Genialne połączenie prostych, tradycyjnych smaków kuchni polskiej. Bo w tradycji tkwi siła i warto o tym pamiętać.
Kaszę gryczaną gotuję na sypko. Podkręcam jej smak smażoną na wolnym ogniu cebulką i łączę z twarogiem. W tym wypadku wybieram twaróg tłusty, żeby farsz nie był zbyt suchy. Doprawiam go szczodrze świeżo mielonym pieprzem i ząbkiem czosnku. Ma być wyrazisty w smaku. Pierogi możesz podać prosto z wody, ale ja wolę wersję z patelni.
Najlepsze pierogi z kaszą gryczaną
[przepis]
Ciasto:
3 szklanki mąki
szczypta soli
Farsz:
150 g kaszy gryczanej
250 g twarogu wiejskiego
1 duża cebula (u mnie czerwona)
ząbek czosnku
sól
świeżo mielony pieprz
olej do smażenia
[/przepis]
- Do miski wsypać mąkę, dodać sól, zalać szklanką wrzącej wody i wyrobić ciasto, uformować je w kulę, przykryć miską i zostawić na 20 minut. Dzięki temu ciasto nabierze elastyczności i będzie bardzo plastyczne.
- W tym czasie przygotować farsz. W garnku z grubym dnem rozgrzać 2 łyżki oleju, wsypać suchą kaszę i smażyć ok. 2 minuty, cały czas mieszając.
- Następnie zalać wodą w proporcji 2 do 1 (porcja kaszy, dwie porcje wody), doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować jeszcze 15 minut.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek posiekać.
- Zeszklić cebulę i czosnek na wolnym ogniu. Trzeba przy tym uważać, żeby cebula się nie przypaliła, była miękka i słodka.
- W misce połączyć kaszę, twaróg i cebulę.
- Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Ciasto rozwałkować na cienki placek.
- Wykroić kółka, na każdy nałożyć łyżkę farszu i dokładnie zlepić brzegi.
- Gotować w osolonym wrzątku ok. 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
- Następnie wyjąć łyżką cedzakową na półmisek.
- Przed podaniem można pierogi przyrumienić na patelni na złoto, jeśli ktoś lubi lub podać z wody.
Komentarze
wyślij mi paczuszkę, pliZzz
Ok, zrobione, już lecą ;)
Wyglądają obłednie
Wiem, wiem – rzekłam skromnie ;)
Przepis wyglada bardzo smacznie:)) a kasza to palona czy nie palona ??
Miałam w szafce akurat paloną :)
Robiłam ostatnio z białą kaszą i dodatkiem wędzonego boczku pycha
ahhh tez wlasnie dzisiaj robie :-)) ale z ziemniaczkami :-)
Z ziemniaczkami też super :))))
Sa sliczne,ale jak zrobic to zawijanie,bo nigdy mi tak nie wychodzi :-(
A mnie też dopiero co nauczyła pewna cierpliwa osoba :))))) Może filmik o lepieniu pierogów zrobię?
Bardzo prosze.Sadze,ze nie bede jedyna,ktorej sie przyda :-)
pyszne są również z kaszą gryczaną z dodatkiem smażonych pieczarek i cebuli
dokładnie, takie sa najlepsze
O rany, ale mnie podkręciłyście :) To następnym razem dodaję pieczarki :)
Z wody,mniej kalorii ;)
Masz rację :))))
Ja z mięskiem oraz ruskie a z nowoczesnych to ze szpinakiem i feta ☺
O, wczoraj jadłam właśnie te nowoczesne ;)
Pierogi wyglądają prze-cu-dnie! Mam tylko jedno pytanie, czy jest jakaś alternatywa dla twarogu?
Moje dzieci kochają wszelkie kasze i zazwyczaj gotuje ich więcej, więc jak mi zostaje trochę kaszy gryczanej, to zazwyczaj ląduje w pierogach :) Polecam dodać kilka posiekanych listków mięty – świetnie dopełnia smaku.
Odsmażane rządzą :D Ruskie w wersji wegańskiej (zamiast twarogu- tofu + kwas z ogórków) pychota! :)
Uwielbiam:)
Witam, a ja zrobiłam dziś z kaszą bulgur i dodałam jeszcze suszony rozmaryn. wyszło pysznie.
W rodzinnym domu mojego Męża jada się podobne, tylko zamiast cebuli i czosnku jest świeża mięta, najlepiej taka z ogródka, ale z doniczkową też są pycha:)
Ten sam przepis na farsz, podkreciłam jeszcze kolendrą i świeżą miętą.
Faktycznie najlepsze :) zawsze miałam 'długie zęby” na kaszę gryczaną, ale dzięki tym pierogom zmieniam zdanie – coś wspaniałego! mąż też się zajadał, więc przepis ląduje na stałe w naszym domowym menu :)
Ja uwielbiam każde pierogi, te na pewno mi posmakują <3
Ale to pysznie wygląda! Podrzucę przepis mężowi, on ostatnio jest u nas królem kuchni! ;)
Uwielbiam pierogi, a te wyglądają bardzo smakowicie :)
Mniam! Cudownie wyglądają te pierożki! Aż zgłodniałam :)