Bezglutenowe | Dania główne | Kuchnia | Wegetariańskie

„Mam kota na punkcie mleka”. Złocista zapiekanka z młodych ziemniaków

zapiekanka-ziemniaczana

Są takie potrawy, od których człowiekowi wraca dobry humor i siły. Także zupełnie niedorosłemu człowiekowi, który ma przecież jak każdy inny człowiek lepsze i gorsze dni. Gdy więc u nas w domu ktoś ma potrzebę szczególnego dopieszczenia, gdy potrzeba rozgrzać wewnętrzny ogień, by znów mieć nieograniczoną energię do zabaw i nauki, na stole pojawia się ta magiczna potrawa. Moje dzieciaki ją uwielbiają. Parująca jeszcze, ciepła, pokryta złocistą, chrupiącą skorupką z wierzchu, zapiekanka ziemniaczana zawsze wzbudza entuzjazm przy rodzinnym stole. Prosta, niedroga i pyszna potrawa z młodych, delikatnych ziemniaków, powoli pieczonych w mleku z dodatkiem śmietany i sera, to kolejna propozycja w ramach kampanii „Mam kota na punkcie mleka” i jestem przekonana, że znany Wam już, Drodzy Czytelnicy, Kot Mleczysław byłby nią zachwycony, zwłaszcza że sam też czasem potrzebuje przekąsić coś sycącego. A jeśli przy okazji zapoluje na białko, wapń i witaminy, więcej do szczęścia mu nie potrzeba :)

zapiekanka-ziemniaczana_3

Złocista zapiekanka z młodych ziemniaków

1 kg młodych ziemniaków

50 g twardego żółtego sera

400 ml mleka

100 ml śmietany 30%

masło

sól

pieprz.

Ziemniaki obrać, umyć i osuszyć. Pokroić w cienkie plasterki, np. obierakiem do jarzyn. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Ułożyć w nim ziemniaki, przesypując je startym serem oraz doprawiając solą i świeżo zmielonym pieprzem. Mleko wymieszać ze śmietaną, zalać ziemniaki. Naczynie przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 ºC i piec ok. godzinę i 15 minut. Piętnaście minut przed końcem, zdjąć folię, aby zapiekanka się przyrumieniła.

zapiekanka-ziemniaczana_4

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Uwielbiam ten przepis,też robię go bez cebuli.Taką mi ochotę narobiłaś,że chyba go jutro przygotuję.Mam do tego kapustę świeżą to zrobię na krótko i będzie pysznie:))))

Czy zapiekankę można zrobić tylko z młodych ziemniaków? Zamarzyła mi się, ale gdzie ja w listopadzie znajdę młode ziemniaki?!