Bezglutenowe | Dania główne | Kuchnia | odchudzanie | Przepisy | Wegetariańskie

Wegetariańskie pieczone gołąbki jaglano-orzechowe

golabki-z-kasza-jaglana_8Jaglany farsz wzbogacony orzechami, szczodrą garścią siekanej natki i czosnkiem, zawinięty w kapuściane liście to niby nic takiego, ale wierzcie lub nie, prawdziwa przyjemność dopiero przed Wami. Gołąbki skąpane w pomidorach, powoli zapieczone aż do zrumienienia tak, że po prostu rozpływają się w ustach. Pokażcie mi głodną osobę, która po całym dniu pracy znajdzie w piekarniku coś takiego i nie oszaleje z radości ;)

golabki-z-kasza-jaglana_7

kasza-jaglana_4Pieczone gołąbki jaglano-orzechowe

Kapusta na gołąbki

2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (jak ją ugotować opisałam tu)

400 g pieczarek

cebula

2 łyżki oleju

50 g orzechów włoskich

pęczek natki pietruszki

2 ząbki czosnku

jajko

sól

pieprz

2 puszki pomidorów

po łyżeczce suszonej bazylii i oregano

łyżka słodkiej papryki w proszku

Kapustę zaparzyć, rozdzielić liście, wyciąć głąby. Pieczarki posiekać, cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać pieczarki, smażyć, aż lekko się zrumienią. Zdjąć z ognia, wymieszać z kaszą, posiekanymi drobno orzechami, natką, ząbkiem czosnku i jajkiem. Farsz doprawić solą i pieprzem. Zmiksować pomidory, doprawić ziołami, papryką i drugim ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Gotowy farsz zawijać ciasno w liście i układać w naczyniu do zapiekania.

golabki-z-kasza-jaglanaCałość zalać sosem pomidorowym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C. Piec ok. godziny, początkowo pod przykryciem, po 40 minutach naczynie odkryć i pozwolić, by gołąbki się lekko przyrumieniły. Smacznego :)

golabki-z-kasza-jaglana_3

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Fantastyczne smaki! Jaglaną uwielbiam, a w towarzystwie orzechów, pietruszki i czosnku z pewnością smakuje rewelacyjnie!