Jeśli uwielbiasz pierogi, ale masz jeszcze przed sobą pierogowy debiut to z całego serca polecam mój przepis na doskonałe ciasto na pierogi. Ciasto parzone mlekiem jest moim ulubionym ciastem na pierogi. Wyjątkowo elastyczne i miękkie. Podczas wałkowania nie klei się i nie rwie. To doskonały przepis dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z pierogami. To ciasto nadaje się zarówno do pierogów z owocami, jak i z grzybami, kapustą, ziemniakami, kaszą, czy serem.
Ciasto parzone na pierogi
[przepis]
3 szklanki mąki
szklanka wrzącego mleka
1/2 łyżeczki soli
[/przepis]
- Do miski wsypać mąkę i sól. Wlać wrzące mleko.
- Połączyć mleko z mąką za pomocą szpatułki, następnie wyrabiać ręcznie, aż składniki się połączą.
- Z ciasta uformować kulę, odłożyć na stolnicę, przykryć miską i zostawić na pół godziny.
- Ciasto uformować w płaski placek, położyć na posypanej mąką stolnicy i rozwałkować na grubość ok. 2 mm. Wycinać z niego kółka, nakładać farsz i skleić brzegi pierogów.
Obejrzyj film, na którym dokładnie widać, jak to robię.
Prawda, że proste?
Komentarze
szkoda że nie jest pokazane jak zrobić taką ładną falbankę ;)
ja nie lubię :) jedyne, które jem na słodko, to z jagodami :D
Też dobre i fajnie farbują język :)
oj tak :) i jeszcze w wersji „bomba kaloryczna” ze śmietaną :D
Ja również nie przepadam za pierogami na słodko :-P
Ja rownież wole z mięsem a jak z owocami to tylko z jagodami☺️
Dziekuje, moja corka uwielbia, zrobie jej niespodzianke
Super!
też chyba dziś zrobię … mam nadmiar truskawek :)
Celina, to pozostaje mi życzyć Ci smacznego :)
z jagodami uwielbiam truskawki nieee
Ja wolę z truskawkami, ale pierogów z jagodami nigdy nie odmawiam :)
Mam sposób na truskawki za nim je dam do ciasta to chwilę wkładam do zamrażarki wtedy nie puszczają soku i ciasto ładnie się skleja ☺
Fajny patent, dzięki, że się nim podzieliłaś :) Pięknego dnia Weronika!
Nie ma sprawy, również życzę udanego dzionka 😊
ja kocham pierogi z truskawkami!! :)
Przybijam z Tobą piątkę!
Uwielbiam robie zapas na zimę
:) Spryciara!
U mnie dzisiaj z bryndzą – ulubione mojej rodzinki:)
Ale super!
O! Takiego przepisu na ciasto wyrabiane z mlekiem nie znałam. Wypróbuję. Dziękuję.
tak!ja uwielbiam ale moja corka 9lat mowi fuj i mowi mama zrob z kasza gryczana
Nie lubię ani pierogów, ani makaronu i ryżu na słodko. :)
truskawki, borówki, śliwki, jabłka …… bądz co byle w pierogu ;-)
Twoje ciasto od pierogów w łososiem stosuję ciągle i zawsze kiedy mam ochotę na pierogi :) Dziękuję :)
Wczoraj zrobiłam knedle z truskawkami.
Pycha.To teraz czas na pierogi☺
Powodzenia w lepieniu :)
Moja mama nie lubi. Nie wiem jak to możliwe, ale jednak.
Kradnę przepis :p
zrobiłam wczoraj, wyszło pysznie, dziękuję za najprostszy przepis na pierogi ever! :D
Zrobiłam na obiad pierogi ze szpinakiem i białym serem, pycha :-) Ciasto na nie z przepisu umieszczonego powyżej i stwierdzam że jest ono rewelacyjne :-) Od dzisiaj pierogi będą gościć na moim stole chociażby raz w tygodniu ;-) Pani Beato dziękuję za ten przepis. Pozdrawiam :-) :-) :-)
Zrobiłam na obiad pierogi ze szpinakiem i białym serem, pycha :-) Ciasto na nie z przepisu umieszczonego powyżej i stwierdzam że jest ono rewelacyjne :-) Od dzisiaj pierogi będą gościć na moim stole chociażby raz w tygodniu ;-) Pani Beato dziękuję za ten przepis. Pozdrawiam :-) :-) :-)
Jednak zostane przy moim maslankowym ciescie ;)
Jola, poproszę o przepis!
To stary przepis jeszcze z GP zaraz wkleje :)
http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,50957103.html
Rany to juz 11 lat! Maka krupczatka i z maslanka tak ile zabierze
Jaka mąkę mogę dodac zamiast pszennej???
Jesli chodzi ci o przepis powyzej to bedzie trudne..probowalam rozne i krupczatka wygrywa
Zdecydowanie ciasto zaparzane jest najlepsze! Dobrze się lepi.szybko gotują się pierogi, a po ugotowaniu ciasto jest delikatne ❤
Zgadzam się :))))
❤️❤️❤️
A czy mozna prosic o podanie w gramach i mililitrach?
Czy zamiast mąki pszennej mogę dodac jakąś inną np gryczana, kokosowa?
Cześć, jakiej mąki używasz i jakiego typu?
Nigdy nie dodawałam do ciasta mleka, zawsze tylko gorąca woda. Muszę sprobować !
Szukam inspiracji dotyczących lepienia pierogów, przepisy na ciasto i ciekawe farsze. Pani blog okazał się dla mnie bardzo przydatny. Dziękuję i Pozdrawiam :)