Konkursy

Niedzielny obiad. Zainspiruj mnie i wygraj komplet garnków Tefal!

W Lawendowym Domu znajdziecie setki przepisów. Codziennie staram się przygotować dla Was coś ciekawego, smacznego, coś, co zachęci Was do kuchennych działań. Tym razem role się odwrócą. To ja proszę o inspirację. Jestem pewna, że znacie mnóstwo ciekawych przepisów i podzielicie się nimi ze mną. Gdybym wpadła do Was powiedzmy na niedzielny obiad, to czym byście mnie ugościli? Nie chodzi o jakieś przyjęcie i stoły uginające się od potraw, ale o jedno pyszne, sprawdzone, ulubione przez Was danie.

KONKURS

Zapraszam na konkurs „Niedzielny Obiad”

NAPISZ W KOMENTARZU POD WPISEM SWÓJ PRZEPIS NA DANIE IDEALNE NA NIEDZIELNY OBIAD

Liczę na mnóstwo wspaniałych przepisów prosto z Waszych domów i kuchni.

Na przepisy czekam od dziś 16 października do 25 października (niedziela) do godziny 24.00

Sponsorem zabawy jest marka Tefal

konkurs-tefal-intuition

NAGRODA

Wśród osób, które zostawią komentarz z zadaniem konkursowym wybiorę zwycięzcę, do którego trafi komplet garnków TEFAL INTUITION.

Jest to praktyczny i elegancki zestaw garnków ze stali nierdzewnej z trójwarstwowym dnem indukcyjnym zapewniającym szybsze podgrzewanie potraw, co pozwala na zaoszczędzenia czasu i energii. Przystosowany jest do wszystkich rodzajów kuchenek i posiada 5 letnią gwarancję.

tefal-intuition

O garnkach Tefal pisałam sporo tu. Zajrzyjcie, jeśli szukacie informacji lub macie ochotę na genialne gołąbki :)

Wyniki KONKURSU

Z ogromną przyjemnością i wzruszeniem przeczytałam wszystkie zgłoszenia konkursowe, wszak to ja byłam tą ugoszczoną i nakarmioną osobą. Dziękuję za tak liczny udział w zabawie. Nagrodę w postaci kompletu garnków TEFAL INTUITION otrzymuje OLIWIA. Oto jej wpis konkursowy:

Uroczystość:
niedzielny obiad z rodziną i gościem specjalnym
Cel:
integracja rodziny oraz naszego gościa; rozkoszowanie się kulinarnymi perełkami, zdrowo, tradycyjnie z domieszką fantazji
Plan:
wspólne przygotowania do uroczystości (kto co potrafi,choć wiadomo,że Mamuśka ( czyt. Ja) ma główne dowodzenie),czyli tworzenie atmosfery,w którą goście wchodzą potem bez trudu oraz szybkie gotowanie na osiem rąk; obiad dwudaniowy z deserem
Przygotowanie:
stół nakryty obrusem,zastawa obiadowa
Menu:
Zupa: barszcz czerwony z kiszonych buraków (tych,co to rosły wcześniej w przydomowym ogródku)

Jak go robimy?

Tatko przynosi z piwnicy słoik buraków ukiszonych.

Nastawiamy gar zimnej wody (półtora litra) i Córki wrzucają warzywa: 3marchewki,2 pietruszki,cebulę,natkę pietruszki. Gotujemy 45minut. Tatko odcedza. W wersji „dziś mamy mało czasu / lenia”,wyciągamy bulion warzywny z zamrażarki.

Następnie dodajemy buraki kiszone wraz z sokiem , ja przyprawiam: majeranek , sok z jabłek(półtora szklanki) ,2 ząbki czosnku ,2 łyżeczki soli , pieprz czarny ,łyżeczka cukru i oliwy z oliwek.
Gotuje się to na malunim ogniu,tak tylko pyrka jakieś pół godziny. W tym czasie Corki gotują jajka do podania z barszczem.

Danie główne: polędwiczki w sosie borowikowym (borowiki zebrane z rana w pobliskim lesie) kasza pęczak, ogórek kiszony

Przy tym daniu jest najwięcej kłótni: kto znalazł tego najbardziej dorodnego borowika?! Ukrucam kłótnie, jednocześnie ukrucając nóżki grzybów. W ramach zadośćuczynienia,kłótnicy muszą zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę wraz z ząbkiem czosnku. Oraz pokroić w plasterki polędwiczkę. Przyprawiam ją solą,pieprzem, papryką i obsmażam. Tatko dodaje na patelnię borowiki i łyżeczkę musztardy. Za chwilę dodaje najczęściej drugą łyżeczkę musztardy,bo za nią przepada. Za whisky zresztą też,więc dolewa jej 4łyżeczki. Potem niecałą szklankę wody wrzącej i ćwiartkę szklanki śmietanki 30%. Wszystko razem bulgoce kilka minut.

W tym czasie kasza pęczak jest juz gotowa.

A,ogórki kiszone. No tak, Tatko musi iść raz jeszcze do piwnicy po słoik. Potem tylko Córki kroją je w słupki i gotowe.

Deser: popisowy sernik rodzinny z dodatkiem cytryny

Raz rodzinka łasuchów z Warszawy
Zapragnęła przekąsić coś słodkiego do kawy.
Co zrobić? – jęczą jeden z drugim.
Głuptasy ! – z uśmiechem rzeknę im.
Wystarczy upiec popisowe ciasto z agawy!

Taki wierszyk kiedyś ułożyłam na cześć tego naszego placka:-)

Wbijam dwa jaja do miksera uprzednio rozbijając je na dwie części. Do żółtek dołącza Tatko skórkę z 2 cytryn startą (ma słabość do koloru żółtego..). Dosypuje ukradkiem ćwiartkę szklanki cukru. Brązowego, bo żółtego jeszcze nie wynaleziono…Mikser miksuje wszystko na puch.

3 łyżki masła roztapia Córka Starsza. Przelewa je do miski, dodaje 3/4 szklanki sera ricotta. Na to Młodsza Córka daje chlust soku wyciśniętego z cytryn (w ilości pół szklanki). Na to Starsza dolewa pół szklanki syropu z agawy. I znów mikser daje z siebie wszystko. Wtedy z wolna dolewam stróżkę oliwy z oliwek. I nagle wszyscy wyciszeni wpatrują się w magię tworzenia. Oliwy w cieście przybywa aż 1/3 szklanki ciasto wchłonie. Wtedy już energicznie Tatko z Córkami dosypują – a to soli 1/4 łyżeczki ,a to mąki pszennej 1 szklankę, a to proszku do pieczenia 1 łyżeczkę. Wszystko razem się miesza!

A tu nadchodzi jeszcze piana z dwóch białek ubita naprędce. Teraz dopiero się wszystko miesza! Wszystkie składniki są wreszcie razem! Jak w porządnej rodzinie..

Teraz tylko do formy ,do piekarnika (170 stopni na pół godziny). Uwaga! Piekarnik gorący!

Czy to koniec? O,nie! Teraz popisowa polewa: awokado, sok z cytryny (do smaku), ziarenka z laski wanilii i oczywiście syrop z agawy (4 łyżki) zmiksować dokładnie i rozsmarować na cieście.

Smacznego!

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

ZUPA

Krem z pieczonych buraków z imbirem i mlekiem kokosowym

1 cebula, pokrojona w kosteczkę
1 ząbek czosnku, pokrojony w plasterki
1 łyżka oleju
700 g małych buraków plus dodatkowo jeden burak do podania
0,5 – 1 puszka mleka kokosowego (ok. 200 – 400 ml)
500-700 ml bulionu (w zależności od konsystencji mleka kokosowego – jeśli będzie gęste, dolej więcej bulionu)
1 łyżeczka soli, szczypta pieprzu
2 cm świeżego korzenia imbiru, startego na tarce
pestki dyni lub natka pietruszki do podania

Przygotowanie:
1. Dzień wcześniej lub w tym samym dniu należy upiec buraki. W tym celu nastaw piekarnik na 200 stopni. Następnie opłucz buraki, osusz je ręcznikiem papierowym, połóż po jednym buraku na przygotowanym arkuszu folii, posól, popieprz świeżo zmielonym pieprzem, możesz dodać też ulubionych ziół jak tymianek czy majeranek. Zawiń każdego buraka w osobną kieszonkę z folii, włóż na blaszce do piekarnika i piecz około 1 – 1,5 godziny (w zależności od wielkości buraka). Aby mieć pewność, że burak jest już gotowy – po godzinie pieczenia sprawdź czy jest już miękki.
2. Upieczone buraki rozwiń z folii, odetnij im korzonki i zdejmij skórkę. Każdego buraka potnij na kilka mniejszych części. Jednego buraka zostaw dla ozdoby – potnij go na cienkie paseczki i odstaw na bok.
3. Na dnie dużego garnka rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj czosnek, cebulę i imbir i podsmaż przez minutę. Następnie dodaj pokrojone buraki i gorący bulion (na razie 500 ml), dopraw solą i pieprzem, gotuj przez 5 minut na średnim ogniu. Po tym czasie odstaw z ognia, dolej mleko kokosowe (jeśli chcesz tylko nadać zupie kremowego, lekko kokosowego posmaku, dolej pół puszki mleka. Jeśli natomiast lubisz kuchnię azjatycką, i chcesz bardzo kokosową zupę – według mnie przepyszną – dolej 400 ml, czyli całą puszkę mleka) i zmiksuj na gładką masę. Jeśli krem będzie za gęsty, dolej bulionu i ponownie zmiksuj.
4. Rozlej zupę do miseczek. Do każdej z nich dodaj pokrojonego na paseczki buraka. Podawaj z natką pietruszki lub pestkami dyni.

http://born-to-cook.blog.pl/2015/09/02/krem-z-pieczonych-burakow-z-imbirem-i-mlekiem-kokosowym/

PRZYSTAWKA

Tarta z wędzonym pstrągiem, jabłkiem, orzechami i serem camembert

Składniki:
forma o średnicy 26-28 cm

Cieniutkie ciasto kruche wytrawne:
50 ml zimnej wody
150 g mąki
75 g masła, pokrojonego na kawałki
pół łyżeczki soli

Nadzienie:
125 g pstrąga wędzonego
70 g sera camembert naturalnego
1 jabłko, najlepiej szara reneta
garść orzechów włoskich
80 ml śmietany 30% w kartoniku
4 jajka
sól, pieprz świeżo mielony
sok z połówki cytryny

1. Nagrzej piekarnik do 190 stopni, góra-dół.
2. W misce wymieszaj mąkę z masłem, dolej zimnej wody i połącz składniki do uzyskania gładkiego ciasta. Uformuj kulę, a następnie rozwałkuj ją na ciasto o średnicy nieznacznie większej niż średnica formy na tartę.
3. Formę na tartę posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Na papierze rozłóż rozwałkowane ciasto, ugnieć je palcami, dokładnie dociskając do dna i brzegów formy. Podziurkuj ciasto widelcem.
4. Na cieście połóż obciążenie. Włóż formę do nagrzanego piekarnika. Po 15 minutach pieczenia zdejmij obciążenie, pozostaw ciasto w piekarniku jeszcze przez ok. 7 minut do bardzo lekkiego zarumienienia. Wyjmij z piekarnika.
5. Pokrój pstrąga na mniejsze kawałki, skrop sokiem z cytryny. Połóż kawałki ryby na dnie tarty.
6. Obierz jabłko ze skórki, przekrój na pół, a następnie każdą połówkę pokrój na cienkie plasterki. Rozłóż je między kawałkami pstrąga.
7. Pokrój ser camembert na plasterki, połóż na jabłkach i pstrągu. Posyp całość orzechami włoskimi.
8. W misce rozmieszaj jajka i śmietankę, dodaj sól i pieprz. Masę wylej na przygotowaną tartę.
9. Wstaw do piekarnika, piecz w 190 stopniach przez 22 minuty.

http://born-to-cook.blog.pl/2015/10/24/tarta-z-wedzonym-pstragiem-jablkiem-orzechami-i-serem-camembert/

DANIE GŁÓWNE

Sałatka z kurczakiem, serem roquefort, orzechami i konfiturą z czerwonej cebuli

Składniki:
2 porcje:

300 g piersi z kurczaka
olej do smażenia, sól, pieprz
ok. 20 orzechów włoskich
100 g sera roquefort
2 małe lub 1 duża gruszka
1 łyżka cukru
konfitura z czerwonej cebuli (przepis niżej)
miks sałat
oliwa z oliwek

1. Przygotuj konfiturę z czerwonej cebuli.
2. Przekrój gruszkę na pół, a następnie każdą połówkę pokrój na cienkie paski. Rozgrzej patelnię (na sucho lub ewentualnie z niewielką ilością masła), wrzuć gruszki i posyp je łyżką cukru. Smaż przez ok. 30 sekund, ciągle mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści, a gruszki lekko zmiękną (staraj się uniknąć zbyt miękkiej konsystencji owoców). Zdejmij gruszki z patelni.
3. Na tej samej patelni rozgrzej łyżkę oleju. Pokrój filety z kurczaka w plasterki grubości ok. 0,5 – 1 cm, dopraw solą i pieprzem. Wrzuć mięso na patelnię i smaż przez kilka minut z dwóch stron, aż będzie gotowe. Zdejmij z patelni.
4. Na talerzu rozłóż sałatę, skrop oliwą z oliwek, dodaj karmelizowaną gruszkę, usmażonego kurczaka, ser roquefort pokrojony na kawałki i orzechy. Na wierzch w kilku miejscach połóż konfiturę z cebuli (około 5-6 łyżeczek).

http://born-to-cook.blog.pl/2015/08/25/salatka-z-konfitura-z-kurczakiem-serem-roquefort-orzechami-i-konfitura-z-czerwonej-cebuli/

Konfitura z czerwonej cebuli

Składniki:
dla 4-6 osób

50 g masła
4 czerwone cebule (ok. 700 g) pokrojone w piórka
55 g cukru
180 ml czerwonego wina wytrawnego
60 ml octu balsamicznego

Przygotowanie:
1. Na dużej patelni roztop masło. Wrzuć pokrojone cebule, posyp je cukrem i smaż przez ok. 20 minut na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając.
2. Po tym czasie wlej wino i ocet, zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i duś bez przykrycia przez 30 minut, aż konfitura zgęstnieje.

DESER

Tarta ze śliwkami i serem mascarpone

Składniki:
forma na tartę 28 cm

Kruche ciasto:
200 g mąki
100 g masła
100 g cukru
1 jajko

Nadzienie:
600 g śliwek, pokrojonych na paseczki
250 g serka mascarpone
250 ml mleka skondensowanego słodzonego w puszce
2 jajka
opcjonalnie płatki migdałów

Przygotowanie:
1. Na stolnicę wsyp mąkę, dodaj cukier i schłodzone masło. Posiekaj wszystkie te składniki nożem. Następnie dodaj jajko i szybko zagnieć ciasto. Kiedy uformujesz już kulę z ciasta, zawiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkuj na koło o średnicy nieznacznie większej od rozmiaru formy na tartę. Włóż ciasto do formy, dociśnij do dnia i do brzegów, a następnie wstaw tak przygotowaną formę do lodówki, do czasu nagrzania piekarnika.
2. Nagrzej piekarnik do 180 stopni (góra-dół). Kiedy piekarnik osiągnie wyznaczoną temperaturę, wyciągnij z lodówki formę na tartę, wyłóż ciasto folią aluminiową i wysyp suchym grochem. Wstaw do pieca na 15 minut. Po tym czasie zdejmij obciążenie i folię aluminiową, i dopiecz jeszcze przez około 5-10 minut, aż dno tarty się zarumieni. Wyciągnij z piekarnika. Zwiększ temperaturę piekarnika na 190 stopni.
3. Przygotuj masę: zmiksuj mascarpone, mleczko skondensowane i jajka na gładką masę.
4. Na dno tarty wyłóż pokrojone śliwki, zalej masą i wstaw do piekarnika. Piecz tak długo, aż masa zgęstnieje. Mnie zajęło to 30-40 minut.
5. Opcjonalnie możesz posypać tartę płatkami migdałów.

http://born-to-cook.blog.pl/2015/09/14/tarta-ze-sliwkami-i-serem-mascarpone/

Witam w niedzielę zaserwowałam kotlet z piersi kurczaka faszerowany szpinakiem z sosem śmietanowym ,pieczone połówki ziemniaka oraz slatę lodową z ogórkiem małosolnym ,oliwkami czarnymi i sosem vinegre Życzę smacznego Aga

Danie idealne na niedzielny obiad to każde danie, które jest gotowane z miłością przez kucharza lub kucharkę albo na niedzielny obiad gotowane było.

Jak niedziela to musi być rosół z kury i kaczki z domowym makaronem i pietruchą, po zupce puree ziemniaczane z kaparami , udka pieczone w warzywach z dodatkiem bialego wina , a na deser czekoladowy tort z chili , a teraz ide sama cos zjesc bo się głodna zrobiłam

Gamberoni i scampi gotuje sie 5 minutek na parze a homary sie wrzuca do wrzacej wody i gotuje 10 minut. Podajemy ze swiezymi warzywami :marchew, papryka, pomidory seler. Do tego sos :z oliwy z oliwek, zmieszanej z octem balsamicznym, kilkoma kroplami cytryny, sola i pieprzem ;)
proste i pyszne :)
od swieta mozna zrobic ;)