Ilość imprez okołoświątecznych przyprawia o zawrót głowy. Wigilie szkolne, przedszkolne, pracowe i koleżeńskie na które zazwyczaj wypada coś przynieść. Proponuję więc dziś błyskawiczne ciasto korzenne, które wymaga właściwie kilku ruchów łyżką i jest gotowe do przelania do formy. Można je upiec w klasycznej keksówce i obficie oblać białym lukrem lub wybrać np. foremkę w kształcie domku, którą znalazlam w sklepie Duka (w dodatku cena ostanio przyjemnie zmalała).
Ciasto korzenne
[przepis]
300 g mąki razowej orkiszowej (można też użyć mąki zwykłej)
skórka otarta z 1 pomarańczy
70 g brązowego cukru
240 ml mleka
100 ml kefiru
2 jajka
2 łyżki kakao
2 łyżki dżemu śliwkowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżka przyprawy korzennej
100 g bakalii (polecam mieszankę orzehów laskowych, rodzynek, suszonych śliwek i skórki pomarańczowej)
masło do wysmarowania formy
[/przepis]
- Formę wysmarować dokładnie masłem.
- Bakalie pokroić w kostkę i wymieszać z dwiema łyżkami mąki.
- Do miski wsypać mąkę i pozostałe składniki, a następnie energicznie wymieszać łyżką.
- Dodać bakalie i wymieszać jeszcze raz.
- Ciasto przelać do formy.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 185 st.C przez ok. 55 minut.
- Upieczone ciasto wyjąć z formy i zostawić na kratce do ostygnięcia. Prawda, że proste?
Komentarze
piękna ta foremka!!! pozdrawiam przedświątecznie:)
Sabina, mi też się bardzo podoba :) Bardzo serdecznie pozdrawiam!
czy w przepisie nie brakuje tłuszczu ?
Magda, nie brakuje :)
Śliczności. :)
Piękna foremka
Pozdrowienia przedświateczne :)
To ja z pytaniem: jakie mniej więcej wymiary ma foremka, którą Pani używała? Próbuję wyliczyć, ile ciasta będę potrzebowała na foremkę „Mikołajową”. I jak długo ciasto zachowuje świeżość (chciałam zrobić takie ciastka-prezenty dla znajomych dzieci) Z góry dziękuję za odpowiedź.