Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Przepisy | Wegetariańskie

Jabłecznik razowy



Jest lekki, delikatnie wilgotny, pachnie korzennie. Upieczony z razowej mąki, z dodatkiem fruktozy i białek. Zgodny z zasadami Metody Montignac. To moje ulubione ciasto śniadaniowe, z kubkiem maślanki lub kefiru. Piekę go zazwyczaj wieczorem, tuż przed pójściem do łóżka. Następnego dnia czeka na mnie w piekarniku cudownie nietucząca, słodka niespodzianka.
Przepis pochodzi z tej strony http://montignac.webd.pl/index.php. Polecam z całego serca, kopalnia pyszności.
Przygotuj:
3 białka, 1/2 szklanki mleka odtłuszczonego, 1 szklankę mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850), 1/2 szklanki fruktozy, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka przyprawy do pienika, 3 jabłka pokrojone w kostkę
Białka ubij na sztywno z fruktozą. Dodaj mleko, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, cynamon, przyprawę do piernika. Ciasto delikatnie wymieszaj, dodaj jabłka, jeszcze raz przemieszaj i przelej do formy. Używam zazwyczaj kwadratowej formy o boku 22 cm, wysmarowanej cienko olejem i wysypanej mąką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok. 35 minut.

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podoba mi się ten pomysł na nietuczący jabłecznik razowy. Jutro wydrukuję i na pewno kiedyś zrobię:)
Pozdrawiam ciepło:)

To będzie zupełnie nie o jabłeczniku, kupując prezenty natrafiłam na Twoją książkę dla dzieci o przygotowaniach do świąt i pożałowałam, że dzieckiem już nie jestem. Ale pomysły stamtąd i tak zapamiętam, a co.

Pani Beato, więcej takich przepisów :). Zaraz idę go robić, wygląda apetycznie. Dziękuję za książkę "Dzieciaki szykują Święta" jest fantastyczna i prawie wszystko (oprócz papierowych gwiazdek :(() wychodzi, a lukier i przepis na pierniczki był fenomenalny. Czekam na kolejne książki i pozdrawiam

przepyszny !!! właśnie się delektuję :)
Książke mój synek dostał w tym roku od Mikołaja pod poduszkę, niestety za wiele nie zrobiliśmy, akurat zbiegło się to z narodzinami drugiego synka. ale w przyszłym na pewno się poprawimy :)
pozdrawiam serdecznie

Przyszłam podziekowac za przepis, od dawna jestem na MM i uwielbiam ta kuchnię, takie cudne przepisy utwierdzają mnie w tym, że ta kuchnia jest idealna :)
I dzieciom smakował !
Prosze o więcej mm-owskich dan ;)

Fajny przepis na szybkie i pyszne ciacho. Troszkę się rozwala i ciężko się go kroi, zamiast mąki pszennej użyłam żytniej razowej, zamiast fruktozy – ksylikolu i to może to dlatego.
Dziękuję za inspirację – jestem na diecie i taka alternatywa jest dla mnie idealna!
Polecam i smacznego :D