Najbrzydsze ciastka na świecie – z rabarbarem i truskawkami

26 maja 2015, 11:11 | Ciasta i ciasteczka Kuchnia Wegetariańskie | 35
Najbrzydsze ciastka na świecie – z rabarbarem i truskawkami

ciastka-z-rabarbaremSą brzydkie i pyszne. Wyglądają, jakby je ktoś zrobił jedną ręką z zamkniętymi oczami. Całe przygotowanie zajmuje jakieś 10 minut, a ten niewydarzony wizerunek rekompensuje doskonały, truskawkowo-rabarbarowy smak. Ciacha są solidne, smaczne i przyznam szczerze, że moja rodzina za nimi przepada.

ciastka-z-rabarbarem_4

Najbrzydsze ciastka na świecie – z rabarbarem i truskawkami

200 g rabarbaru

100 g truskawek

250 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału

50 g mąki pszennej i trochę do podsypania

100 g brązowego cukru

1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki soli

1 łyżeczka skórki otartej z cytryny

80 ml oleju

200 ml mleka roślinnego (ew. maślanki)

  1. Piekarnik rozgrzać do 200 st.C.
  2. Owoce umyć.
  3. Rabarbar pokroić w plasterki, truskawki również.
  4. Jeśli są duże, przekroić plasterki na pół.
  5. Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i skórkę z cytryny.
  6. Dodać olej i rozetrzeć palcami z pozostałymi składnikami na coś w rodzaju kruszonki.
  7. Dodać mleko, wymieszać metalową łyżką, żeby składniki lekko się połączyły, wtedy dodać rabarbar i truskawki i delikatnie zagnieść ciasto. To ciasto nie lubi dokładnego wyrabiania. Powinno być grudkowate i jakby niedokończone. Jeśli jest bardzo klejące, podsypać jeszcze odrobiną mąki.
  8. Wyłożyć je na stolnicę wysypaną mąką, uformować wałek o średnicy ok. 4 cm i pokroić na 2 cm kawałki.
  9. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika.
  10. Piec ok. 25 minut, aż wierzch się przyrumieni.
  11. Po upieczeniu przełożyć na kratkę i zostawić do wystygnięcia.

ciastka-z-rabarbarem_2

150525-66

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

35 odpowiedzi na “Najbrzydsze ciastka na świecie – z rabarbarem i truskawkami”

  1. Właśnie są piękne bo własnoręcznie przygotowane a nie jak z taśmy wszystkie równe.

  2. a dla mnie są piękne…. takie prawdziwe hand made… wyobrażam je sobie w duuużym szklanym słoju i nasze ręce tam nurkujące ;))) pozdrawiam

  3. Paulina Ławińska pisze:

    są tak brzydkie, że aż ładne ;)

  4. Są tak „brzydkie”, że wszystkie bym zjadła ;)

  5. powiedziałbym że są wyjątkowe a nie brzydkie ;p najważniejsze że smakują :) zrobimy sobie takie na weekend :)

  6. Widzę ,że u nas dziś ciasteczkowo ,świetnie wyszły :)

  7. najpiekniejsze brzydule na świecie :-)

  8. ;))))))) pewnie są to najpyszniejsze brzydule :) dopisuję przepis do listy truskawkowego szaleństwa

  9. Marta pisze:

    A inna mąką? Np. żytnia się nada?

  10. Marta Wiktor pisze:

    A mąką żytnia razowa się sprawdzi?

  11. a ja tam bym z chęcią schrupała jedno :)

  12. Mi też bardzo się podobają! :D

  13. właśnie nie, są takie rustykalne :)

  14. Po pierwsze NIC co z truskawkami nie jest brzydkie ;) a po drugie wyglądają bardzo ECO i w tym ich urok <3 Smacznego :)

  15. Ładne nie ładne,moje oko i podniebienie cieszą :-D Bez rabarbaru,nie było pod ręką;)

  16. Beato, moja córka mówi, że piękne torty „Barbie” są najczęściej okropne. Wybieram Twoje cudne ciasteczka !

  17. Anna Fiszer pisze:

    Bardzo ładne ciasteczka! takie swojskie! a nie jakieś tam od kupne od foremek!

  18. Komiteptol pisze:

    weeeeź, nie są takie brzydkie ;P / Agata

  19. Ewa Adamska pisze:

    Moja wersja twoich ciasteczek , niebo w gębie , zastanawiam sie tylko jaka mąka mogę zamienić pszenna, zeby moje bezglutenowe dziecko mogło tez je skosztować ?

  20. Margo Gosia Stachurska pisze:

    Czy zamiast mąki orkiszowej mogę użyć takiej samej ilosci mąki pszennej??

  21. Joanna pisze:

    Ciastka pyszne, dziś po raz pierwszy je zrobiłam i juz wiem ze będą częściej u mnie gościć. Polecam :-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *