Klasyk gatunku dla tych, co mają w lodówce za dużo bialek. W mojej zostalo ich sporo po smażeniu karnawałowych róż. Proste i pyszne ciasto, w sam raz do kawy. Pięknego dnia kochani!
Piegusek z białek
(przepis ze strony Majanowe pieczenie)
[przepis]
200 g białek (ok. 6 białek, w zależności od wielkości jajka)
szczypta soli
200 g cukru
200 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g maku
100 g rozpuszczonego masła
100 g posiekanej skórki pomarańczowej
masło i bułka tarta to formy
[/przepis]
- Piekarnik nagrzać do 200 st.C.
- Formę wysmarować masłem i obsypać tartą bułką.
- Białka ze szczyptą soli ubić sztywno.
- Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać cukier i ubijać, aż masa będzie lśniąca i sztywna.
- Do miski z pianą przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać, a następnie dodać mak, masło i skórkę pomarańczową.
- Połączyć składniki przy pomocy silikonowej szpatułki, a następnie przełożyć do formy i wstawić do piekarnika.
- Piec ok. 40 – 45 minut, w połowie pieczenia, gdy wierzch się mocno zrumieni, przykryć folią alumioniową.
- Moje ciasto upiekłam w okrągłej formie z kominíkem i średnicy 21 cm. Po wystygnięciu ozdobiłam migdalami i skórką pomarańczową w karmelu. Smacznego!
Komentarze
u mnie w domu rodzinnym podobne ciasto funkcjonuje jako „makowa panienka” :-) pieczone koniecznie w tortownicy z kominkiem (inaczej nie smakuje ;-) uwielbiam je, dawno nie piekłam, chyba dziś zrobię :-) pozdrawiam :-)
Małgosia, jaka śliczna nazwa! Ja też go dawno nie piekłam i dziś mnie naszło, bo białka mi w lodówce przeszkadzały :) Pozdrawiam serdecznie!
A u mnie w domu mówiło się na niego jeżowiec:)
Fajna nazwa :)
On jest pyszny prawda? :)
Cieszę się, że mój wpis Cię zainspirował. :) Czasem takie przepisy są potrzebne, by zagospodarować białka no i przy okazji powstają wspaniałe ciasta, które zjada się ze smakiem.
Ja na razie nie mam zbędnych białek, ale gdy się pojawią to pewnie pieguska zrobię. :)
Smakowicie wyglada u Ciebie. Pozdrowionka :)
Majanko, jest cudowny, jeszcze raz dziękuję za przepis :)
ok a gdzie mak???
Ola, mak jest na miejscu :)
o znalazłam :) biorę się do roboty
Mi wyszedł troszkę za suchy. Ale zrobiłam polewę czekoladową i to pomogło.
Na drugi dzień konsystencja się troszkę zmieniła i już nie był tak bardzo suchy. Polewa dużo też dała. Szkoda, że nie zapisałaś jakiejś ciekawej polewy :)
niestety znów muszę odpowiedzieć twierdząco;)
To lubię :))))
Czy masło można zastąpić olejem kokosowym?:)
Magda, nie próbowałam takiej opcji. Powinno być ok, ale to tak w teorii, w praktyce przekonasz się sama :)
Hmm no właśnie musze spróbować ;) musze unikać wszelkiego nabiału i wciskam ten olej gdzie popadnie ;)
Mam prośbę, daj znać, jak wyszło, ok?
Nie ma problemu ;)
super przepis chyba dzis upieke ale nei mam takie formy :( moze byc taka keksówka?
Oczywiście, keksówka będzie idealna :)
Uwielbiam, to jedno z moich najlepszych ciast :)
Masz rację, pychota :) Pozdrawiam serdecznie!
U mnie w rodzince nie lubią maku
Ja białka wykorzystuję do keksu!
Kesk też dobry :)
Bardzo lubię :)
Witam w deszczowy wtorek, i to ma być zima ja się pytam ❓ miłego dnia
No właśnie, to jakaś ściema, a nie zima. I ślisko straszliwie, więc zwykły spacer z psem staje się wyzwaniem ;)
mak suchy, czy moczony/mielony?
Suchy
ok, dzięki
Mak zmielić trzeba?
Nie
Kurczę ale pyszności pani dodaje a ja niestety tylko warzywa i owoce narazie … Kusi Pani na całego ;) Pozdrawiam
Marzenko, to dla Ciebie najlepsza na świecie sałatka z pieczonych buraków. Zajrzyj na bloga ;)
Dziekuje zaraz poszukam :)
Super wyglada … Zaraz robię listę składników ;)
A czy kozi ser mozna zastąpić feta lub mozzarella ?
Co do makowca. Zrobiłam na święta „makowiec Twojej mamy”. Moi goście byli zachwyceni, i smakiem i wyglądem. Dziekuję za przepis. I oczywiście przepis poszedł w świat.
Ale mi miło, no i powiem mamie oczywiście, że jej makowiec się sprawdził :))))
U mnie zniknął w pół godziny p jest pyyyszny
Ależ się cieszę :)
Czekam na kolejne inspiracje jak wykorzystać to co nam zostało w lodówce po świętach, przyjęciach ,etc 😀