Sprawa jest dość osobista. Ja lubię średnio pikantny i dość słodki, taki jest właśnie ketchup z poniższego przepisu. Pomidorowe przetwory czas zacząć moi mili ☺ Miłego dnia!
Domowy ketchup
4 kg pomidorów
2 cebule
4 ząbki czosnku
50 ml octu jabłkowego
1 łyżka soli
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka papryki chili
- Naciąć skórkę pomidorów, włożyć do miski i zalać wrzątkiem.
- Obrać ze skóry, pozbawić gniazd nasiennych i zdrewniałych części przy ogonku, pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do garnka i włączyć gaz.
- W tym czasie obrać i drobno pokroić cebulę, przecisnąć czosnek przez praskę.
- Do garnka z pomidorami dodać cebulę, czosnek, ocet i przyprawy. Tu sprawa staje się osobista. Jeśli lubisz ostrzejszy ketchup, dodaj więcej ostrej papryki, jeśli lubisz słodko-pikantne smaki, to można zwiększyć ilość octu i cukru. Pamiętaj, że smak gotowego sosu można będzie ocenić po kilku dniach, gdy składniki się dobrze „przegryzą”.
- Sos należy gotować ok. 40 minut do godziny. Zależy to od tego, czy pomidory są bardzo soczyste, czy mniej.
- Pod koniec gotowania całość zmiksować i gotować jeszcze 10 minut. Gotowy sos przelać do wyparzonych słoików.
Komentarze
Mniam! :)
jaka ilość wychodzi z podanej ilości składników ??? czaję się już od roku na przeciery i keczupy bo bardzo lubię. Może będzie trochę więcej czasu to się za to wezmę. mniam mniam
Agata, weź się, bo teraz najlepsza pora :)
A ile wychodzi ketchupu z takiej ilości składników? Pasteryzować nie trzeba? pozdrawiam
Pasteryzować trzeba, jeśli chcesz mieć ketchup na zimę. W lodówce wytrzyma spokojnie kilka tygodni.
pięknie piszesz o sosie zachęciłaś mnie na maxa, kupię składniki i zrobię :)
O, cieszę się Mariolko :) Powodzenia!
Podpinam się pod pytanie o to ile wychodzi ketchupu z tego przepisu :)
A ja lubię jednocześnie ostry i słodki :)
Dziewczyny, ilość zależy od pomidorów. Z tych mięsistych, mniej soczystych wyjdzie więcej, powiedzmy 6 słoiczków o pojemności ok. 150 ml, z tych bardziej soczystych mniej, bo trzeba dobrze odparować.
Taki ketchup jest najlepszy na świecie
poszukuje właśnie alternatywy dla mojego ulubionego Ketchupu McDonald od Develey i Twój jest pierwszym,który przypadł mi do gustu;) dzięki!
Polecam się na przyszłość :)
czy mozna dodac zwyklego octy np.10% zamiast winnego lub jabłkowego?
Można
Witam
Pani Beato proszę o radę i pomoc :)
Mój dzisiejszy ketchup wyszedł rzadszy mimo gotowania go w takim czasie jakim Pani wskazała i nieco jaśniejszy :)
W smaku wyszedł niesamowity.
Proszę o podpowiedź, jak Pani pasteryzuje taki ketchup :)
Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wspaniałe przepisy :)
A można pomidory przepuścić przez maszynkę do pomidorów oddzielającej miast od skórki i później gotować? Pozdrawiam:)
dla mnie tylko pikantny z Międzychodu, ale zamierzam terż teraz próbować robić własny ketchup – kto wie, może uda mi się zrocbić cośjeszcze bardziej pikantnego i smacznego? :D