Dania główne | Kuchnia

Orkiszowa mini focaccia z pomidorkami koktajlowymi

pomidorki koktajlowe

Urocze maleństwa z pomidorkami słodkimi jak cukiereczki. Jest pysznie, jest kolorowo. Przepis to właściwie modyfikacja tej ślicznej focacci z patisonami, ale uznałam, że warto pokazać Wam te pomidorowe klejnoty. Pięknego dnia moi mili!

focaccia z pomidorami_5

Orkiszowa mini focaccia z pomidorkami koktajlowymi

(Proporcje na 10 małych lub 2 duże placki)

500 g mąki razowej orkiszowej

łyżeczka cukru

szczypta soli

opakowanie drożdży instant

250 ml wody

1 łyżka oliwy

dodatkowo:

2 cebule

300 g pomidorków koktajlowych

sól

2 łyżki oliwy plus oliwa do wysmarowania blachy

świeże zioła do dekoracji

focaccia z pomidorami_3

Wymieszać mąkę z solą, cukrem i drożdżami. Cały czas wyrabiając, dodawać powoli wodę. Wyrobić elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki lub wody. Ciasto powinno być zwarte, gładkie i sprężyste. Uformować je w kulę i odstawić na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie pokroić cebulę w plasterki, pomidory przekroić na pół. Blachę do pieczenia nasmarować oliwą. Ciasto jeszcze raz zagnieść, podzielić na 10 porcji, uformować placuszki, obłożyć dodatkami, skropić oliwą i oprószyć solą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 st.C i piec ok. 15-20 minut, aż wierzch się zarumieni. Przed podaniem posypać świeżymi ziołami.

focaccia z pomidorami_2

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *