Doskonałe ciasto na bazie zmielonych migdałów i oleju rzepakowego ucieszy podniebienia wszystkich wielbicieli słodkości, także tych, którzy z różnych względów unikają glutenu. W sezonie letnim podaję je w towarzystwie kolorowych, soczystych owoców, dzięki czemu wygląda jak milion dolarów, a smakuje jeszcze lepiej.
Olej rzepakowy w kuchni doskonale sprawdza się do potraw wytrawnych, ale równie często wykorzystuję go do deserów. Piekę na nim serniki, muffiny i ciasta, a nawet wykorzystuję do przygotowania wegańskiej kwaśnej śmietany. Lubię prostotę, z jaką przygotowuje się wypieki na oleju. W dodatku olej rzepakowy pomaga we wchłanianiu przez organizm witamin A, D, E i K zawartych w pożywieniu, a także sam zawiera ważne dla naszej dobrej formy witaminy.
Czy w oleju są witaminy?
Olej rzepakowy jest doskonałym źródłem rozpuszczalnej w tłuszczach witaminy E. Witamina E wspiera ochronę białek, lipidów i DNA przed uszkodzeniami oksydacyjnymi, a więc tym samym wspiera ochronę organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Zawiera również kilkukrotnie więcej niż oliwa z oliwek witaminy K oraz prowitaminę A, czyli beta-karoten, z którego nasz organizm tworzy witaminę A.
Bezglutenowe ciasto czekoladowe
[przepis]
300 g mielonych migdałów
6 łyżek karobu lub kakao
150 ml oleju rzepakowego
3 jajka
100 g cukru brązowego
2 łyżki cukru waniliowego
1/2 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
dodatkowo:
300 g miękkich owoców (np. moreli lub truskawek)
łyżka miodu
łyżka soku z cytryny
[/przepis]
- Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
- Migdały zmielić na mąkę. Robię to za pomocą blendera metodą pulsacyjną.
- Kakao wsypać do miseczki, zalać 80 ml wrzątku, wymieszać na pastę.
- Olej rzepakowy, jajka i oba rodzaje cukru zmiksować na puszystą, jasną, kremową masę.
- Zmniejszyć obroty miksera, dodać pastę z kakao, zmielone migdały, sodę i sól.
- Przelać ciasto do przygotowanej formy, wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Piec ok. 50 minut.
- Ciasto przestudzić, wyjąć z formy i odłożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
- Owoce umyć, pokroić na cząstki.
- Miód i sok z cytryny wymieszać, powstałym sosem polać owoce i ozdobić nimi ciasto. Smacznego :)
Komentarze
Wchodzę ciągle na tego bloga, żeby popatrzeć na te piękne zdjęcia. :)
Yummmmmiiiieeeee! Living & Green
Podnosze!!!
:) Polecamy :)