Trudno uwierzyć, że domowe masło orzechowe jest tak proste w przygotowaniu w warunkach domowych. Robimy je od dawna dla naszych dzieciaków, które po prostu je uwielbiają. W zasadzie wystarczą dwa podstawowe składniki by uzyskać wersję klasyczną – orzechy ziemne i olej rzepakowy, który nie zmienia smaku orzeszków, ale go jeszcze bardziej podkreśla.
Ale chcę dziś pokazać, jak w bardzo prosty sposób możesz przygotować masło miodowe i masło czekoladowe. Masło miodowe robię na bazie orzeszków lekko solonych, których smak doskonale współgra ze słodyczą miodu.
Do produkcji masła czekoladowego radzę wybrać orzeszki bez soli i użyć dobrej jakości gorzkiej czekolady. To chyba moja ulubiona wersja masła orzechowego i przyznaję się, że ostatnią porcję wyjadłam ze słoika aż do dna ;)
Do produkcji domowego masła orzechowego wybieram orzeszki prażone a nie smażone i dodaję olej rzepakowy. Dzięki temu masło ma konsystencję idealną do smarowania na tostach lub naleśnikach. Ja bardzo lubię dodać sobie łyżkę takiego masła do porannej owsianki.
Rzepak pod lupą
Rzepak, nasze „czarne złoto”, uprawiany jest w całej Europie od wielu lat, a w Polsce od 60 lat XX wieku. Na początku miał kiepską prasę, a to za sprawą kwasu erukowego, mającego niekorzystny wpływ na organizm, który odkryto w jego składzie w latach 70-tych. Występował on w dawnych odmianach rzepaku aż w 50 procentach i dlatego olej rzepakowy stracił wówczas na opinii lekarzy i konsumentów. Ta dawna odmiana rzepaku zawierała dodatkowo związki siarkowe, które odpowiadały m.in. za nieprzyjemny zapach oleju. Stare odmiany rzepaku definitywnie zostały wycofane z upraw w Polsce ponad 25 lat temu. Od wielu lat w Unii Europejskiej, w tym w naszym kraju, uprawia się tylko rzepak całkowicie pozbawiony szkodliwego kwasu erukowego, a w zamian za to zawierający pożyteczne dla organizmu niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Ten nowy rzepak nazywany jest odmianami 00 lub podwójnie ulepszonymi. Warto też podkreślić, że w badaniach nad ulepszeniem rzepaku nie uciekano się do obecnego DNA, więc nowe odmiany rzepaku podwójnie ulepszonego nie mają żadnego związku z GMO[1]. Olej rzepakowy stał się najczęściej wybieranym tłuszczem roślinnym spożywanym w Polsce.
Domowe masło orzechowe
500 g niesolonych orzeszków ziemnych (najlepiej prażonych, a nie smażonych)
2 łyżki oleju rzepakowego
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżki miodu lipowego
¼ łyżeczki soli morskiej
Wersja podstawowa. Wsypać orzeszki do blendera i zmiksować je na kruszonkę. Najlepiej zrobić to metodą pulsacyjną. Gdy orzeszki będą już posiekane na niewielkie kawałki, wlać olej rzepakowy i kontynuować miksowanie przez ok. 6 minut. Czas miksowania zależy od mocy blendera. W tym czasie orzeszki z olejem zaczną się podgrzewać i przyjmować konsystencję masła. Moje masło nie jest idealnie gładkie, ma przyjemnie wyczuwalne orzechowe grudki. Gdy wersja podstawowa jest już gotowa, podziel ją na trzy części.
Wersja czekoladowa. Połamać czekoladę na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać do masła orzechowego i dokładnie zmiksować, tak, by składniki się połączyły. Przełożyć do słoika.
Wersja miodowa. Miód w wersji płynnej dodać do masła. Dodać sól. Zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć do słoika.
Gotowe masło wstawić do lodówki najlepiej na noc, żeby stężało. Smacznego :)
[1] Prof. J. Krzymański, Olej rzepakowy – nowy surowiec, nowa prawda, PSPO, Warszawa 2009.
Komentarze
Beatko, a gdzie zaopatrujesz sie w prazone, niesolone orzeszki ziemne? Jezeli nie bedzie to kryptoreklama, to chetniedowiedzialabym sie tez jakiej firmy polecasz?
Aniu, bywają w popularnych dużych sieciach. U nas specjalistą od zakupów jest Lubo i on wyszukuje różne ciekawostki :)
Ok, to sprobuje baczniej sie poprzygladac :) Dzieki!
Ja różnie, ale te z Biedronki są OK, mielą się nawet bez dodatku oleju.
Mi się zdarzało również w Netto na takie trafić :)
Mój mąż kupuje w Lidlu
Szukaliśmy i w Lidlu i w Biedronce i nie było.
Muszę spróbować! Koniecznie to czekoladowe :)
Olu, bardzo jestem ciekawa, jak je ocenisz, U mnie na szóstkę!
jak tylko upoluję te orzeszki, dam znać jak wyszło :)
Ja mogłabym śpiewać „rzepakooooowe pole rośnie wokół mnie”. Chętnie poczytam :)
Piękny bukiet :)
uwielbiam takie domowe kremy, pędzę sprawdzić i spisać przepisy :-)
Polecam Haniu i życzę smacznego :)
O rany, znów muszę przełożyć dietę na poniedziałek :)
Jak ja Cię doskonale rozumiem ;)
Ja robię bez oleju, dodaję tylko szczyptę soli i ćwierć łyżeczki miodu.
Każdy sposób jest dobry :)
Zrobię z nerkowcow :-)
Doskonały pomysł Natalia! Z nerkowców nie próbowałam i jestem bardzo ciekawa, jak Ci wyjdzie :)
Podejrzewam, że będzie obłędne ;-) Robie z nerkowcow śmietankę ponieważ mam nietoletancje na mleko i jest genialna ;-)
Pani Beato niestety wszystkiezdrowsze zamienniki nie sa dostepne na wyciagniecie reki i to mnie martwi i nie sa takie tanie:-/
Gosiu, nie ma co się martwić. Jeśli masz ochotę na masło orzechowe, to warto skorzystać z przepisu. Pięknego dnia Ci życzę :)
Dziekuje i wzajemnie.Jak dobrze miec ksiazke…na wyciagniecie reki
Mmm palce lizać nasze dziewczynki uwielbiają to masło orzechowe, a dzisiaj wypróbuję koniecznie to czekoladowe…
Pycha ,robilam ostatnio tyle ze bez dodatku oleju :)
A ja mam problem z blendowaniem w KA bo jak jest za mało płynne to noże się nie kręcą :( w efekcie nie potrafię sobie poradzić z takimi rzeczami jak pasty czy majonezy :( o maśle nie wspomnę :(
Joanna, tu KA nie da rady. Używam innej popularnej maszyny :)
Witam!
Proszę o inicjały tej „popularnej maszyny” bo właśnie o to chciałam zapytać”: jaki blender uciągnie orzeszki???
A miał robić wszystko :)
Lawendowy Dom – a czego dokladnie używasz? :-)
Zapewne Thermomixa :D
robiłam ostatnio po raz pierwszy, wyszło genialne, sto razy lepsze niż to kupne- ja kupnego nie jestem w stanie zjeść, a to mi smakowało- chciałam wczoraj zrobić znowu, ale tajemniczy ktoś wyżarł orzeszki ;)
Witam,
Jestem co prawda to nowa i dopiero odkrywam wszelkie zakamarki, ale i tak już podbiła moje serce swoją lekkością i urokiem. Chyba zyskałaś nową wierną czytelniczkę :D
A co do masła orzechowego, to chyba jeszcze nie jadłam dobrego, bo nie jestem jego specjalną fanką. Jednak spróbuję zrobić je sama i zobaczę co mi wyjdzie, szczególnie kusi mnie wersja czekoladowa ;)
P.S. I chyba wkradł Ci się jakiś chochlik na stronę bo w zdanie o DNA troszkę nie brzmi spójnie.
Halina,maslo orzechowe
wyglada smakowicie (y)
Oj jak ja powiem mojemu koneserowi o czym dzisiaj pisałaś ona jest fanem masła orzechowego w przeciwieństwie do mnie. :) chyba wiem co będę robiła jakby pogoda w majówkę nie dopisała :)
Rewelacja, muszę zrobić to masło czekoladowe :)
Wlasnie dzis kupilam sloik migdalowego i wydalam na niego fortune. Home made bedzie o wiele tanszy;-) Dziekuje!
Magdalena Bartlomiejczyk
Juz od samego rana zrobiłam saved tej strony :)
hahaha a zobacz sobie szafa w pigułce czy cos takiego – mysle o tym poważnie 😀
He he he widziałam!!!
A czy mogą być takie orzeszki w skorupkach?obrane i podpieczone w piekarniku?
Ha, a ja mam przepyszny olej rzepakowy, z domowej tloczarni, jutro zakupie orzeszki i rządzę :)
mam orzeszki w skorupkach – surowe – jak je obrobic do tego kremu by byly idealne – czy olej kokosowy tez sie nada? bo do rzepakowego eko nie mam dostepu – prosze o pomoc:)
Boskaś!
Aga ! ❤️
Proszę powiedz w jakim urządzeniu (model marka) miksujesz to wszystko? :-)
Mam wyjątkowy olej rzepakowy tłoczony tradycyjnie na zimno, chętnym podam szczegóły na priv, żeby nie było kryptoreklamy :)
Dziękuję ślicznie za inspirację – już nigdy nie kupię gotowego masła orzechowego, smak bez porównania lepszy! PS ostrzegam, że czekoladowa wersja może mieć właściwości hipnotyzujące :D vide załączone zdjęcie
:)))))))))) Rozumiem to spojrzenie, ja reaguję tak samo ;)
Czy to masło może się „zwazyć”? Zrobiła mi się twarda masa? Robiłam w Thermomixie. Za krótko?
Ojej, masła wyglądają super! Czy trzeba je przechowywać w lodówce? Chciałabym zabrać masło na kilkudniową rowerową wyprawę i zastanawiam się czy bez lodówki nie zagrozi mu zjełczenie?
Zrobiłam to masełko. Rewelacja!!! A ośmioletni synek, który był głównym operatorem blendera nie mógł się nadziwić,że tak prosto robi się masło orzechowe i czekoladowe.Już nigdy nie kupię gotowca. Beatko dzięki Twoje przepisy są super.
Robiłam i z miodem i z czekoladą, pyyycha tylko konsystencja mojego masła jest mało maslana – kiepsko się rozsmarowuje… Myślicie ze za krótko je blenduje czy może być inny powód?
To czekoladowe masło jest obłędne. Robię je bez dodatku oleju i świetnie wychodzi. Jak mam lenia to czekolade zamiast topić dodaję po prostu do misy blendera i miksuję z orzeszkami. Jest równie pyszne:)