Takie śniadanie to tylko latem. A jeśli nie śniadanie, to po prostu pyszny deser z chrupiącą niespodzianką na dnie. U mnie na bazarku truskawki wciąż do dostania. Te marynowane z cytrynowo-miętową nutą łączą się wspaniale z gałką jogurtowych lodów. Polecam i zapraszam do fotograficznej zabawy z Lawendowym Domem i marką Grycan – lody od pokoleń.
Śniadaniowa niespodzianka z marynowanymi truskawkami
na 4 porcje
200 g maślanych ciasteczek
300 g truskawek lub innych owoców jagodowych
łyżka miodu
kilka listków świeżej mięty
sok z połowy cytryny
skórka otarta z połowy cytryny
4 gałki lodów jogurtowych z truskawkami
Ciasteczka pokruszyć. Truskawki oczyścić, umyć, pokroić w plasterki lub cząstki. Jeśli użyjecie innych drobnych owoców, np. malin, pozostawcie je w całości. Truskawki zalać miodem, dodać posiekaną drobno miętę, sok i skórkę z cytryny. Całość delikatnie wymieszać i odstawić na 15 minut do lodówki. Ciasteczkowe okruchy ułożyć na dnie słoiczków (lub miseczek), na ciasteczka wyłożyć truskawki, a następnie gałkę lodów. Podawać od razu.
Komentarze
pysznosci