Taki keksik przewiązany wstążką to dobry pomysł na smaczny upominek podczas zbliżających się większych i mniejszych imprez okołoświątecznych. Najlepiej upiec ciasto dzień, dwa wcześniej i pozwolić, by lekko obeschło. Kroi się wtedy doskonale i moim zdaniem z każdym dniem zyskuje na smaku.
Mini keksy dekorowane plastycznym lukrem
[przepis]
500 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
250g masła o temperaturze pokojowej
200g cukru
4 jajka
50 ml rumu (jeśli lubicie)
1/2 szklanki mleka
ok. 300 g bakalii, u mnie: 100g fig, 50 g suszonych moreli, 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, 100 g orzechów migdałów
do dekoracji:
biały lukier plastyczny
cukrowe gwiazdki (instrukcję jak je przygotować znajdziecie tu)
masło do wysmarowania formy
papier do pieczenia
[/przepis]
- Bakalie drobno pokroić i wymieszać z łyżką mąki. Dzięki temu nie opadną na dno ciasta podczas pieczenia.
- Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
- Mikserem utrzeć masło z cukrem, aż masa będzie prawie biała i puszysta.
- Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodawać po jednym jajku.
- Teraz czas na mąkę. Dodać na początek 1/3, następnie wlać mleko, krótko wymieszać i znów wsypać 1/3 mąki.
- Wlać rum, zamieszać i wsypać resztę mąki.
- Na końcu dodać bakalie i delikatnie wymieszać.
- Przyszedł czas na podjęcie decyzji. Można upiec ciasto w formie prostokątnej, a następnego dnia wykroić za pomocą okrągłej foremki mini keksy i je udekorować, albo upiec keksy od razu w małych procjach, np. w formie do babeczek. Ja wybrałam pierwszy sposób, gdyż zależało mi na ładnym przekroju gotowych keksów.
- Ciasto przełożyć do formy wcześniej wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st.C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika i piec przez 70 minut.
- Po upieczeniu zostawić w formie do lekkiego przestygnięcia, a następnie wyjąć na kratkę.
- W małych foremkach należy skrócić czas pieczenia do 55 minut.
- Gotowe keksy pokryć lukrem plastycznym gotowym, lub zrobionym samodzielnie według tego przepisu.
- Wierzch udekorować cukrową gwiazdką. Moje keksy dostały jeszcze po owocu żurawiny. Mam nadzieję, że Wam się podobają :)
Komentarze
cudne zdjęcia, uroczy, mikołajkowy poranek :)
Chyba skradnę przepis i pomysł prezentu dla mojej Babci, która akurat keks lubi ;-)
Prześliczne babeczki!!!
U Ciebie jak zwykle pięknie i smakowicie!
Dawno mnie tu nie było i muszę nadrobić zaległości!
Pozdrawiam!
Iza
Śliczne! :)