Waniliowy budyń jaglany z błyskawiczną polewą wiśniową

7 marca 2015, 19:25 | Bezglutenowe Desery Dla dzieci Kuchnia Wegetariańskie | 69
Waniliowy budyń jaglany z błyskawiczną polewą wiśniową

budyn-z-kaszy-jaglanej-5Waniliowy budyń jaglany to jest to, czego nam dziś trzeba :) Ostatnie dni minęły mi super intensywnie. Być może z powodu zmęczenia i ogólnego wyczerpania naszła mnie ochota na przedszkolny klasyk podwieczorkowy, czyli budyń z syropem owocowym. Mój budyń przygotowałam na bazie kaszy jaglanej, którą miałam już ugotowaną wcześniej. Jak ją przygotować opisałam tutaj.  Miseczka takiego budyniu w połączeniu z obłędną polewą owocową stawia na nogi jak nic innego. Polecam:) budyn-z-kaszy-jaglanej

Waniliowy budyń jaglany z polewą owocową

2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

1 1/2  szklanki mleka (roślinne lub krowie)

pół laski wanilii

2 łyżki syropu z agawy lub miodu

1/2 szklanki migdałów obranych wcześniej ze skórki

polewa:

250 g mrożonych wiśni

3 łyżki miodu

  1. Do garnka przełożyć kaszę, dodać mleko, rozkrojoną wzdłuż wanilię i migdały.
  2. Podgrzewać na małym ogniu ok. 15 minut, aż kasza z dodatkami się „rozklei”.
  3. Następnie zmiksować całość z dodatkiem syropu lub miodu i przełożyć do miseczek.
  4. W garnku rozgrzać miód, dodać mrożone owoce.
  5. Smażyć na dość dużym ogniu aż polewa zgęstnieje.
  6. Lekko przestudzoną polać budyń.

 

budyn-z-kaszy-jaglanej_2

budyn-z-kaszy-jaglanej-3

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

69 odpowiedzi na “Waniliowy budyń jaglany z błyskawiczną polewą wiśniową”

  1. franaisdesaffaires pisze:

    Uwielbiam, smaki dziecinstwa, pozdrawiam p.s. swietny blog ☺

  2. Ivo pisze:

    A czy wiśnie mogą być z kompotu?

  3. kwiatuszek2104 pisze:

    Ależ proste, piękne apetyczne i te szklaneczki bardzo fajne, cieszy oko i aż mam ochotę popędzić do kuchni i przygotować, chociaż aktualnie jestem już w piżamie z książką :P :)

  4. Kasia K. pisze:

    Zrobiłam z polewą jagodową. Pycha!

  5. ula pisze:

    Mam pytanie do autorki bloga:W przepisie sa 2 szklanki ugotowanej kaszy.Jak mam to rozumieć – czy 2 szklanki sypkiej surowej kaszy gotujemy, czy z 2 szklanek tej już ugotowanej kaszy robimy deser.Kasza pewnie zwiększa swoją objętość w trakcie gotowania stąd moje pytanie.I jeszcze jedno: Proporcja gotowania kaszy 2:1 oznacza że mamy dać 2 razy więcej wody od kaszy czy odwrotnie?proszę o pomoc bo bym chciała zrobić ten deser w najbliższych dniach.

    • Lawendowy Dom pisze:

      Ula, dokładnie tak, jak napisałam – dwie szklanki ugotowanej kaszy. Proporcja 2:1 oznacza 2 porcje wody i 1 porcję kaszy.

      • ula pisze:

        dzięki.pierwszy raz prażyłam i nie mam wyczucia ile to powinno trwać ,cały czas mieszałam a tak zaczęło dymić i pachnieć ale na spaloną ta kasza nie wyglądała więc chyba jest ok.

  6. Alicja pisze:

    Wyjdzie bez migdałów? :)

  7. czy taki budyń można przygotować na mleku roślinnym np. migdałowym ??

  8. Jutro na śniadanie będzie idealnie. Porozpieszczam się troszkę .

  9. Znamy i robimy w wersji wegańskiej. Pycha!

  10. Gosia pisze:

    robię z truskawkami :P bo wiśnie mam mrożone, ale z pestkami :) hmmm… i jeszcze akurat nie mam migdałów pod ręką, więc dam wiórki kokosowe… mam nadz., że będzie dobre :)

  11. Wygląda pysznie, zrobię jutro ale wiśnie zamienię na dynię. :-)

  12. Czytasz w moich myślach. Od miesięcy próbuję przemycać kaszę w daniach dla dzieci i takie cuda właśnie to umożliwiają. Jutro na śniadanie serwuję więc budyń

  13. robiłam taki budyń tylko, że z czekoladą ;)

  14. Anka Gmurczyk pisze:

    Czy możesz mi napisać jak ugotować kaszę? Jestem w tym temacie noga straszna. A taaaaki budyń to bym zjadła :)

  15. Pewnie pyszny udostępniam dalej :)

  16. Ania Klinkosz pisze:

    Ach pychota, tylko właśnie gotowanie tej kaszy…

  17. Ależ mnie zainspirowałaś. Kasza gotuje się na swoim mleku migdałowym z wanilią, z migdałami i daktylami. Do tego będzie sos z czarnej porzeczki. Pachnie pięknie w całej kuchni. Pozdrawiam zimowo

  18. Może wreszcie czas ruszyć kaszę kupioną pół roku temu … :)

  19. No i masz. To jest pyszne, jak mówią dzieci. Zjadłam i chcę jeszcze :)

  20. A to moja wersja, pycha, dziekuje!

  21. Lawendowy, skąd masz takie śliczne, proste szklaneczki? :-)

  22. problem polega na tym, że kasza jaglana jest zdrowa, ale niejadalna ;)

  23. Ania pisze:

    A czy wyjdzie jeśli kaszę ugotuje się na mleku lub pół na pół z wodą do rozklejenia? Zawsze troszkę szybciej by było…

  24. Ojjj tak,to też chociaż na razie popijamy zielone

  25. Chyba sie skusze,mam ksiazke i korzystam.Jest moja inspiracja i daje mi kopa<3

  26. Monika Chylak pisze:

    Lubie budyniek jaglany i jeszcze chia…

  27. Aga Zok pisze:

    To już wiem, co dziś na deser :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *