Mam w domu trzy łakomczuszki. Mały problem polega na tym, że każda z trzech moich córeczek ma zupełnie inne smakowe upodobania. Na szczęście są takie potrawy, które zawsze wzbudzają uśmiech na trzech twarzyczkach – pierogi z serem. Ser biały, który jest dobrym źródłem białka oraz zawiera witaminy A, D, E oraz witaminy z grupy B jest głównym składnikiem delikatnie słodkiego, kremowego nadzienia, z lekką cytrynową nutą. Pierogi z serem na słodko, w towarzystwie polewy owocowej stają się jednym z ulubionych dań w dziecięcym menu. Z własnego doświadczenia dodam, że uwielbiają je nawet niejadki :)
Pierogi z serem i polewą owocową
ciasto na pierogi:
3 szklanki mąki
1/2 łyżeczki soli
szklanka wrzątku
nadzienie:
400 g twarogu
żółtko
2 łyżki cukru
łyżeczka cukru waniliowego
łyżeczka skórki otartej z cytryny
polewa:
250 g owoców jagodowych
3 łyżki miodu[/przepis]
Do miski wsypać mąkę i sól, dodać wrzątek. Połączyć składniki za pomocą szpatułki, następnie wyrabiać ręcznie, aż powstanie gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, odłożyć na stolnicę, owinąć folią spożywczą i zostawić na pół godziny, aby dojrzało. W tym czasie przepuścić twaróg przez maszynkę lub zmiksować. Wymieszać dokładnie z żółtkiem, cukrem i skórką cytryny. Ciasto uformować w płaski placek, położyć na posypanej mąką stolnicy i rozwałkować na grubość ok. 2 mm. Wycinać z niego kółka, nakładać po łyżeczce farszu i sklejać brzegi pierogów. W dużym garnku zagotować wodę z odrobiną soli i łyżką oleju. Pierogi gotować partiami, ok. 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową i układać na talerzu. Przygotować polewę. W garnku rozgrzać miód, dodać owoce. Smażyć na dość dużym ogniu aż polewa zgęstnieje. Pierogi podawać z polewą owocową i kwaśną śmietaną :)
Komentarze
Oj chętnie bym zjadła:) wyobraź sobie ,że moje dziecko nie lubi pierogów żadnych ani na słodko ani na słono:(
Muszko, może kiedyś to się zmieni. Ciekawa jestem, co lubi jeść?
Jaś lubi racuszki wszelkiego rodzaju na danio,twarogu,serku wiejskim,z kaszy manny…placki warzywne no i zupy a szczególne dyniową i z cukinii:)
Niezły z niego smakosz :) Dobrze, że je zupy warzywne. Pozdrawiam Waszą rodzinkę!
Polecam do wypróbowania przepis na pierogi mojej teściowej: pół kg mąki, 2 łyżki oleju, 1 jajo, szczypta soli i szklanka ciepłej wody (jeśli za mocno się klei, to trzeba dosypać jeszcze troszkę mąki).Ręczę głową, że nie wrócisz już do tego parzonego ciasta ;) Pozdrawiam.Jola
Dzięki Jola za przepis. Chętnie spróbuję :)