Desery | Kuchnia | przetwory

Co na bazarze? Kupujemy śliwki!

Słodkie, soczyste i dostępne w całej gamie jesiennych kolorów. Nie wiem jak u Was, ale na moim bazarze śliwki właśnie objęły rządy. Poniżej krótki przewodnik po odmianach, które trafiły dziś do mojego koszyka.

sliwki_2Węgierka zwykła – drobny lub średniej wielkości owoc, o jajowatym lub wrzecionowatym kształcie. Miąższ jędrny, dość zwarty, ale łatwo oddziela się od pestki. Doskonała świeża, ale nadaje się też do suszenia, na powidła, i do ciasta. Polecana do produkcji napojów wysokoprocentowych :)

wegierka zwyklaWęgierka dąbrowicka – ma owoce średniej wielkości owalne lub kuliste. Miąższ dobrze odchodzi  od pestki, słodki. Owoce nadają się na przetwory, do mrożenia, jak i do bezpośredniego spożycia.

wegierka dabrawickaAmers, zwany też mieszańcem – owoc duży, smaczny już w fazie półtwardej, miąższ jędrny, dobrze oddziela się od pestki. Doskonały na ciasta, kompoty i do przetworów.

amersRenkloda ulena – owoce są duże, o kulistym kształcie. Skórka dojrzałej uleny jest intensywnie żółta, a miąższ o galaretowatej konsystencji wyjątkowo słodki i soczysty. Świetna na kompoty i dżemy.

ulena

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *