ciasteczka maślane | ciastka

Help! Koła ratunkowe. Ciasteczka z mąką kukurydzianą

Kilka zdecydowanych uderzeń ciężkim wałkiem w lizaka  zmieniło go w kolorową, nieregularną posypkę. W dodatku poprawiło mi humor, czyli dwa w jednym. Ciasteczka są pyszne. Maślane i kruche, czyli takie, jak być powinny.  Smacznego!

lizak

Ciasteczka z mąką kukurydzianą

100 g masła o temperaturze pokojowej

120 g cukru pudru

1 łyżka cukru waniliowego

2 żółtka

150 g mąki pszennej

100 g mąki kukurydzianej

do dekoracji lukier i lizaki

ciastka kukurydziane

 

Masło utrzeć  z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodać żółtka, a następnie oba rodzaje mąki. Wyrobić gładkie ciasto, rozwałkować je na grubość 0,5 cm i wykroić kółka. Ułożyć je na blasze wyłożonej paierem do pieczenia i piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. Po ostudzeniu udekorować lukrem i pokruszonym lizakiem.

ciastka kukurydziane_3

Lukier przygotować z cukru pudru z niewielkim dodatkiem gorącej wody.

ciastka kukurydziane_2

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *