Zupa krem z pora ma delikatny smak i aksamitną konsystencję, ale nie jest pozbawiona charakteru. Najlepiej wykorzystać do jej przygotowania jedynie białe, delikatne części pora. Podaję ją zazwyczaj z grzankami, a na wyjątkowe okazje, np. przyjęcie komunijne proponuję bazyliowe chipsy. Są bardzo delikatne, kruche i aromatyczne. Dodaję je często do różnych kremowych zup. Krem z pora można ugotować nawet 2 dni wcześniej.
Zupa krem z pora z bazyliowymi chipsami
[przepis]
(na 6-8 osób)
4 pory (białe części)
4 ziemniaki
2 l bulionu
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
sól
świeżo mielony pieprz
1 ser typu camembert
[/przepis]
- Pory pokroić w plasterki.
- Na patelni rozgrzać olej i masło, wrzucić pory i smażyć je na małym ogniu ok. 15 minut, aż zmiękną i staną się szkliste.
- Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, chwilę razem przesmażyć i przełożyć warzywa do garnka.
- Zalać bulionem, gotować ok. 15 minut, aż ziemniaki były miękkie.
- Pod koniec gotowania dodać pokrojony w cząstki ser.
- Zupę zmiksować, doprawić solą i pieprzem.
- Listki świeżej bazylii wrzucić na rozgrzany olej.
- Smażyć dosłownie chwilę po obu stronach.
- Odłożyć na papierowy ręcznik, żeby odsączyć je z tłuszczu. Uwaga, podczas smażenia mocno pryskają!
Komentarze
Beatko – nie wiem ile masz gości i ile czasu zamierzasz poświęcić na zupę. Ja proponuję zupę krem z groszku mrozonego. Wrzucam do wrzącego bulionu warzywnego. gotuję 3 minuty, blenduję( jeśli mam wątpliwości co do skórek to przecedzam) . Przed podaniem dolewam mleko i podaję z kluską z mascarpone i chipsem z boczku (szynki suszonej). (kluska to ładnie uformowana łyżeczką odrobina sera). Całośc skrapiam tłuszczem z boczku. Wiem banalne – ale całość przygotowań to tylko 4 minuty:). Boczek piekę ok 2h wcześniej w piekarniku.
Agnieszko, pięknie dziękuję za przepis. Brzmi super i prawdę powiedziawszy, kusi mnie ta prostota. Będę testować w najbliższym czasie!
To już wiec co w środę na obiad będzie….
:)))) Smacznego Ewa!
Zrobiłam dzisiaj i oczywiście spróbowałam, niestety musiałam zrezygnować z sera plesniowego ale dałam odrobinę śmietanki i wyszła przepyszna. Juz nie mogę się doczekać obiadu😊
Polecam krem ze szparagów – w maju akurat sezon. Na bulionie drobiowym (kurczak lub/i indyk) gotuję ziemniaczek i obrane białe szparagi (obrałam w pt, zupę robiłam w sobotę, przechowałam w lodówce i podgrzałam) i po 10 min.blenduję. Ozdabiam w kokilkach gotowanymi 3 min.(też w sb)zielonymi szparagami w 2-3 cm kawałkach lub płatkami migdałów zrumienionymi na patelni. Ziemniaczek tylko symbolicznie, dla „gladkości”, łycha masła dla „smaczystości” .
Ważne, żeby uczciwie obrać szparagi, inaczej ciągną się włókna i czar pryska. Ale smak wiosenny i kolor pasujący do okazji …no i bezglutenowo!
Na drugie miałam „babki” z filiżanki z ryżu z groszkiem, zrazy wołowe (malutkie, na 3 kęsy) i pieczone piersi kurczaka nadziewane mozzarelą z suszonymi pomidorami- z jednej piersi 3 zgrabne „kęski”, szybko się pieką, nadziane w sb.i przechowane w lodówce. Sałaty myte z paczki polecam do zrobienia last minute sałatki greckiej z fetą i oliwkami, marchewka duszona w słupkach może zaczekać w lodówce nawet od pt. A dzieci i tak domagały się….kukurydzy z puszki
Za rok mam czwartą komunię. Pani Beatko, liczę na Pani świeże pomysły: u mnie ci sami goście, więc menu musi być nowe….spisuję skrzętnie do notesu, bo Pani dania zawsze się sprawdzają
Beatko droga, jest jeszcze francuska wersja kremu z porów. Bez camemberta ale za to z wiorkami sera Gruyere i z odrobiną mielonej gałki muszkatołowej. Reszta bez zmian.To bardzo elegancka zupa, uwielbiam ☺
Proponuję nietypowy krem z pietruszki i gruszki. Słodka rewelacja. Korzystam z niezawodnego przepisu #Jadłonomia
http://www.jadlonomia.com/przepisy/zupa-krolow-krem-z-pietruszek-i-gruszki/
Mniam mniam uwielbiam zupkę krem z pora,ja podaję z grzybami i przesmażoną zieloną częścią pora
Polecam krem z gruszki i pietruszki z mlekiem migdalowym i platkami migdalowymi pychotka
Krem z pora to jedna z moich ulubionych, na przyjęcie jak najbardziej, ja podaję z kawałkami wędzonego łososia, albo z podsmażonymi pieczarkami.
Ja jakiś czas temu na chrzcinach jadłam krem z białych warzyw ( por, kalafior, ziemniaki) z oliwa truflową i grzankami czosnkowymi. Pycha. W domu ją potem robiłam ale zamiast oliwy truflowej i grzanek dodałam chipsy z cieniutko pokrojonego boczku. Polecam :)
Doskonały pomysł. Myślę nad tym, żeby właśnie do białej kremowej zupy dodać takie chipsy z boczku. Dzięki za inspirację!
Super przepis. Ja też staram się wstawiać zdrowe przepisy i potrzebuję opinii :) Zapraszam do oceny mojego bloga efeel.wordpress.com
Zupę krem z pora robię z całego pora i wychodzi zielona dodaję łososia i grzaneczki. U mnie w domu jedna z ulubionych zup.