Jeśli placki ziemniaczane to na słodko, czy wytrawnie? Najlepsze, jakie pamiętam z dzieciństwa to były oczywiście placki z kwaśną śmietaną i cukrem.
A jak u Was? Teraz wolę wersję wytrawną, najchętniej z wędzonym łososiem, ale świetne są też placki z sosem grzybowym lub gulaszowym.
Przepis, który Wam proponuję to placki z ziemniaków parzonych wcześniej wrzącym mlekiem. Dzięki temu nie ciemnieją, są delikatne i chrupiące. Smażąc je pamiętajcie, żeby nakładać na patelnię niewielkie porcje ciasta i dość cienko je rozsmarować. Dzięki temu macie szansę na usmażenie placka idealnego. Jaki on jest? Cieniutki, złocisty, chrupiący, z brązową obwódką. W sam raz na dwa kęsy. Wzorzec placka doskonałego znajduje się poniżej ;)
Najlepsze placki ziemniaczane parzone mlekiem
[przepis]
kg ziemniaków
1/2 l mleka
jajko
2 łyżki mąki
sól
dodatkowo:
kwaśna śmietana
łosoś wędzony
czerwona cebula
pieprz
cukier puder
tłuszcz do smażenia
[/przepis]
- Ziemniaki obrać, zetrzeć na drobnej tarce. Ja sobie ułatwiam sprawę i rozdrabniam ziemniaki w blenderze.
- Mleko zagotować.
- Ziemniaki przełożyć do miski i zalać wrzącym mlekiem.
- Przełożyć na sitko i bardzo dokładnie odcisnąć.
- Do odciśniętych ziemniaków dać jajko, mąkę i sól.
- Dokładnie wymieszać masę. Powinna być dość rzadka.
- Smażyć na rozgrzanym tłuszczu niewielkie złociste placki.
- Podawać na słodko ze śmietaną i cukrem lub wytrawnie ze śmietaną, plastrami łososia, cebulą i pieprzem.
Komentarze
Ja lubię obie wersje!!!
Doskonała odpowiedź Kamila :))))
Wytrawne :)
A z czym Kasia? Ja z łososiem bardzo :)
Oj ja z sosem kurkowym :) ale losos tez brzmi zachecajaco :)
Sos kurkowy też brzmi zachęcająco :)))
Łosoś z jogurtem bałkańskim. Pycha!
Bardzo lubie placki ziemniaczane. Musze wyprobowac ten nowy przepis. .
Polecam, ten przepis mam od niani mojej Kalinki. Sprawdzony :)
Bardzo pani dziekuje i napewno go wyprobuje . Pozdrawiam .😃
Ja lubie na wytrawnie z lososiem a na slodko najprosciej z cukrem i smietana:)
Tak jak ja :))))))
Tylko wytrwwnie ! I znowu kusisz!!! :-)
oj kusicielko :) ja mogę pod każdą postacią :)
:) Ja w sumie też :) Właśnie dojadamy na kolację ;)
Wytrawne z czosnkiem i cebulą podawane z kwaśna śmietaną lub z sosem grzybowym
Pychaaaa!
Wytrawne, reszta to profanacja ;)
Znaczy tradycjonalistka ;)
Czy ja wiem? Lubię z łososiem wędzonym i sałatką śledziową ;)
Mniam :-)
Tylko wytrawne!
Oczywiście, że wytrawne :) najprostsze – z kwaśną śmietaną
W życiu nie jadłam z cukrem
Spróbuj :) Ze śmietaną i cukrem pycha!
Zdecydowanie wytrawne…
Ze śmietaną albo z sosem pieczarkowym :) Mój brat jako jedyny „profanuje” placki posypując je cukrem!!!
Pozdrów brata koniecznie!
A u mnie tylko z cukrem :)
Przybijam piątkę!
Z marchewka i cukrem śliczne zdjęcia ta sukienka w kwiaty i cala oprawa
Marzenko, ta sukienka to fartuszek. Dziękuję za miłe słowa :)
Tak myślałam że fartuszek 😊
Z cukrem i śmietaną :-)
Dobry wybór :)
Nie lubię placków ziemniaczanych, ale bardzo bym chciała, żeby ktoś mnie przekonał :)
(y) brzmi ciekawie
W tej chwili zjem dowolne. A najlepiej i takie, i takie :-)
Tylko wytrawne dla mnie :)
tylko i wyłącznie – wytrawne
Na slono z gestym jogurtem/wedzonym lososiem i szczypiorkiem.Choc czasem prababcine z cukrem
zdecydowanie wytrawne :) Z kwaśną śmietaną… mniam
Zrobiłam… Jest problem… Starczyło tylko dla moich dzieci (małe sztuki dwie)
Placki wyszły OBŁĘDNE!!! A był to mój ziemniaczany debiut.
Dziękuję Beato!
Wytrawne. Z dobrych ziemniaków. W dobrym towarzystwie. I dużo:-D
a to różnie…. czasem lubię z cukrem i ze śmietaną, a czasem z ajwarem
O matko, po co ja tu wchodziłam o tej porze… Język mi uciekł, nie powiem gdzie :) Pomimo wypróbowania miliona zestawień, nadal najbardziej kocham te ze śmietaną i cukrem. O takiej wersji nie słyszałam, zrobię jutro :) kochana, gdzie ty kupujesz fartuszki? Takie piękne!
Ha, ha, ha, cieszę się :) Fartuszki to ja kupuję gdzie popadnie, ale ten konkretny pochodzi od Mokkafiveoclock https://www.etsy.com/shop/Mokkafiveoclock
och pyszniutkie! tak samo jak te Twoje z banana i platkow owsianych. Córeczka obie wersje lubi :) dziękuje
super, przepis jak znalazł bo chodzą za mną od jakiegoś czasu ale miałam opory przez smażeniem surowych ziemniaków żeby za dużo tłuszczu nie wchłonęły.. na mleku roślinnym też by pewnie wyszły?