Boże Narodzenie | Dania główne | Kuchnia | Potrawy świąteczne | Świąteczne | Święta | Wegetariańskie

Przepis na kapustę z grzybami do pierogów, kulebiaka i uszek

Bardzo prosty i pyszny przepis na kapustę z grzybami przyda się każdemu, kto przygotowuje Wigilię w domu. Taką kapustę można przygotować dzień, dwa wcześniej i spokojnie zostawić w lodówce, a potem wykorzystać do pierogów, kulebiaka (przepis na doskonały kulebiak tu) lub uszek. Farsz powinien być drobno posiekany, choć dobrze, by konsystencja składników była wyczuwalna, dlatego nie mielę kapusty w maszynce, tylko drobno siekam. Za to grzyby po ugotowaniu miksuję razem z wodą, w której się gotowały i taki grzybowy, esencjonalny sos dodaję do kapusty, która przechodzi tym cudownym, leśnym smakiem.

przepis-na-kapuste-z-grzybami-do-pierogow-przepis_02_1

Przepis na kapustę z grzybami do pierogów, kulebiaka lub uszek

[przepis]

1/2 kg kapusty kiszonej

120 g grzybów suszonych

cebula

2 liście laurowe

4 ziarna ziela angielskiego

pieprz

łyżka masła

olej

łyżka mąki (w wersji bezglutenowej mąkę pominąć)

[/przepis]

 

 

  1. Grzyby zalać niewielką ilością wody i zostawić na pół godziny do namoczenia.
  2. Kapustę odcisnąć z soku, drobno posiekać, zalać wodą, tak by była przykryta.
  3. Dodać liście laurowe, ziele angielskie.
  4. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować ok. 45 minut. Wyjąć liście laurowe i ziele angielskie, odlać nadmiar płynu, tak by w garnku została tylko kapusta.
  5. Namoczone grzyby także ugotować do miękkości, a następnie zmiksować razem z resztą płynu, który pozostał po gotowaniu.
  6. Cebulę drobno posiekać. Na dużej patelni rozgrzać masło i dwie łyżki oleju, zeszklić cebulę, dodać mus grzybowy, przesmażyć chwilę razem, dodać mąkę, wymieszać dokładnie.
  7. Dodać kapustę, połączyć wszystkie składniki i ewentualnie odparować pozostały płyn. Przed faszerowaniem pierogów, kulebiaka lub uszek farsz trzeba koniecznie ostudzić.
avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Powiem krótko: Prze-pysz-ne! Nie jadłam chyba smaczniejszej kapusty z grzybami. Dodałam jeszcze garść suszonej żurawiny, która fajnie złamała smak (robię tartę z tym farszem, więc wielkość nie będzie przeszkadzała). Pozdrawiam ciepło i Wesołych Świąt :)

Czy na pewno 150g suszonych grzybów? Standardowe paczuszki suszonych prawdziwków mają 20g… 8 paczek grzybów??

Zrobiłam ostatecznie z 800 g kapusty i 40 dag suszonych podgrzybków. Rewelacja! Pomysł ze zmiksowaniem grzybów z wywarem świetny, cała kapusta przechodzi grzybowym aromatem. Już nie mogę się doczekać kulebiaka z tym farszem :)