Waniliowy budyń jaglany to jest to, czego nam dziś trzeba :) Ostatnie dni minęły mi super intensywnie. Być może z powodu zmęczenia i ogólnego wyczerpania naszła mnie ochota na przedszkolny klasyk podwieczorkowy, czyli budyń z syropem owocowym. Mój budyń przygotowałam na bazie kaszy jaglanej, którą miałam już ugotowaną wcześniej. Jak ją przygotować opisałam tutaj. Miseczka takiego budyniu w połączeniu z obłędną polewą owocową stawia na nogi jak nic innego. Polecam:)
Waniliowy budyń jaglany z polewą owocową
[przepis]
2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1 1/2 szklanki mleka (roślinne lub krowie)
pół laski wanilii
2 łyżki syropu z agawy lub miodu
1/2 szklanki migdałów obranych wcześniej ze skórki
polewa:
250 g mrożonych wiśni
3 łyżki miodu
[/przepis]
- Do garnka przełożyć kaszę, dodać mleko, rozkrojoną wzdłuż wanilię i migdały.
- Podgrzewać na małym ogniu ok. 15 minut, aż kasza z dodatkami się „rozklei”.
- Następnie zmiksować całość z dodatkiem syropu lub miodu i przełożyć do miseczek.
- W garnku rozgrzać miód, dodać mrożone owoce.
- Smażyć na dość dużym ogniu aż polewa zgęstnieje.
- Lekko przestudzoną polać budyń.
Komentarze
Uwielbiam, smaki dziecinstwa, pozdrawiam p.s. swietny blog ☺
A czy wiśnie mogą być z kompotu?
Ależ proste, piękne apetyczne i te szklaneczki bardzo fajne, cieszy oko i aż mam ochotę popędzić do kuchni i przygotować, chociaż aktualnie jestem już w piżamie z książką :P :)
Zrobiłam z polewą jagodową. Pycha!
Mam pytanie do autorki bloga:W przepisie sa 2 szklanki ugotowanej kaszy.Jak mam to rozumieć – czy 2 szklanki sypkiej surowej kaszy gotujemy, czy z 2 szklanek tej już ugotowanej kaszy robimy deser.Kasza pewnie zwiększa swoją objętość w trakcie gotowania stąd moje pytanie.I jeszcze jedno: Proporcja gotowania kaszy 2:1 oznacza że mamy dać 2 razy więcej wody od kaszy czy odwrotnie?proszę o pomoc bo bym chciała zrobić ten deser w najbliższych dniach.
Ula, dokładnie tak, jak napisałam – dwie szklanki ugotowanej kaszy. Proporcja 2:1 oznacza 2 porcje wody i 1 porcję kaszy.
dzięki.pierwszy raz prażyłam i nie mam wyczucia ile to powinno trwać ,cały czas mieszałam a tak zaczęło dymić i pachnieć ale na spaloną ta kasza nie wyglądała więc chyba jest ok.
Wyjdzie bez migdałów? :)
Tu nie ma co nie wyjść ;)
czy taki budyń można przygotować na mleku roślinnym np. migdałowym ??
Oczywiście, migdałowe, orzechowe, kokosowe, sojowe, każde będzie dokonałe :)
Jutro na śniadanie będzie idealnie. Porozpieszczam się troszkę .
Trzeba się rozpieszczać Agnieszko, w taką pogodę to obowiązkowe :)
<3
Znamy i robimy w wersji wegańskiej. Pycha!
Proste, zdrowe i pyszne :)
Oj, kusisz :)
Oj tak ;) Pozdrawiam serdecznie Agnieszko :)
Ajlowju :-)
No wiem, wiem ;)
Uzależnię się od jaglanej:-)
Monika, to doskonałe uzależnienie ;) Na zdrowie!
robię z truskawkami :P bo wiśnie mam mrożone, ale z pestkami :) hmmm… i jeszcze akurat nie mam migdałów pod ręką, więc dam wiórki kokosowe… mam nadz., że będzie dobre :)
Wygląda pysznie, zrobię jutro ale wiśnie zamienię na dynię. :-)
Dynia – super pomysł! Smacznego Emilio!
Czytasz w moich myślach. Od miesięcy próbuję przemycać kaszę w daniach dla dzieci i takie cuda właśnie to umożliwiają. Jutro na śniadanie serwuję więc budyń
Powodzenia Kamila i życzę smacznego całej rodzince!
Mniam!
robiłam taki budyń tylko, że z czekoladą ;)
Nie nieźle, łakomczuszku. Ja czasem dodaję kakao.
Czy możesz mi napisać jak ugotować kaszę? Jestem w tym temacie noga straszna. A taaaaki budyń to bym zjadła :)
Aniu, jak gotować kaszę opisałam tu: http://lawendowy-dom.com.pl/wszystko-co-chcielibyscie-wiedziec-o-jaglance-ale-baliscie-sie-zapytac/
Hmmmm. No to będzie budyń. Muszę tylko mleko koko nastawić :)
Pewnie pyszny udostępniam dalej :)
M
Ach pychota, tylko właśnie gotowanie tej kaszy…
Kaszę łatwo się gotuje. Nie marudź, tylko rób :)
Agnieszka Paździurek zmotywowalaś mnie :-)
Ależ mnie zainspirowałaś. Kasza gotuje się na swoim mleku migdałowym z wanilią, z migdałami i daktylami. Do tego będzie sos z czarnej porzeczki. Pachnie pięknie w całej kuchni. Pozdrawiam zimowo
Może wreszcie czas ruszyć kaszę kupioną pół roku temu … :)
Każdy powód jest dobry, smacznego :)
No i masz. To jest pyszne, jak mówią dzieci. Zjadłam i chcę jeszcze :)
Dzięki za zdjęcie Agdnoeszko. Uwielbiam, jak te dwie warstwy się łączą. Chyba znowu sobie przygotuję porcyjkę :)))
Dzisiaj rano powtórzyłam tą rozpustę. Zrobiłam wersję troszkę zmienioną. Zapraszam do mnie 😃
Iza :)
Mmm pyszności:-)
Smacznego :)
A to moja wersja, pycha, dziekuje!
Joasiu, genialny pomysł z mango! Super!
Lawendowy, skąd masz takie śliczne, proste szklaneczki? :-)
Gloria, te szklaneczki, to słoiki WECK :)
pomysłowe :) dzięki!
problem polega na tym, że kasza jaglana jest zdrowa, ale niejadalna ;)
Paweł, wielu tak mówiło, dopóki nie spróbowało mojego budyniu ;)
A czy wyjdzie jeśli kaszę ugotuje się na mleku lub pół na pół z wodą do rozklejenia? Zawsze troszkę szybciej by było…
Aniu, wyjdzie. Nie rozumiem tylko, dlaczego szybciej?
Masz:)
No tak myślałam :))))
Taaaaak <3
To gotujemy dziś i jemy ❤️
Zdecydowanie :-D Nie mogę się już doczekać :-D
Oj tak
Ojjj tak,to też chociaż na razie popijamy zielone
Chyba sie skusze,mam ksiazke i korzystam.Jest moja inspiracja i daje mi kopa<3
yessss
Lubie budyniek jaglany i jeszcze chia…
To już wiem, co dziś na deser :)
Przydałby się
Tak, tak, tak!