Dania główne | Dla dzieci | Kuchnia | Wegetariańskie

„Mam kota na punkcie mleka”. Pierogi z serem i polewą owocową

pierogi-z-serem_5Mam w domu trzy łakomczuszki. Mały problem polega na tym, że każda z trzech moich córeczek ma zupełnie inne smakowe upodobania. Na szczęście są takie potrawy, które zawsze wzbudzają uśmiech na trzech twarzyczkach – pierogi z serem. Ser biały, który jest dobrym źródłem białka oraz zawiera witaminy A, D, E oraz witaminy z grupy B jest głównym składnikiem delikatnie słodkiego, kremowego nadzienia, z lekką cytrynową nutą. Pierogi z serem na słodko, w towarzystwie polewy owocowej stają się jednym z ulubionych dań w dziecięcym menu. Z własnego doświadczenia dodam, że uwielbiają je nawet niejadki :)

pierogi-z-serem_4
[przepis]

Pierogi z serem i polewą owocową

ciasto na pierogi:

3 szklanki mąki

1/2 łyżeczki soli

szklanka wrzątku

nadzienie:

400 g twarogu

żółtko

2 łyżki cukru

łyżeczka cukru waniliowego

łyżeczka skórki otartej z cytryny

polewa:

250 g owoców jagodowych

3 łyżki miodu[/przepis]

Do miski wsypać mąkę i sól, dodać wrzątek. Połączyć składniki za pomocą szpatułki, następnie wyrabiać ręcznie, aż powstanie gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, odłożyć na stolnicę, owinąć folią spożywczą i zostawić na pół godziny, aby dojrzało. W tym czasie przepuścić twaróg przez maszynkę lub zmiksować. Wymieszać dokładnie z żółtkiem, cukrem i skórką cytryny. Ciasto uformować w płaski placek, położyć na posypanej mąką stolnicy i rozwałkować na grubość ok. 2 mm. Wycinać z niego kółka, nakładać po łyżeczce farszu i sklejać brzegi pierogów. W dużym garnku zagotować wodę z odrobiną soli i łyżką oleju. Pierogi gotować partiami, ok. 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową i układać na talerzu. Przygotować polewę. W garnku rozgrzać miód, dodać owoce. Smażyć na dość dużym ogniu aż polewa zgęstnieje. Pierogi podawać z polewą owocową i kwaśną śmietaną :)

pierogi-z-serem_3

 

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oj chętnie bym zjadła:) wyobraź sobie ,że moje dziecko nie lubi pierogów żadnych ani na słodko ani na słono:(

Jaś lubi racuszki wszelkiego rodzaju na danio,twarogu,serku wiejskim,z kaszy manny…placki warzywne no i zupy a szczególne dyniową i z cukinii:)

Polecam do wypróbowania przepis na pierogi mojej teściowej: pół kg mąki, 2 łyżki oleju, 1 jajo, szczypta soli i szklanka ciepłej wody (jeśli za mocno się klei, to trzeba dosypać jeszcze troszkę mąki).Ręczę głową, że nie wrócisz już do tego parzonego ciasta ;) Pozdrawiam.Jola