Kilka zdecydowanych uderzeń ciężkim wałkiem w lizaka zmieniło go w kolorową, nieregularną posypkę. W dodatku poprawiło mi humor, czyli dwa w jednym. Ciasteczka są pyszne. Maślane i kruche, czyli takie, jak być powinny. Smacznego!
Ciasteczka z mąką kukurydzianą
100 g masła o temperaturze pokojowej
120 g cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
2 żółtka
150 g mąki pszennej
100 g mąki kukurydzianej
do dekoracji lukier i lizaki
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodać żółtka, a następnie oba rodzaje mąki. Wyrobić gładkie ciasto, rozwałkować je na grubość 0,5 cm i wykroić kółka. Ułożyć je na blasze wyłożonej paierem do pieczenia i piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. Po ostudzeniu udekorować lukrem i pokruszonym lizakiem.
Lukier przygotować z cukru pudru z niewielkim dodatkiem gorącej wody.
Komentarze