Boże Narodzenie | Ciasta i ciasteczka | Ciasta i ciasteczka świąteczne | Kuchnia | Przepisy | Świąteczne

Błyskawiczny kurs lukrowania. Lukier plastyczny i płynny

cukrowe gwiazdki_2

Czasy takie, że dobry lukier jest na wagę złota, nie sądzicie? Przedstawiam więc dwa sprawdzone patenty na lukier.

Lukier plastyczny

To w zasadzie masa przypominająca konsystencją plastelinę. Nie mylcie jej jednak z masą cukrową z dodatkiem glukozy i żelatyny, którą można dekorować torty w stylu angielskim. Moja masa jest bardzo prosta w przygotowaniu i doskonale sprawdza się przy niewielkich dekoracjach. Można nią pokryć ciastka, pierniki i zrobić ozdoby, np. cukrowe gwiazdki. Masa dość szybko twardnieje, dzięki czemu w prosty sposób można uzyskać elementy dekroracyjne. Z powodzeniem można ją też barwić, najlepiej barwnikami w proszku, a po owinięciu w folię spożywczą, dobrze przechowuje się w lodówce do 1 tygodnia.

cukrowe gwiazdki_6
Do przygotowania potrzebny jest cukier puder i gorąca woda. Cukier należy wsypać do miseczki, i całyczas wyrabiając silikonową szpatułką dolewać wodę. Na zdjęciach dobrze widać konsystencję, jaką uzyskałam. Gdy masa jest już bardzo gęsta i spójna, przełożyć ją na stolnicę grubo oprószoną cukrem pudrem. Wyrobić dodając stopniowo cukier, ale uwaga, gdy cukru będzie za dużo, masa od razu zacznie się kruszyć. Gotową masę rozwałkować na niewielki placek grubości ok. 4 mm i wykroić z niej ozdoby. Trzeba pamiętać, żeby była naprawdę mocno podsypana cukrem, inaczej przyklei się do stolnicy. Dla ułatwienia można to robić na macie silikoniowej. Gotowe elementy ozdobne odłożyć do wyschnięcia, jeśli chcecie, by były sztywne. Jeśli lukru używamy do pokrycia np. pierników, należy wykroić potrzebny kształt i położyć na ciastku. Obciąć ostrym nożykiem ew. zbędne kawałki z boków i pozostawić do zastygnięcia.

lukrowanie

Lukier płynny

Można robić podobnie, jak plastyczny, dodając do cukru więcej wody. Ja jednak nie jestem z niego nigdy zadowolona, gdyż uzyskana w ten sposób biel ma szarawy odcień i nie podoba mi się, Dlatego płynny lukier do dekoracji pierników i polewania ciast robię zawsze na bazie białka. Oddzielone od żółtka białko wlać do miski. Ubić na sztywną pianię, następnie zmniejszyć obroty miksera do minimum i dosypywać stopniowo cukier. Ilość cukru zależy od tego, jaką konsystencję lukru chcecie uzyskać. Do precyzyjnych wzorków najlepszy jest lukier średniej gęstości. Nakładam go do papierowej tutki wykonanej z papieru do pieczenia i można rozpocząć dekorowanie. Życzę Wam dobrej zabawy!

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

gdzieś wyczytałam że aby lukier był „bielszy” to można dodać do cukru pudru wody i soku z cytryny, nie próbowałam niestety więc nie wiem czy rada jest pomocna ale jeszcze przetestuję w tym roku i zobaczymy co z teog będzie :)

A ja z lukrem plynnym zawsze mam problem. Po udekorowaniu pierwszych 5 pierniczkow dziurka w rekawie/tydziez torebce foliowej, zawsze mi sie zastyga :( musze zatem ja przetykac wygalaczka, i dalej dekorowac kolejne pierniczki do czasu kiedy dziurka znow sie nie zatka/skeli :( jakas rada?

Zgadzam się, najlepszy lukier płynny powstaje na bazie białek, śnieżno biały, idealnie trzyma się na ciasteczkach, nie kruszy się, nie odpada, szybko wysycha. Ja mam taki przepis na pierniczki, gdzie na kilo mąki przypadają 1 jajko i 2 żółtka, z pozostałych 2 białek robię właśnie lukier. No do dwóch białek trzeba dodać sporo cukru ale też i pierniczków jest bardzo dużo i jest co malować, ale za to efekt jest rewelacyjny. Moja teściowa robiła lukier na bazie śmietany kremówki, też był super ale moim zdaniem bardziej nadawał się jako polewa do większych ciast. A lukru plastycznego nigdy nie robiłam ciekawy przepis muszę spróbować. Dziękuję i życzę radosnych Świąt :)