Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Wegetariańskie

Najbrzydsze ciastka na świecie – z rabarbarem i truskawkami

ciastka-z-rabarbaremSą brzydkie i pyszne. Wyglądają, jakby je ktoś zrobił jedną ręką z zamkniętymi oczami. Całe przygotowanie zajmuje jakieś 10 minut, a ten niewydarzony wizerunek rekompensuje doskonały, truskawkowo-rabarbarowy smak. Ciacha są solidne, smaczne i przyznam szczerze, że moja rodzina za nimi przepada.

ciastka-z-rabarbarem_4

Najbrzydsze ciastka na świecie – z rabarbarem i truskawkami

[przepis]

200 g rabarbaru

100 g truskawek

250 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału

50 g mąki pszennej i trochę do podsypania

100 g brązowego cukru

1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki soli

1 łyżeczka skórki otartej z cytryny

80 ml oleju

200 ml mleka roślinnego (ew. maślanki)

[/przepis]

  1. Piekarnik rozgrzać do 200 st.C.
  2. Owoce umyć.
  3. Rabarbar pokroić w plasterki, truskawki również.
  4. Jeśli są duże, przekroić plasterki na pół.
  5. Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i skórkę z cytryny.
  6. Dodać olej i rozetrzeć palcami z pozostałymi składnikami na coś w rodzaju kruszonki.
  7. Dodać mleko, wymieszać metalową łyżką, żeby składniki lekko się połączyły, wtedy dodać rabarbar i truskawki i delikatnie zagnieść ciasto. To ciasto nie lubi dokładnego wyrabiania. Powinno być grudkowate i jakby niedokończone. Jeśli jest bardzo klejące, podsypać jeszcze odrobiną mąki.
  8. Wyłożyć je na stolnicę wysypaną mąką, uformować wałek o średnicy ok. 4 cm i pokroić na 2 cm kawałki.
  9. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika.
  10. Piec ok. 25 minut, aż wierzch się przyrumieni.
  11. Po upieczeniu przełożyć na kratkę i zostawić do wystygnięcia.

ciastka-z-rabarbarem_2

150525-66

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

będzie pretekst by upiec jeszcze raz… przejrzałam przepis i mają bardzo fajny skład – zresztą jak wszystkie przepisy z ulubionego Lawendowy Dom :))) pozdrawiam

Moja wersja twoich ciasteczek , niebo w gębie , zastanawiam sie tylko jaka mąka mogę zamienić pszenna, zeby moje bezglutenowe dziecko mogło tez je skosztować ?