czytaj dalej Krem z porów z bazyliowymi chipsami
Guacamole. Jak smakuje awokado?
Jak smakuje awokado? Kiedyś spytała mnie o to kasjerka, podliczając moje zakupy w kasie supermarketu. Trudno opisać ten smak. Z początku może zniechęcać. Ni to owoc, ni warzywo. Tłuste, śliskie, nieco mdłe. To pierwsze wrażenia. Zyskuje zdecydowanie przy bliższym poznaniu. Najczęściej podaję je w formie klasycznego guacamole. Przepisowi jestem wierna od ponad 15-tu lat i… Czytaj dalej Guacamole. Jak smakuje awokado?
Tajskie placuszki rybne.
Lubię wszelkie wariacje na temat rybnych kotletów. Przepis, który dzisiaj podaję okazał się hitem naszej wczorajszej kolacji. Moje dziewczyny zajadały się nimi chwaląc to mnie, to przepis. Nie jest to zjawisko aż tak u nas częste, więc zastanowiło mnie, skąd taki sukces? Placuszki uwodzą delikatną orientalną nutą dzięki dodatkowi cytrynowej trawy i kolendry. Drobno siekana zielona… Czytaj dalej Tajskie placuszki rybne.
Sałatka z pieczonej papryki. Bułgarska
Czuszka Moja bułgarska nauczycielka wyznała mi kiedyś, że może się obyć w kuchni bez wszystkiego, tylko nie bez papryki. Czerwona jak ogień piekielny, ostra jak oddech diabła czuszka nieodłącznie towarzyszy bułgarskim potrawom. Czuszką nazywają też Bułgarzy paprykę słodką. W ogóle papryka w bułgarskiej kuchni ma niezachwianą, mocną pozycję. Kto tylko może uprawia paprykę, kto nie… Czytaj dalej Sałatka z pieczonej papryki. Bułgarska
- Ciasta i ciasteczka | ciasteczka maślane | ciastka | Dieta | Dzieci | Kuchnia | Przepisy | Wegetariańskie | Wychowanie
Słodki dzień. Ciastka owsiane z czekoladą i orzechami.
Mleko matki – pierwszy pokarm dziecka. Słodki smak towarzyszy nam od pierwszych chwil życia. Sięgamy po słodkie, by poprawić sobie nastrój, gdy nam zimno, źle. Subtelna słodycz dojrzałej gruszki, suszonych śliwek, lipowego miodu wypierana jest coraz zuchwalej przez agresywną słodycz kolorowych napojów i cukierków w ostrych kolorach. Moja najstarsza córka nie znała smaku syntetycznych słodkości… Czytaj dalej Słodki dzień. Ciastka owsiane z czekoladą i orzechami.
Suszone pomidory. Domowe.
Nie kupuj mi kwiatów, kupuj pomidory… Powtarzam te słowa mojemu mężowi w szczycie pomidorowego sezonu. Skutkiem śmiałych mych żądań, dzielny ten mężczyzna przerobił minionej jesieni na pomidorowy susz 100 kg mięsistych, dość drobnych, podłużnych czerwonych pomidorów, zaopatrując nas w czerwone złoto aż do kolejnych pomidorowych żniw. Suszenie odbywa się partiami i jest proste, choć nieco… Czytaj dalej Suszone pomidory. Domowe.
Spanakopita i marteniczki.
Spanakopita to grecka odmiana banicy. Kuchnia bałkańska wzajemnie się przenika. Trudno jednoznacznie orzec, skąd dokładnie wywodzi się dana potrawa. Tak jest z grecką sałatką, która w Bułgarii w minimalnie zmienionej formie występuje pod nazwą szopskiej. Tak jest z banicą i innymi wypiekami z pszennego ciasta cienkiego jak pergamin. W Bułgarii to kori za banica, w… Czytaj dalej Spanakopita i marteniczki.
Rodopska banica. Bułgaria
Przysypani podróżnym pyłem, patrzyliśmy to w urwiska bez dna, to w niebo, skrywające górskie szczyty. Nasza podróż śladami bułgarskich monastyrów trwała tydzień. Ściśnięci w dwudziestoletnim Volvo mknęliśmy drogami i bezdrożami, przemierzając góry Riła, Stara Płanina i Rodopy. Właśnie z Rodopów wywodzi się przepis na banicę, którą dziś Wam przedstawiam. Tradycyjnie górale piekli ją na żarze w… Czytaj dalej Rodopska banica. Bułgaria
Tajska. Zupa z krewetkami.
Potrzebny będzie duży garnek. Nie ma się co bawić w małe rondelki, tylko na spróbowanie. Ta zupa uzależnia. Jest lekka, aksamitna i niezwykle smaczna. Robi się właściwie błyskawicznie, choć lista składników może zniechęcić debiutantów. Gotowi? To do roboty! Zaczynamy od pasty, która wypełni Wasz dom niebiańskim aromatem. Przedtem jednak nalejcie do garnka ok. 3 litrów… Czytaj dalej Tajska. Zupa z krewetkami.
Ruskie. Z miętą
W kuchni unosi się para. Oprószone białym mącznym pyłem, z rumieńcami i potarganym włosem, z zakasanymi rękawami wygniatamy, wałkujemy, lepimy, wrzucamy, odcedzamy. Wyjmuję z kuchennej szafy półmiski, które szybko zapełniają się kolejnymi partiami gotowych ruskich. Ciasto: nietypowe, bez jajek, bardzo plastyczne, nie wymaga podsypywania mąką przy wałkowaniu, zachowuje kształt po ugotowaniu 3 szklanki mąki łyżka… Czytaj dalej Ruskie. Z miętą
Tartaletki z kawowym kajmakiem i żurawiną
Moje bicepsy zaczynają w dotyku przypominać twarde jabłko. Wszystko za sprawą łopaty do odśnieżania, która stała się ostatnio moją najwierniejszą przyjaciółką. Zbliżyłam się również do pewnej solidnej miotły. Omiatamy sobie kilka razy dziennie schody, żeby nikt z nich nie wykonał przymusowego zjazdu wprost na odśnieżoną ścieżkę. Powiem Wam jednak w sekrecie, że ciążą mi te nowe… Czytaj dalej Tartaletki z kawowym kajmakiem i żurawiną