Owocowy raj otworzył swoje bramy na dobre. Rabarbar, truskawki, czereśnie, pokazały się już jagody. Dojrzewają morele i brzoskwinie. Moje brzoskwiniowe drzewo ugina się pod owocami. Dziś obiecane ciasto z czereśniami. Proste, szybkie i uniwersalne. Pasują do niego wszystkie letnie owoce. Pamiętajcie, że to ciasto nie lubi nadgorliwości i długiego mieszania.
Ciasto jogurtowe z czereśniami
[przepis]
350 g mąki
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
pół szklanki oleju
300 g jogurtu naturalnego
100 g cukru
czereśnie (ok. 300g)
masło i tarta bułka do formy
[/przepis]
- Czereśnie umyć, pozbawić pestek.
- Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski.
- Wsypać cukier.
- Jajka wymieszać z olejem i jogurtem, dodać do suchych składników.
- Wymieszać metalową łyżką, tak by wszystko się połączyło, ale bez przesady, masa powinna być odrobinę grudkowata – nie miksować.
- Przelać ciasto do posmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką formy.
- Na wierzchu ułożyć czereśnie. U mnie kilka czereśni zostało z ogonkami :) Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C ok. 50 minut.
Komentarze
Ogonki wymiatają :) Pychotka!
Jak ten wierzch ładnie wygląda!
smakowicie wygląda, szkoda,że zapachu nie czuć
mniam! wygląda smakowicie. +piękne zdjęcia!
Wspaniałe zdjecia, a ciasto mega odlotowe! Wyobrażam sobie jak fajnie wyjmować taką czereśnię z kawałka ciasta i zajadać :)
Super!:)
I wypluwać pestkę na talerzyk :)
jak dobrze są już czareśnie..nowy smak lata :) Pozdrawiam
Robię właśnie ((:
pięknie wygląda :) moje nie było takie ładne,ale tez smaczne :)pozdrawiam!!!
Wygląda fantastycznie!!!
Wygląda tak apetycznie, że chętnie upiekłabym wg Twojego przepisu, ale co z nadmiarem kilogramów?
Zamiast cukru ksylitol, zamiast mąki pszennej, np. jaglana. Pozdrawiam :)
Ciato wygląda przepięknie. Jak zwykle prześliczne zdjęcia i cudny fartuszek. Uwielbiam Twoje fartuszki. Pozdrawiam serdecznie!
Cudowne :D Jak najbardziej do wypróbowania.
Cudne ciasto, ale mnie bardziej zaintrygowało to drzewo uginające się od owoców. Niech żyje lato!
Mona, dla mnie też lato to smak czereśni :)
Lovely Home – u nas zostały okruchy.
Madleine – też uważam, że najważniejszy jest smak.
Myszko, Slyvvia – dzięki dziewczyny.
Bożenko, oj mam to samo, ciągła walka.
Mammamisia, z fartuszkami to mamy chyba podobnie. Ściskam mocno.
Liska, w tym roku zaskakujący urodzaj. Mimo, że zapomniałam spryskać je w lutym i wiosną chorowało, to nigdy jeszcze nie miało tylu owoców.
Niech żyje!
a u mnie czereśnie wciąż strasznie drogie. :( ale poczekam jeszcze troszke cierpliwie i jak zrobie to bedzie podwójnie smakować :D
i mnie zachwyciło.z tymi wystającymi ogonkami.
Ogonki nadają niezłego szyku;]
pyszniutkie.. szkoda ze nasze czeresnie jeszcze sa zółte na drzewie, bo az korci mnie do takiego ciasta.
Wygląda apetycznie!!!!
wygląda pysznie! a te ogonki genialnie :D
Dziś podejście drugie do tego wspaniałego ciasta, wczoraj po pięknym wyrośnięciu w piekarniku, po wyjęciu z niego oklapło o jakieś 2 cm :( do wyrzucenia…czy ono powinno postać w piekarniku dłużej? A może jest jakaś kolejność mieszania składników? Nie odpuszczę, musi to ciasto wyjść i koniec :)
piedra, ciasto wymieszaj łyżką, nie miksuj, ono nie lubi miksowania. powodzenia.
och uwielbiam takie ciasta, w sobotę piękę koniecznie Dziękuję za przepisik
Dziękuję Beato, dziś spróbuję bez miksowania, niepotrzebnie poszłam na łatwiznę :)
wygląda cudownie
w następny weekend muszę zrobić tylko z innymi owocami??
no właśnie jakieś propozycje?
Morele, maliny, jagody, porzeczki :)
Kocham Cię ! Coś takiego właśnie za mną chodzi ! Piekę na weekend
Powodzenia :)
Juz chce jesc , do tego zrobic kawe. Niebo w ustach.
Idę robić kawkę :)
Moge przyjsc ? Prosze tez o inne fajne przepisy na latwe ciasta . Pazdrawia
Na wwekend zrobiłam z czerwoną porzeczką, malinami i borówkami… blacha wyszła w mgnieniu oka :)
Uwielbiam taki owocowy mix :)
super
It looks delicious!
Wyjdzie z czerwona porzeczka i na mące bezglutenowej?
Czerwona porzeczka tak, mąki bezglutenowej nie próbowałam.
Ja piekę, są takie lekkie, wyśmienite i szybkie. Moje chłopaki je uwielbiają, szczególnie malec, który za świeżymi owocami nie przepada. A ja z kolei mam teraz fazę na własny żytni chleb na zakwasie z własnym dżemem truskawkowym z kwiatem czarnego bzu (takim jak u Ciebie) i nie mogę się od niego oderwać. Palce lizać… Tylko jakie dżemy zostaną mi do zimy? Chyba czarna porzeczka z wanilią :)
Pozdrawiam Aga P. (zapomniałam dodać) :)
Pozdrawiam :)))))
cudne ogonki :)
Zjadlabym razem z talerzem! Mistrzosrwo swiata!
A ja właśnie wyjmuję to cudo z piekarnika. Zachwycajacy i pysznie pachnący dziękuję za inspirację Beato! Pozdrawiam
Zaraz wyciągam z piekarnika. Tylko z borówkami jest. Uwielbiam Cie ;)
:) :) :)
Chciałabym lekko odchudzić ciasto – ile mam dodać ksylitolu zamiast cukru i jakiej mąki użyć żeby było fit ? co zamiast oleju? :)
A ja wczoraj kupiłam czereśnie po 8zl w ubiegły piatek byly po 22zl, we wtorek po 14zl, no a teraz juz po 8zl, wiec cena dość szybko spada
O rany Kamila, dobra cena. Z jakiego miasta jesteś?
Ja ze wsi :) ale pierwsze czereśnie kupowałam w Stargardzie, a ostatnie w sąsiedniej wiosce – Kobylanka. Pod Szczecinem.
Truskawki tez juz można spotkać w dobrej cenie. Mniejsze, może mniej „wyglądające” sa juz po 3zl. Większe, z wyglądu apetyczniejsze to koszt ok. 7 zl za kilo. Chociaż przyznam, ze te mniejsze, niby-gorsze, moim zdaniem jednak sa lepsze, bo i slodsze, i psuja sie wolniej.
Ten jogurt naturalny z gatunku bardziej gęstych czy nie ma znaczenia?
Nie ma znaczenia :)
Ok :-)
Podobno rozweselają…tak mądrzy mawiają …więc trzeba jeść .A ciacho fajne:)
Mądrych się trzeba słuchać :)
Dokładnie Beatko:)
Lawendowy Dom jakiej średnicy jest ta forma? Bo chętnie bym takiej użyła do pieczenia tego ciasta, tylko mam obawy żeby mi nie „uciekło” :D. Czy użycie truskawek (bardziej wilgotnych niż czereśnie chyba) nie spowoduje, że ciasto zrobi się zakalcowate?
Dobrochna ja się zastanawiam czy to nie Ikea, bo mam podobną w szafce i chętnie bym użyła. Jest ładniejsza niż „zwyczajna” 😉
Ono jest takie trochę zakalcowate z natury. Tak, to Ikea :) Średnicy teraz nie podam, bo nie mam jej pod ręką.
Moje ulubione od zeszłego roku z różnymi wersjami owocowymi polecam i dziękuję za przepis i za blog pozdrawiam i dzielę się moim ogrdowym pomysłem
Dziękuje za pomysł, moje z czereśniami, morelką i winogronami:-)
Cudownie wygląda Kasiu!
Tak myślę że można by to zrobić w postaci muffinek,tylko oczywiście krócej piec.
Mam w ogródku rabarbar,nada się?
Nada :)
My przygotowaliśmy kompot z rabarbaru, truskawek i kwiatów czarnego bzu. Pyszny :-)
Zamiast czereśni truskawki, ale reszta według przepisu :D
Karina Jakubowska uwielbiam Twoje zdjęcia 😍 (tia… wiem… ;) )
😘
Piękne zdjęcie i piękne ciasto. Pozdrawiam serdecznie!