W sezonie dyniowym pieczemy je w naszym domu non stop. Są puszyste, delikatne, baaardzo smaczne. W zależności od upodobań, można je doprawić przyprawą piernikową, lub pozostawić zupełnie bez niczego, w takiej podstawowej wersji dyniowej. Smakują i tak i tak :) Można po upieczeniu polać je czekoladą, albo posypać cukrem pudrem albo nie robić z nimi nic i tak znikną. Są to bardzo smaczne muffiny, które polecam wszystkim wielbicielom dyni.
Muffiny dyniowe doskonałe
[przepis]
(na 12 muffinów)
160 g mąki
120 g cukru brązowego
łyżka cukru waniliowego
łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
łyżka przyprawy piernikowej (opcjonalnie)
2 jajka
120 ml oleju
200 g upieczonej i zmiksowanej na puree dyni
Dodatkowo masło i bułka do wysmarowania formy
[/przepis]
- Do miski wsypać mąkę, cukier brązowy i waniliowy, proszek do pieczenia, sodę i przyprawę piernikową, wymieszać.
- Do drugiej miski wbić jajka, dodać olej i puree z dyni. Krótko zmiksować do połączenia składników.
- Stopniowo dodać mieszankę suchych składników, wymieszać, aż się połączą metalową łyżką – nie miksować.
- Formę do muffinów wysmarować masłem, wysypać bułką.
- Przełożyć ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Piec ok. 25-30 minut, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Smacznego :)
Komentarze
Ile to bedzie mniej wiecej pure dyniowego objetosciowo? Np szklanki?
Witam! No więc moje nie wyszły, niestety, tak pięknie żółte :-( Dodatek brązowego cukru i cynamonu chyba zniszczył efekt, mimo pomarańczowożółtego puree z dyni. No i mimo, iż cukru dałam mniej, niż w przepisie, babeczki wyszły dużo za słodkie! Poza słodyczą nic nie czuć – a nie o to nam chodziło… Następnym razem mocno zmodyfikuję przepis ale konsystencja końcowego produktu na tyle fajna, że warta tych następnych razów ;-)
Cieszę się, że są jakieś pozytywy ;)
Byłam sceptycznie nastawiona, a efekt końcowy- wow! Dałam bardzo brązowy cukier, w dodatku zbrylony, który po upieczeniu dał słodkie wilgotne łatki :) dzięki!
Wypróbowałam i wyszły fantastyczne! Dziękuję.
Muffinki wyszły rewelacyjne. Puszyste i pięknie pachnące.
Najlepsze , pieczone ciągle ,dziękuję za inspirację
Czy zamiast muffinek można upiec w formie babki? Jeśli tak to do ilu wydłużyć czas pieczenia :)
Z góry dziękuję za odpowiedz 💗