Aż trudno uwierzyć, że gryczana mąka jest tak wdzięczna w kulinarnych eksperymentach. Robiłam z niej wielokrotnie bliny na bazie drożdży, ale nie podejrzewałam, że po wymieszaniu z wodą i odrobiną oleju otrzymam pyszne, elastyczne ciasto na naleśniki, które po usmażeniu można nadziewać na wiele sposobów. Dziś jeden z moich ostatnich hitów – treściwe, pełne zdrowia naleśniki z warzywami.
Naleśniki gryczane z bukietem świeżych warzyw i ziołową posypką
200 g mąki gryczanej
1 łyżeczka oleju
½ ząbka czosnku
garść świeżych ziół (u mnie bazylia i oregano)
1 kromka czerstwego chleba razowego
1 łyżka oliwy
1 dojrzałe awokado
2 pomidory
1 upieczona wcześniej i obrana ze skórki papryka
dymka
sól
Do naczynia przesypać mąkę, dodać olej, szczyptę soli i tyle wody, by zmiksowane ciasto miało gęstość i konsystencję śmietany. Rozgrzać patelnię i przed wylaniem ciasta posmarować ją cieniutką warstwą oleju. Usmażyć 4 duże naleśniki. Czosnek, zioła, czerstwy chleb i oliwę zmiksować na kruszonkę. Warzywa obrać i pokroić, wymieszać z ziołową posypką. Napełnić naleśniki warzywami i od razu podawać. Smacznego!
Komentarze
mniam mniam :) zdrowo i smacznie
O tak, w dodatku na prawdę proste :)
A ja dziś robiłam naleśniki jaglane – pierwszy raz w życiu :)
I też polecam! Przepis znalazłam taki: http://www.kulinarny-swiat.pl/nalesniki-maki-jaglanej/ – wyszły idealne.
Niebawem wypróbuję gryczane!
Super :)
cudowne sztućce! gdzie można takie dostać? :)
Sztućce z Home&You
Czy można czymś zastąpić czerstwy chleb?
Pipi, jeśli nie masz czerstwego chleba, to zrób tosta. Chodzi o to, żeby chleb był twardy, bo inaczej nie otrzymasz chrupiącej kruszonki :)
jesli jest w tym chleb nie powinno być oznaczenia, że bezglutenowe.
Masz rację. ale jeśli przygotuje się potrawę bez ziołowej posypki, to będzie odpowiednia także dla osób na diecie bez glutenu. Pozdrawiam :)
Ile naleśników wychodzi?:)