Kategoria: Kuchnia
Lawendowy Dom od kuchni znacie bardzo dobrze. Jeśli nie, zapraszam serdecznie. Teraz dużo łatwiej znajdziecie potrzebny przepis.
Mleczne kulki z kardamonem. Kalendarze do zgarnięcia!
Kalendarz w retro stylu, a w nim m.in. Adamczewski, Kondrat, Młynarski, Tym. No i porady w rodzaju jak ukisić kapustę, mieć rzęsy jak firanki lub usmażyć domowe frytki. I już nie straszne Wam będzie przygotowanie strusia z migdałami i calvadosem. Dowiecie się, jak powróżyć sobie z fusów i zgłębicie tajemnice dębowych beczek. O kalendarzu pisze… Czytaj dalej Mleczne kulki z kardamonem. Kalendarze do zgarnięcia!
Tikwenik – bułgarskie ciasto z dyni krok po kroku
Tikwenik to obowiązkowy jesienny przysmak w Bułgarii. Cieniutkie, lekko chrupiące ciasto skrywa przepyszny dyniowy farsz doprawiony szczodrze cynamonem. Choć przygotowanie może się Wam wydać nieco skomplikowane, to wbrew pozorom nie jest wcale trudne. Tu nic nie ma prawa się nie udać. Ciekawa forma tego zawijańca wygląda obłędnie na jesiennym stole. Po prostu zróbcie go i… Czytaj dalej Tikwenik – bułgarskie ciasto z dyni krok po kroku
Aksamitny koktajl pomarańczowy.
Hej, hej! Pamiętacie, że jeszcze tylko dziś możecie wysyłać swoje zgłoszenia do 4 już edycji konkursu „Przepis na 5!”, organizowanego przez magazyn Lawendowy Dom i Vivamix? Poprosiliśmy Was o stworzenie przepisu nietypowego – na domowy kosmetyk. Okazuje się, że blender Artisan KitchenAid, przydaje się nie tylko przy kulinarnych działaniach. Dziś pokażę go w kuchennym zaciszu.… Czytaj dalej Aksamitny koktajl pomarańczowy.
Domowa nutella. Komu sznurek?
Przemyślałam to sobie. Przebadałam temat. Chciałam prostych, nieprzetworzonych składników i spektakularnego efektu. Czy to wogóle da się połączyć? No bo przecież po to są właśnie te ulepszacze, wygładzacze i nabłyszczacze, żeby było lepiej. I ładniej. I smaczniej, niż stworzyła to natura. No to mam orzechy, laskowe w łupinach, co to trzeba połupać dziadkiem, obrać i… Czytaj dalej Domowa nutella. Komu sznurek?
Jeden przepis na 4 sposoby. Ciasteczka maślane.
Ciastka klasyczne, proste niebywale, kruche, pachnące masłem. Chcecie odmiany? Bardzo proszę. Dziś cztery pomysły, choć jestem pewna, że potraficie wymyślić ich dużo więcej. Przepis na ciasteczka podawałam tutaj. Przypomnę go jednak w wersji podstawowej, a Wam pozostawię całą przyjemność wymyślania własnych kombinacji, dobrze? Ciasteczka maślane 140 g mąki pszennej białej 40 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka… Czytaj dalej Jeden przepis na 4 sposoby. Ciasteczka maślane.
Domowe chipsy
Lubicie? Robicie? U nas tylko na wyraźnie zamówienie moich dziewczyn. Domowe chipsy przygotowuję w piekarniku. Są słociste, chrupiące i… pyszne! Domowe chipsy Ziemniaki obrać, pokroić na bardzo cienkie plasterki. Wykorzystuję do tego przystawkę do miksera, można też użyć specjalnej tarki lub obieraczki do jarzyn. Plasterki wrzucić do miski, dodać olej i dokładnie wymieszać. Przełożyć na blachę wyłożoną… Czytaj dalej Domowe chipsy
Focaccia z winogronami
Moje dziewczynki przyniosły dzisiaj ze spaceru kilka kiści lekko zdziczałych, niewyobrażalnie słodkich i aromatycznych winogronowych kiści. Można je jeszcze znaleźć w zaprzyjaźnionych ogródkach lub pnące się po zapomnianych, starych murach. Dzięki wyjątkowo słonecznej tegorocznej jesieni owoce mają w sobie całą paletę smaku. W sam raz na focaccię, którą prezentowałam w jesiennym wydaniu magazynu Lawendowy Dom… Czytaj dalej Focaccia z winogronami
Błyskawiczne szaszłyki z kurczaka z ziołowym sosem
Czy Wy też wciąż ścigacie się z czasem? U mnie to przegrana walka. Dlatego tak cenię sobie przepisy do zrobienia błyskawicznie. Dziś właśnie taki przykład. To część większego materiału, który będziecie mogli przeczytać już w grudniu w magazynie Lawendowy Dom. Błyskawiczne szaszłyki z kurczaka z ziołowym sosem 200 g piersi z kurczaka 1 łyżka miodu 2… Czytaj dalej Błyskawiczne szaszłyki z kurczaka z ziołowym sosem
Babeczki z dynią, czyli dzieciaki w kuchni.
Czasami jajko wyląduje prosto na podłodze, a mąka rozsypie się po całym blacie. Czy to ważne? Przesypywanie, odmierzanie, mieszanie, prosta sprawa dla małych kucharek. Mój przepis na relaks w sobotni wieczór? Wspólne gotowanie. Polecam. Na dziś proponuję babeczki z dyni. Są wilgotne i pachną piernikowo. Upiekłyśmy je w płaskich, teflonowych foremkach w kształcie misiów i w drugiej wersji,… Czytaj dalej Babeczki z dynią, czyli dzieciaki w kuchni.
Pieczone razowe pierożki z kaszą gryczaną.
Proponuję Wam dziś przepis wyjątkowy, przepis kameleon, który możecie modyfikować tak, jak Wam dusza podpowie. Pieczone pierożki z ciasta drożdżowego to moja specjalność. Robię je często, w różnych wariacjach. Raz nawet były cichymi bohaterami całego szkolnego przedsięwzięcia. Lepiliśmy wtedy pierożki w 100 osobowej gromadce, wspomagani przez dzielnych rodziców. Co się działo! To ciasto bez jajek, bardzo proste.… Czytaj dalej Pieczone razowe pierożki z kaszą gryczaną.
Kto lubi kaszę?
No właśnie? Wiemy, że zdrowa, bogata w składniki odżywcze, cenna dla naszego organizmu. Lubicie? Gotujecie? Jecie? O zbawiennych właściwościach kasz będzie można przeczytać w najnowszym, już piątym numerze magazynu Lawendowy Dom. Dziś kasza i mąka z pełnego przemiału opanowała moją kuchnię. W domu pachnie doprawdy smakowicie. Przepis na pyszności z kaszą już jutro. Miłego wieczoru… Czytaj dalej Kto lubi kaszę?
Domowy popcorn w trzech smakach.
Proste patenty z dużym potencjałem – lubię to! Trochę kukurydzianych ziaren, niewielka ilość oleju i w kilka minut mamy gotową bazę. Od Waszej fantazji zależy, co zrobicie z tym dalej. Dziś przedstawiam trzy klasyczne propozycje na domowy popcorn. Klasyczny domowy popcorn 200 g suszonych ziaren kukurydzy 3 łyżki oleju Na dno garnka wlać olej i wsypać ziarna… Czytaj dalej Domowy popcorn w trzech smakach.
Razowe ciasto z winogronami i oliwą
Małe, ciemne sklepiki z starej części Malagi wypchane są do granic możliwości regionalnymi specjałami. Lokalne niewielkie wytwórnie specjalizują się w mocno ograniczonym asortymencie i osiągają w tej jednej dziedzinie wyżyny mistrzostwa. Kocham Malagę za odrapane uliczki, za dziesiątki małych sklepików z espadrylami i butami do flamenco we wszystkich kolorach tęczy. No i za ciastka… Czytaj dalej Razowe ciasto z winogronami i oliwą
Mus czekoladowo – kawowy.
Lubicie kawę? Ja w każdej postaci. Lody kawowe, kawowe ciasta i desery, no i oczywiście kawa, w różnych wcieleniach. Dziś mus czekoladowo – kawowy. Nie mogę się od niego oderwać, ale zdrowy rozsądek tym razem chowam do kieszeni. To część wiekszego materiału, przygotowywanego do zimowego wydania magazynu Lawendowy Dom. Mam nadzieję, że się Wam spodoba.… Czytaj dalej Mus czekoladowo – kawowy.
Hummus. Klasyka gatunku.
Gdy przychodzi mi ochota na coś sycącego i mało skomplikowanego, robię hummus. Cieciorka (ciecierzyca, groch włoski) ma w moim domu pozycję szczególną. Przygotowuję ją na wiele sposobów. Przepis na potrawkę skąpaną w aksamitnym, kokosowym sosie znajdziecie tu. Jak zrobić klasyczny falafel i ustrzec się przy tym błędów opisuję tutaj. Dziś klasyka gatunku, która nigdy się nie… Czytaj dalej Hummus. Klasyka gatunku.
Pieczone jabłka z karmelizowanymi orzechami. Spacer po Gdańsku.
Gdy byłam mała, piekłam nadziane na patyk jabłka z dzieciakami z osiedla. Kryliśmy się na starych, zapuszczonych działkach, rozpalaliśmy nielegalny ogień i w tajemnicy zajadaliśmy się tym jesiennym przysmakiem. Po intensywnym weekendzie w Gdańsku, potrzeba mi natychmiast sporej dawki energii. Pieczone jabłka z karmelizowanymi w miodzie orzechami przygotowuję w kilka minut. Gdy się pieką, przeglądam zdjęcia z… Czytaj dalej Pieczone jabłka z karmelizowanymi orzechami. Spacer po Gdańsku.
Faszerowana Papryka. Czubryca do wzięcia!
Znalazłam w kuchennej szufladzie tajemniczy pakunek słusznej wielkości. Okazało się, że jest to czubrica (czubryca) w czystej postaci, tegoroczny zbiór, który przybył do mnie prosto z Bułgarii. Tak oto stałam się posiadaczką zielonego, pachnącego dobra w ilości zdecydowanie dla nas zbyt obfitej. Czy są chętni na słoiczek czubrycy? Wpisujcie się w komentarzach pod tym postem… Czytaj dalej Faszerowana Papryka. Czubryca do wzięcia!
Tarta z pieczoną papryką i karmelizowaną cebulą.
Ta historia ma swój początek na Majorce. To właśnie tam po raz pierwszy natknęłam się na cudowny, kruchy wypiek, wypełniony prostym farszem z opiekanej papryki. Jeden z naszych ulubionych, nieskomplikowanych posiłków podczas tamtej podróży, która zapadła mi w pamięci na całe życie. Pamiętacie scenę z filmu „Frantic” Polańskiego, kiedy to nagle, w niewyjaśnionych okolicznościach znika z… Czytaj dalej Tarta z pieczoną papryką i karmelizowaną cebulą.