Pieczone warzywne samosy. Jedz smacznie w pracy :)

23 września 2014, 09:28 | Kuchnia Wegetariańskie | 12
Pieczone warzywne samosy. Jedz smacznie w pracy :)

samosy_6To jedna z tych potraw, która doskonale sprawdza się w różnych sytuacjach. Kolacja z przyjaciółmi to jedna z nich, ale kilka pierożków w lunchowym pojemniku to opcja dla tych z Was, którzy mają dość stołówkowej kuchni lub kanapek w pracy. Tradycyjnie samosy smaży się w głębokim tłuszczu. Ciasto z mąki z ciecierzycy jest pyszne, złociste i chrupiące, ale jeśli macie problem z kupieniem jej (ja kupuję w Supersamie na Placu Unii Lubelskiej w Warszawie),  można ją zastąpić np. mąką żytnią z pełnego przemiału. Moje samosy zamiast w głębokim tłuszczu lądują ostatnio w piekarniku z wiadomych względów :)

samosy_9Pieczone warzywne samosy

Ciasto:

250 g mąki z ciecierzycy (można zastąpić mąką żytnią razową)

5 łyżek masła klarowanego

ok. 1/3 szklanki ciepłej wody

szczypta soli

1 łyżeczka kuminu

Nadzienie:

2 ugotowane ziemniaki

1 ugotowana marchewka

½  szklanki ugotowanej ciecierzycy lub po 1/4 szklanki ugotowanej ciecierzycy i zielonego groszku

1 cebula

niewielki kawałek imbiru

½ łyżeczki papryki chili w proszku

dodatkowo: olej

Kumin utłuc w moździerzu. Do miski wsypać mąkę, sól i kumin. Składniki wymieszać, dodać masło, rozetrzeć palcami, następnie cały czas wyrabiając dolać stopniowo ciepłą wodę. Ciasto wyrobić, owinąć folią i odstawić. Przygotować nadzienie. Ziemniaki i marchewkę pokroić w kostkę. W moździerzu rozetrzeć sól, imbir i chili. Na patelni rozgrzać olej, dodać przyprawy, podsmażyć, aż zaczną wydzielać intensywny aromat, następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę, ciecierzycę, ziemniaki i marchewkę. Smażyć ok. 4 minuty. Zestawić z ognia, zostawić do ostygnięcia. Z ciasta uformować wałek, podzielić go na części wielkości śliwki. Kolejne kawałki rozwałkować na placki i przekroić na pół. Z takiej połówki uformować rożek, sklejając brzegi ciepłą wodą. Do rożka włożyć nadzienie i zalepić brzegi. Gotowe samosy smażyć w głębokim tłuszczu, aż ciasto będzie złociste. W wersji fit ułożyć pierożki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować je cienką warstwą oleju i piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 25 minut. Podawać z jogurtem zmiksowanym z miętą i czosnkiem.

samosy_7

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

12 odpowiedzi na “Pieczone warzywne samosy. Jedz smacznie w pracy :)”

  1. Julia Ż-t pisze:

    Brzmi trochę czasochłonnie ale wygląda przepysznie

  2. Agnieszka pisze:

    A co to jest to zielone na zdjęciu?

    • Lawendowy Dom pisze:

      Agnieszko, to zielony groszek. Składniki nadzienia często zmieniam, w zależności od tego, co akurat jest w lodówce. Dzięki, że zwróciłaś uwagę, już dopisałam. Pozdrawiam!

  3. Anna M pisze:

    o rany jak one pięknie wyglądają :))
    może w weekend uda mi się zrobić…
    pozdrawiam i dziękuje za przepis i bardziej przemawia do mnie wersja fit :))
    Ania

  4. muszka pisze:

    Fantastyczne:) zrobię na pewno a u mnie dziś placuszki z cukinii i innych warzyw startych na dużych oczkach by dziecku warzywa przemycić:) . Pochwalę się,że od tyg nie kupuję nic słodkiego:)i ograniczam jedzenie słodyczy nawet jakoś mi to bezboleśnie wychodzi:) dziekuję za radę

    • Aga P. pisze:

      A wiesz, że odzwyczajanie się od soli trwa ok 1 tygodnia, a od cukru może trwać aż 3 miesiące. Cukier to biały narkotyk i potrzeba bardzo silnej woli, aby poradzić sobie sobie z odstawieniem. Tak więc mocno trzymam kciuki za wytrwałość.
      Bardzo dobry w napadzie głodu jest pyszny koktajl: szklanka mleka sojowego lub ryżowego lub migdałowego, 1 banan i łyżka gorzkiego kakao – zmiksowane. Pyszne, naturalnie słodkie i bardzo sycące:) smacznego.

  5. ania pisze:

    Zrobiłam, farsz co prawda z kapusty z grzybami, po staropolsku;) ale nie mogłam sobie poradzić z ciastem, rozpadło się. Za mało wody czy masła?
    Ale w smaku pyszne
    Pozdrawiam

  6. aga pisze:

    czy zamiast masla mozna dac olej?

  7. ewaee pisze:

    Witam
    Skorzystałam z przepisu na ciasto na pierogi gryczane, znacznie gorzej się lepi niż tradycyjne ale da się. Dzisiaj próbowałam zrobić samosy z powyższego przepisu, za nic nie mogłam wykonać, ciasto tak się kruszyło, że skończyło się na tarcie.
    pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *