Pierniki gryczane upiekłam wczoraj i od razu przeszły próbę smaku u moich córek. Dziewczyny pochłonęły stertę korzennych gryczanych ludzików mrucząc z zadowolenia. Teraz słowo o mące gryczanej. Mieszkam w dużym mieście i zazwyczaj nie miałam problemów ze znalezieniem mąki gryczanej w sklepie. Ale ostatnio kilka razy w moich stałych zakupowych miejscach mąki nie było. Zdaję sobie sprawę, że w mniejszych miejscowościach też możecie mieć z tym problem, a mąka gryczana w tym wypadku jest niezbędna. Dlatego w składnikach pojawia się kasza gryczana, którą należy zmielić na mąkę partiami w młynku do kawy. Oczywiście w sytuacji, gdy mąki w zasięgu ręki brak :)
Pierniki gryczane
[przepis]
1 szklanka miodu (200 ml)
1/2 szklanki drobnego cukru trzcinowego Sante
120 g masła
500 g kaszy gryczanej Sante lub mąki gryczanej
łyżka gorzkiego kakao
łyżeczka sody
szczypta soli
opakowanie przyprawy do piernika (To indywidualny wybór, ile przyprawy użyjecie. Ja lubię mocno pachnące pierniki, szczególnie te na choince.)
[/przepis]
- Miód podgrzewać na małym ogniu z cukrem, przyprawami i masłem.
- Co jakiś czas zamieszać i pilnować, żeby masa się nie zagotowała.
- Gdy składniki się połączą, zdjąć naczynie z ognia i odstawić do ostygnięcia. To ważne, by masa miodowo-maślana była całkowicie zimna, ciasto osiągnie wtedy pożądaną konsystencję. Ja wystawiam ją za okno :)
- Mąkę przesiać z kakao, sodą oraz solą.
- Dodać masę miodową, wyrobić gładkie ciasto.
- Po wyrobieniu ciasto może wydawać się zbyt rzadkie i klejące. Należy je wstawić do lodówki na noc.
- Na obsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5 cm.
- Foremką wyciąć ludziki, lub inne kształty, a następnie ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
- Piec w temperaturze 180 stopni przez około 14-15 minut.
- Po wyjęciu odłożyć do ostygnięcia.
- Przygotowanym wcześniej lukrem (o lukrze i lukrowaniu przeczytacie tu) pomalować pierniki. Smacznego :)
Komentarze
Pani Beato
Kasza gryczana ma być niepalona czyli jasna mam rozumieć :-)
Przepis wypróbuję jeszcze dziś:-):-):-)
Pozdrawiam serdecznie i przesyłam moc uśmiechów na Święta
Aga
Niepalona. Pozdrawiam bardzo serdecznie :)
Wyszły genialne.
Moje nieco słodsze od tradycyjnych.
Niewiele z nich już zostało :)
pozdrawiam :):)
Ale się cieszę :)))
cudowne..
testowałam w tym roku przepis na bezglutenowe pierniczki.. z mieszanki mąk (kukurydziana, gryczana, ryżowa) bez jajek.. ale z siemieniem otaz z olejem kokosowym.. wyszły bajeczne..
Brzmi bardzo ciekawie :) Moje prostsze i smakują podobnie jak tradycyjne pierniczki :)
koniecznie muszę wypróbować ten przepis wygląda bardzo smacznie i zdrowo a w okresie Świąt liczy się kalorie:D
Oj liczy się :) Tu bardzoej chodzi o to, że te pierniczki mogą jeść osoby na diecie bezglutenowej, a smakiem nie odbiegają od tradycyjnych. Pozdrawiam :)
Haha juz wyprobowane! Wyszly przepyszne:-) nie tak ladne jak u Pani ale sa na prawde smaczne; z calej porcji zostalo az 5 sztuk wiec na sobote robota sie szykuje :-) porcje razy 2:-) pozdrawiam ludka
Ludka, bardzo się cieszę :) Przepis prosty i smaczny. Pozdrawiam serdecznie!
jesli chcialabym uzyc cukru brazowego zamiast miodu to ile powinnam go uzyc?
Nie wiem, bez miodu to nie będą pierniki. Pozdrawiam serdecznie :)
Witam,
Chciałabym jutro zrobic pierniczki ale nie wiem za bardzo jak z ta kaszą zroi. Czy trzeba ja ugotować? To ma być 500g tak?
Pozdrawiam
Agato, czy przeczytałaś wstęp, w którym opisuję dokładnie pozyskiwanie mąki gryczanej z kaszy? Kaszy nie gotujesz, lecz mielisz surową w młynku na mąkę. Możesz pominąć ten etap, jeśli masz do gotowej mąki gryczanej, W tej chwili można ją kuoić w większości dużych sklepów spożywczych. Tak ma być 500 g czyli pół kg. Powodzenia!
Czy na choince uda się je powiesić?
Mam pytanie..przygotowałam już przyprawe własnej roboty, ile mam użyć jej na podana przez panią proporcje ? Nie lubię zbyt ” pikantnych ” pierniczkow.
Dzień dobry. Pytanie techniczne. Czy sa od razu miękkie? Tradycyjne pierniki piekłam kilka tygodni przed świętami, by do świat zmiękły :) czy te z przepisu również potrzebują tego czasu? Ta informacja ułatwi mi organizację zadań :) ukłony
Hej, co można dodać zamiast masła, żeby wyszła wersja wegańska?
Dzień dobry, interesują mnie odpowiedzi na pytania, które zostawiła Pani bez odpowiedzi, a szkoda… Piekłam pierniczki w ubiegłym roku. Obdarowana, na diecie bez glutenu, mleka i jaj była zachwycona. Niestety dla mnie były ciut twarde, nie zmiękły do końca swojego żywota. Może dodatek mąki z ciecierzycy, jaglanej, owsianej czy ryżowej poprawi strukturę? Faktycznie są bardzo proste w wykonaniu. Pozdrawiam
Zadałam pytanie w ubiegłym roku i niestety pozostało bez odpowiedzi… W tym roku do ubiegłorocznych pytań dodam jeszcze jedno, które padło w pytaniu Agatki, co zamiast masła, może być olej kokosowy? Mam cichą nadzieję, że tym razem doczekam się wyjaśnień….
Nie rozumiem tonu pełnego goryczy. Nie piekłam pierników z olejem kokosowym, więc nie wiem, czy efekt będzie zadowalający. Zawsze zachęcam moich czytelników do eksperymentowania w kuchni i dzielenia się swoimi odkryciami tu na blogu. To zawsze lepsze rozwiązanie, niż komentarze z pretensją. Miłego dnia i dużo uśmiechu w ten deszczowy dzień :) Beata
Dziękuję za odpowiedź. Gorycz, której się Pani dopatrzyła dotyczyła miękkości pierniczków czy w ogóle, a jeżeli tak to kiedy ciut zmiękną? O to pytałam rok temu…Pytanie odnośnie oleju kokosowego było z wczoraj… Już wiem, może być, dziś wypróbowałam, mąkę gryczaną częściowo uzupełniłam mąką z cieciorki i wyszły super. U mnie dziś nie padało😊 Pozdrawiam