Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Wegetariańskie

Genialne batony kawowo-bakaliowe

batonyWyobraź sobie coś bardzo, bardzo pysznego. Lekko ciągnąca się masa z mnóstwem niespodzianek wyczuwalnych językiem. Okruchy orzechów i migdałów, orzeźwiająca pomarańczowa skórka, chrupiące pesteczki fig, a w tle, gdzieś daleko delikatny smak kawy. Kop energetyczny gratis ;)

batony_2Genialne batony kawowo-bakaliowe

400g migdałów

400 g orzechów

150g  ciemnej czekolady

2 łyżki kawy rozpuszczalnej

300g miodu

200 g suszonych fig

½ łyżki skórki otartej z pomarańczy

200g mąki

2 łyżeczki cynamonu

Połowę migdałów i orzechów zmielić. Czekoladę połamać na małe kawałki. Suszone figi pokroić na kawałki podobnej wielkości. Miód podgrzać, a następnie zdjąć z ognia i dodać zmielone oraz całe migdały, orzechy, czekoladę, kawę, figi, skórkę pomarańczową i cynamon. Stopniowo dodać mąkę, całość dokładnie wymieszać i przełożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec ok. 30 minut. Zostawić w formie do wystudzenia, a następnie wyjąć i  pokroić w podłużne batoniki.  Przechowywać owinięte w folię spożywczą. Pełnego smaku nabierają po kilku dniach.

batony_3

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *