Kremowe nadzienie ze szpinakiem i wyraźną nutą wędzonego łososia, to świetna propozycja na poweekendowy, majowy obiad lub piknik. Nadzienie można dowolnie zmieniać, świetnie sprawdzają się suszone pomidory, szparagi, fasolka szparagowa, lekko przesmażony boczek lub brokuły. Pięknego tygodnia Kochani!
Quiche ze szpinakiem i łososiem
150 g masła
250 g mąki
4 jaja
szpinak świeży
ząbek czosnku
100 g łososia wędzonego
3 łyżki śmietany 12%
150 g serka mascarpone
oliwa
gałka muszkatołowa
sól i pieprz
sok z połowy cytryny
Do miski wsypać mąkę, dodać posiekane masło i rozetrzeć palcami, aż powstanie rodzaj kruszonki. Dodać jajko, zagnieść ciasto, owinąć je folią spożywczą i włożyć na 30 min do lodówki. W tym czasie przygotować farsz. Szpinak umyć, osuszyć, jeśli liście są duże, posiekać, młode, małe liście zostawić w całości. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzuć szpinak oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Doprawić solą, gałką i smażyć krótko, ok. 1 minutę, często mieszając, następnie odstawić do przestygnięcia. Do miski wbić 3 jajka, dodać śmietanę, mascarpone, szczyptę pieprzu, wymieszać. Formę na tartę wysmarować masłem. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość około 5 mm, przełożyć do formy, odciąć wystające brzegi. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez 15 minut. Na podpieczony spód wyłożyć szpinak, wylać masę jajeczną, a na wierzchu ułożyć kawałki łososia i kilka liści szpinaku. Całość piec jeszcze przez 30 minut aż jajka całkowicie się zetną.
Stylizacja Kora Bułanow
Zdjęcia Lubo Lipov
Komentarze
Ależ to wygląda przepysznie! Aż mi pachnie… Mhhhmm, uwielbiam tego typu dania:) Pozdrawiam ciepło.
http://my-homeonthehill.blogspot.com/
….A mozna by z mąki bez bezglutenowej np. z jaglanj lub kukurydzianej?