Konkretne, pożywne dzięki zawartości wartościowych tłuszczy, wyśmienite burgery z delikatną cytrusową nutą zadowolą także osoby dbające o zbilansowaną dietę. Takie burgery rozpływają się w ustach i ucieszą największych głodomorów. Wyjątkowy smak zawdzięczają połączeniu surowego łososia z łososiem wędzonym. Dodatkiem specjalnym jest delikatnie podduszona na oleju rzepakowym botwinka z odrobiną czosnku.
Do czego używać oleju rzepakowego
Olej rzepakowy jest tłuszczem uniwersalnym, którego poza smażeniem można używać na wiele różnych sposobów.
Smażenie – doskonale sprawdza się do smażenia i tu używam oleju rafinowanego. Może być podgrzewany do wysokich temperatur, nie tracąc przy tym swoich właściwości. Pamiętaj jednak, że smażymy na oleju tylko raz. Jeśli zależy Ci na niższej wartości kalorycznej posiłku, usmażoną potrawę odsącz przed zjedzeniem na ręczniku papierowym.
Pieczenie – tu również pełen wachlarz możliwości. Oleju rzepakowego możesz używać do pieczenia mięs, drobiu i ryb, ale też do słodkich wypieków. Rafinowany olej rzepakowy jest neutralny w smaku i zapachu, więc można nim zastąpić masło w ciastach i innych słodkościach.
Sałatki – olej rzepakowy jest bazą nieograniczonej ilości dressingów sałatkowych. Tylko od Twojej fantazji zależy z czym go skomponujesz. Wiele witamin zawartych w warzywach przyswaja się z tłuszczem, więc łyżeczka lub dwie oleju rzepakowego tłoczonego na zimno to jest właśnie to!
Potrawy dla dzieci – olej rzepakowy można wprowadzić do pierwszych zupek dzieciom od 6. miesiąca życia. Plusem jest tu neutralny smak rafinowanego oleju rzepakowego i występujące w oleju kwasy omega-3 i 6 niezbędne w prawidłowym rozwoju dziecka (ALA i LA).
Burgery z łososia z botwinką i sosem z awokado
[przepis]
na burgery:
300 g świeżego łososia
150 g wędzonego łososia
pęczek botwinki
½ pęczka dymki
ząbek czosnku
3 łyżki oleju rzepakowego rafinowanego plus olej do smażenia
skórka otarta z połowy cytryny
sól
świeżo mielony pieprz
na sos:
dojrzałe awokado
pomidor średniej wielkości
½ czerwonej cebuli
sok z połowy cytryny
sól
pieprz
[/przepis]
- Łososia oczyścić ze skóry.
- Zmiksować lub przepuścić przez maszynkę do mięsa łososia świeżego i wędzonego.
- Botwinkę i dymkę drobno posiekać.
- Czosnek przecisnąć przez praskę.
- Na patelni rozgrzać olej rzepakowy.
- Wrzucić botwinkę i dymkę, dodać czosnek. Smażyć ok. 4 minuty, często mieszając.
- Zdjąć z ognia, doprawić, skórką cytryny, solą i pieprzem.
- Wymieszać dokładnie z łososiem. Uformować burgery.
- Rozgrzać patelnię grillową lub zwykłą, natłuścić ją olejem rzepakowym i piec burgery z obu stron po 5 minut lub do momentu, aż środek będzie dopieczony.
- Awokado rozgnieść widelcem.
- Pomidora przekroić, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w kostkę.
- Cebulę posiekać. Wymieszać awokado z pomidorem i cebulą.
- Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
- Burgery podawać w podgrzanej bułce z sosem z awokado.
Komentarze
dzięki za przepis ! Bardzo dobre sa tez z czerwonej soczewicy i marchewki :)
O super, cieszę się, że Ci smakowały. Mam nadzieję, że też :) Pozdrawiam serdecznie!
Przepis z kwestii smaku?
Nie
Burguer buergerem(choc fakt faktem wyglada niesamowicie)….
Ale te buleczkiBeatko ladnie to tak ciezarnej kobiecie grac na kubkach smakowych?
Pięknie wygląda :)
A w rafinowanym to zostaja te wszystkie cenne skladniki o ktorych piszesz? Ile wychodzi kotlecikow z tej porcji? Dzieki za inspiracje,Monika
bardzo mi sie podobaja pani przepisy ! robilam juz muffiny z kruszonka oraz burgery z lososia wczoraj, sa bardzo smaczne , proste i szybkie w wykonaniu co przy 2 dzieci jest prawdziwa zaleta.pozdrawiam
alez apetycznie ,mniami :)
chętnie bym zjadła!! :D
Robiłam je dziś o 6.00 rano. Są ok
Muszę spróbować
Czemu Pani poleca olej, który jest rakotwórczy?