Bezglutenowe | Ciasta i ciasteczka | Kuchnia

„Pokochaj olej rzepakowy”. Bezglutenowe ciasto czekoladowe.

Doskonałe ciasto na bazie zmielonych migdałów i oleju rzepakowego ucieszy podniebienia wszystkich wielbicieli słodkości, także tych, którzy z różnych względów unikają glutenu. W sezonie letnim podaję je w towarzystwie kolorowych, soczystych owoców, dzięki czemu wygląda jak milion dolarów, a smakuje jeszcze lepiej.

bezglutenowe-ciasto-czekoladowe-z-olejem-rzepakowym-przepis16

bezglutenowe-ciasto-czekoladowe-z-olejem-rzepakowym-przepis08

Olej rzepakowy w kuchni doskonale sprawdza się do potraw wytrawnych, ale równie często wykorzystuję go do deserów. Piekę na nim serniki, muffiny i ciasta, a nawet wykorzystuję do przygotowania wegańskiej kwaśnej śmietany. Lubię prostotę, z jaką przygotowuje się wypieki na oleju. W dodatku olej rzepakowy pomaga we wchłanianiu przez organizm witamin A, D, E i K zawartych w pożywieniu, a także sam zawiera ważne dla naszej dobrej formy witaminy.

bezglutenowe-ciasto-czekoladowe-z-olejem-rzepakowym-przepis05

Czy w oleju są witaminy?

Olej rzepakowy jest doskonałym źródłem rozpuszczalnej w tłuszczach witaminy E. Witamina E wspiera ochronę białek, lipidów i DNA przed uszkodzeniami oksydacyjnymi, a więc tym samym wspiera ochronę organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Zawiera również kilkukrotnie więcej niż oliwa z oliwek witaminy K oraz prowitaminę A, czyli beta-karoten, z którego nasz organizm tworzy witaminę A.

bezglutenowe-ciasto-czekoladowe-z-olejem-rzepakowym-przepis13

Bezglutenowe ciasto czekoladowe

[przepis]

300 g mielonych migdałów

6 łyżek karobu lub kakao

150 ml oleju rzepakowego

3 jajka

100 g cukru brązowego

2 łyżki cukru waniliowego

1/2 łyżeczki sody

1/4 łyżeczki soli

dodatkowo:

300 g miękkich owoców (np. moreli lub truskawek)

łyżka miodu

łyżka soku z cytryny

[/przepis]

  1. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
  3. Migdały zmielić na mąkę. Robię to za pomocą blendera metodą pulsacyjną.
  4. Kakao wsypać do miseczki, zalać 80 ml wrzątku, wymieszać na pastę.
  5. Olej rzepakowy, jajka i oba rodzaje cukru zmiksować na puszystą, jasną, kremową masę.
  6. Zmniejszyć obroty miksera, dodać pastę z kakao, zmielone migdały, sodę i sól.
  7. Przelać ciasto do przygotowanej formy, wstawić do nagrzanego piekarnika.
  8. Piec ok. 50 minut.
  9. Ciasto przestudzić, wyjąć z formy i odłożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
  10. Owoce umyć, pokroić na cząstki.
  11. Miód i sok z cytryny wymieszać, powstałym sosem polać owoce i ozdobić nimi ciasto. Smacznego :)

bezglutenowe-ciasto-czekoladowe-z-olejem-rzepakowym-przepis10

bezglutenowe-ciasto-czekoladowe-z-olejem-rzepakowym-przepis04

bezglutenowe-ciasto-czekoladowe-z-olejem-rzepakowym-przepis15

 

ENJOY_pasek_2

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *